Ако желите бити здрави: Из куће избаците ово

Испразните кућу од вишка ствари и непотребних предмета како бисте себи дали прилику да живите здравије. Јасно да не желите да баците прекрасан стари капут ваше мајке, али ципеле које носите већ годинама на тренинг сигурно можете.

Магазин 16.01.2020 | 07:10
Ако желите бити здрави: Из куће избаците ово

1. Пластичне посуде за храну

Прегледајте све посуде од чисте пластике које имате а да на њима стоји ознака 7 или "ПЦ", што означава поликарбонат. "Ради се о посудама које могу садржавати БПА (материју која се користи у производњи тврдих поликарбонатних пластичних маса). Данас се БПА избјегава у производњи посуда, али оне старе их још могу садржати", тврди Сониа Лундер, аналитичарка Енвиронментал Wоркинг Гроуп, која се увијек залаже за одбацивање старих предмета. Стаклене посуде за чување хране знатно су безбједније.

2. Освјеживач ваздуха

Иако се неки произвођачи хвале да не користе штетне састојке, ипак многи освјеживачи ваздуха и даље садрже хемикалије које у великој дози могу имати негативне посљедице на људско здравље.

"Ови производи су нешто попут мирисних хемикалија које распршујете по кући" каже Ландер, која се залаже за превенцију проблема, а то је увијек чиста кућа и рјешавање ствари које производе непријатан мирис, преноси Ординација.хр.

3. Залиха омиљених напитака

Ако до данас то нијесте учинили, размислите о промјени навика, посебно ако покушавате да изгубите вишак килограма. Студија, о којој се доста говорило, објављена у магазину Натуре указује на то да одређени заслађивачи из газираних сокова могу пореметити равнотежу бактерија у цријевима које су врло важне за здравље цијелог организма.

4. Старе ципеле

Ако говоримо о обући за трчање, треба је мијењати након сваких 500 километра, каже др. Јасон Карп, аутор књиге "Трчање за жене". Наиме, кад се ципеле истроше нијесу више добра подлога за ногу па се сво оптерећење пребацује на мишиће, кости и тетиве што значи да постоје веће шансе за  повреду.

5. Стара четкица за зубе

Клице и бактерије са четкице за зубе преносе се директно у уста. Стара четкица се претвара у складиште малих напасти. Како бисте спријечили потенцијалне болести, четкицу за зубе морате држати у "фит форми". "Четкице за зубе које су истрошене или излизане не могу да успјешно уклоне плак, а то је кључно за одржавање зуби и десни здравима", тврди стоматолошкиња Себастиана Спринманн за Даилy Пресс.  По правилу, четкицу за зубе треба мијењати свака три до четири мјесеца.

6. Стара одјећа

Јесте ли знали да свакодневно "копање" по ормару прије посла или школе доводи до анксиозности? Ако желите да избјегнете овај проблем, очистите ормар од свих старих ствари које нијесте носили барем годину дана.

7. Маскара

Сви знамо да се маскара осуши након неколико мјесеци, али вјеројатно одлажете куповину нове јер оне могу бити скупе. Ипак, одвојите новац за то, јер се на њој могу накупљати разне бактерије које могу изазвати црвенило ока и различите инфекције. 

8. Остаци хране

Кад је оброк готов, све остатке које не намјеравате бацити спремите у посуде и у фрижидер. Уколико бацате остатке у смеће, водите рачуна о томе да канта за смеће има поклопац.

9. Кухињски сунђер

Студије стално указују на опасности које вребају из кухињског сунђера. Стручњаци савјетују да се за прање суђа користе крпице које се након кориштења могу опрати заједно с остатком веша. 

10. Пластичне даске за резање

Резање намирница на пластичној дасци сигурно ће оштетити њену површину, а једном кад бактерије уђу у те просторе и несметано расту, тешко их се ријешити. Како бисте избјегли здравствене проблеме, стручњаци савјетују да набавите дрвену даску јер оне садрже смолу која дјелује антимикробно. У преводу, ако бактерије и уђу у пукотине на дасци, умјесто да се шире оне ће умријети.

(Вијести.ме)

Коментари / 0

Оставите коментар