Парламент БиХ данас о законима и споразумима

Потврђивање именовања министра за људска права и избјеглице Босне и Херцеговине требало би се наћи данас на дневном реду сједнице Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ.

Босна и Херцеговина 16.01.2020 | 08:28
Парламент БиХ данас о законима и споразумима

Међутим, предсједавајући тог дома Денис Звиздић у сриједу је, након сједнице Колегија у проширеном саставу, изјавио новинарима да је предсједник Клуба Странке демократске акције (СДА) затражио да се са данашњег засједања скине тачка дневног реда у вези с именовањем министра за људска права и избјеглице, односно да се пролонгира за наредну сједницу.        

- Очекујемо да ће овлаштени предлагач повући ту тачку како би се она поново вратила на наредну сједницу, која ће бити почетком фебруара, а до тада имамо довољно времена за додатна и потребна усаглашавања у вези с тим именовањем - навео је Звиздић.    

Предсједавајући Савјета министара БиХ Зоран Тегелтија донио је одлуку да на ту позицију буде именован Млађен Божовић.

Тегелтија је у сриједу, након састанка делегација СДА и СНСД-а, казао новинарима да он не види проблем у вези с именовањем Млађена Божовића и подсјећа на ранији договор партнера у власти да подршку треба да добију кандидати који прођу провјеру СИПА-е и Централне изборне комисије БиХ.

Пред посланицима би се требало данас наћи и неколико законских приједлога, међу којима и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о управним споровима БиХ.

У првом читању би требали бити разматрани Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о финансирању институција БиХ, Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о патенту, као и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о Судској полицији БиХ, које је предложио Савјет министара БиХ.

На дневном реду би требало да се нађе и Приједлог закона о спречавању сукоба интереса у институцијама власти БиХ, који су предложили посланици Саша Магазиновић, Дамир Арнаут и Јасмин Емрић.

Један од предлагача Јасмин Емрић је казао Фени да је суштина предложеног закона да се одреди статус комисије за одлучивање о сукобу интереса, како би она могла обављати своју функцију и вршити послове из надлежности које су законом прописане.

Казао је да се предложеним законом комисија дефинира као стално, независно и самостално тијело, које ће бити успостављено од Парламентарне скупштине БиХ.

- Сам састав комисије, такође, тим законом се потпуно мијења, јер комисију више не би чинили чланови Представничког дома и Дома народа, него би то била професионална лица, стручне особе које би се пријављивале на јавни конкурс, а касније би комисија требала бити именована од Парламентарне скупштине БиХ, када Заједничка комисија за људска права проведе цјелокупан поступак - појаснио је Емрић предложене новине у закону.

Предложеним законом је предвиђено да комисија има пет чланова, предсједника и четири члана, а мандат би им био пет година.

Посланици би требали разматрати и принципе Приједлога закона о измјенама и допунама Закона о пребивалишту и боравишту држављана БиХ, чији је предлагач посланик Златан Бегић.

На дневном реду сједнице Представничког дома ПСБиХ, између осталог, требало би да се нађе и избор чланова заједничких комисија оба дома Парламентарне скупштине БиХ из Представничког дома: Заједничке комисије за одбрану и сигурност БиХ; Заједничке комисије за надзор над радом Обавјештајно-сигурносне агенције БиХ; Заједничке комисије за економске реформе и развој; Заједничке комисије за европске интеграције; Заједничке комисије за административне послове; Заједничке комисије за људска права.

Такођер, предвиђено је и именовање чланова делегација Парламентарне скупштине БиХ из Представничког дома: Делегације ПСБиХ у Интерпарламентарној групи БиХ у Интерпарламентарној унији (ИПУ); Делегације ПСБиХ у Парламентарној скупштини Вијећа Европе (ПСВЕ); Делегације ПСБиХ у Парламентарној скупштини Организације за европску сигурност и сарадњу (ПСОСЦЕ); Делегације ПСБиХ у Парламентарној скупштини Сјеверноатлантског савеза (ПСНАТО); Делегације ПСБиХ у Централноевропској иницијативи (ЦЕИ); Делегације ПСБиХ у Парламентарној скупштини Медитерана (ПСМ); Делегације ПСБиХ у Парламентарној скупштини Уније за Медитеран (ПСУзМ); Делегације ПСБиХ у Парламентарној скупштини Процеса сарадње у југоисточној Европи (ПССЕЕЦП), Делегације ПСБиХ у Парламентарној скупштини земаља франкофонског говорног подручја (ПСФ).

(Агенције)

 

Коментари / 0

Оставите коментар