Ко контролише трошење јавног новца у БиХ?

Уколико посланици парламента БиХ усвоје измјене Закона о финансирању институција БиХ, у Министарству финансија и трезора БиХ биће формиран буџетски инспекторат.

Босна и Херцеговина 16.01.2020 | 07:26
Ко контролише трошење јавног новца у БиХ?

Како је планирано, у том инспекторату, који ће грађане БиХ коштати око 180.000 КМ годишње, требало би да поред главног инспектора раде још три буџетска инспектора, а њихов посао био би да проводе инспекцијски надзор над извршавањем Закона о финансирању институција БиХ, као и осталих прописа којима се регулише законито трошење буџетских средстава.

"Овај инспекторат вршиће надзор и над примјеном прописа о платама и другим примањима запослених у институцијама БиХ, као и прописима о административним и судским таксама и накнадама у институцијама БиХ", наведено је у образложењу измјена Закона о финансирању институција БиХ, које ће се данас наћи пред посланицима Представничког дома БиХ.

Измјенама закона предвиђене су и новчане казне од 5.000 до 20.000 КМ, за које је Предраг Кожул, предсједавајући Комисије за финансије и буџет Представничког дома БиХ, рекао да су превисоке и да ће спутавати инспекторе да их изричу. С друге стране, у Министарству финансија и трезора објашњавају да кажњавање није циљ већ отклањање уочених неправилности те да ће се тек у случају да уочене неправилности не буду отклоњене издавати прекршајни налог или пријава.

Када је у питању контрола утрошка буџетских средстава, досад је био проблем јер су с неколико закона биле прописане новчане казне због чињења или нечињења, али свим тим законима није била прописана процедура према којој би се примијениле казнене одредбе, јер није било тијела које би вршило те послове.

"Успостављањем буџетске инспекције, прописивањем њених надлежности и утврђивањем процедура за поступање, ови недостаци би били отклоњени", наводи се у образложењу предложених измјена Закона о финансирању институција БиХ.

У Министарству финансија и трезора БиХ кажу да ће буџетска инспекција бити успостављена као сектор у Министарству финансија и трезора те да се не ради о формирању нове институције.

"Предвиђено је да буџетска инспекција поступа по пријавама правних или физичких лица искључиво за поступање заједничких институција. Успоставом овог тијела испуњава се обавеза из упитника који је упућен Европској комисији, јер само на нивоу заједничких институција досад ово тијело није било формирано док у оба ентитета већ егзистирају буџетске инспекције", рекла је за "Независне" Наташа Крсман, шеф Одсјека за послове информисања, протокола и превођења у Министарству финансија и трезора БиХ.

Према предложеном закону, уколико буџетски инспектор утврди да је прекршен закон или други пропис, у случају повреде радне дужности, дужан је писмено упознати руководиоца институције, док је у случају почињеног прекршаја дужан издати прекршајни налог и надлежном суду поднијети захтјев за утврђивање одговорности због почињеног прекршаја.

У случају кривичног дјела, буџетски инспектор је дужан надлежном тужилаштву поднијети пријаву због почињеног кривичног дјела.

Нема расправе о акцизама

Комисија за финансије и буџет Представничког дома БиХ скинула је са дневног реда допуну Закона о акцизама БиХ, који се односи на духан и духанске производе уз закључак да се Савјет министара БиХ и Управа за индиректно опорезивање БиХ усагласе у вези с предложеним законом.

"Анализе показују да је БиХ водећа држава Европе по удјелу акцизног оптерећења у просјечној цијени цигарета", наводи се у приједлогу допуна Закона о акцизама и додаје да је контрапродуктивна хармонизација акциза на цигарете у БиХ са стандардима ЕУ јер доноси даље јачање црног тржишта, ерозију наплаћених прихода, угрожавање пословања и опстанка духанске индустрије.

Комисија је одгодила и да да мишљење на измјене Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ који је предложила посланица Аида Баручија, а којим се предлаже издвајање пет одсто износа од прикупљених акциза на дуван и дуванске производе за фондове солидарности у РС и ФБиХ. Прецизирајући да би средства која би била издвојена за фондове солидарности била кориштена за лијечење тешко обољеле дјеце, Баручија је навела податак да је у 2018. од акциза на дуван и дуванске производе у БиХ прикупљено 840 милиона КМ.

Службена возила

Представнички дом парламента БиХ данас би требало да се изјасни о иницијативи Саше Магазиновића, посланика СДП-а, који је предложио да се на службена возила у институцијама БиХ ставе ознаке како би се избјегла злоупотреба.

Ову иницијативу јуче је једногласно подржала Комисија за саобраћај и комуникације, а Магазиновић тврди да од 100 службених возила које користе институције БиХ петком се не види ниједно на паркиралишту парламента, те да се службеним возилима иде на море и да се чак ни не скида одобрење с њих.

"Обилазе се викендице, вози цемент за викендице, даје се ауто на 24-сатно кориштење неким државним службеницима", тврди Магазиновић и додаје да се ова иницијатива не односи на возила министара, чланова Предсједништва и руководилаца Парламентарне скупштине БиХ, као ни на возила ОБА. Мирсад Кукић (ПДА), члан Комисије, казао је јуче да треба бити пажљив када је у питању означавање возила, јер ситуација је тешка, како је рекао, и мора се пронаћи начин да се заштите званичници, а Магазиновић му је на то одговорио да очигледно није читао иницијативу јер у њој се спомиње изузетак.

(Независне)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Курта и Мурта

16.01.2020 07:13

Јавашлуку нигдје краја нема, Позиција мезетлуке спрема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

356

16.01.2020 08:21

Контролисе онај сто не завлачи руку у свој Дзеп.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милутин

16.01.2020 09:39

Контролише онај ко троши..

Name

Свw је

16.01.2020 14:54

Под контролом мафијаса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВИЛИ

16.01.2020 18:26

Контролишу они који га и троше, жалосно, али истинито.

ОДГОВОРИТЕ