БиХ стављена на прво мјесто по броју кладионица

Грађани БиХ током прошле године у кладионицама су потрошили више од 1,7 милијарди КМ, објавила је Пореска управа Федерације БиХ.

Босна и Херцеговина 15.01.2020 | 19:33
БиХ стављена на прво мјесто по броју кладионица

Из кладионица све демантују и наводе да су грађани уплатили укупно 200 милиона марака, те кроз цијелу годину уплаћујући, добијајући и опет уплаћујући генерисали тај износ од 1,7 милијарди КМ.

Каква год статистика била, чињеница је да је Босна и Херцеговина прва земља свијета по лакоћи доступности уплатних мјеста и кладионица. Све имплицира да је и енорман број патолошких коцкара, који стварају проблеме себи и околини, а одбијају лијечење, преноси телевизија "Н1".

Коцкари из радозналости први пут уђу у кладионицу. Некима од њих посјећивање коцкарница постаје рутина, па се коцкају, кладе и по неколико пута дневно. Све то је врло доступно и једноставно.

"Имамо јако разгранату и агресивну мрежу, промиџбену мрежу тих кругова, лутријско-кладионичарских, ви не можете проћи нити у једном насељу сто метара, а да не нађете барем једну кладионицу ту", рекао је Марко Ромић из Клуба лијечених коцкара Мостар.

А након првог добитка, добијени новац у играма на срећу чини се као згодан начин за остваривање зараде. И ту почиње зачарани круг проблема, који настају када разонода постане овисност.

"То је потреба за све чешћим коцкањем и клађењем, то је заокупљеност стална и све чешћа размишљања на ту тему, то је покушај да се послије губитака иде вадити, то је лагање да се умањи величина проблема, то је тражење новца на разне начине, посуђивање код пријатеља, дизање кредита, запостављање обавеза", појаснио је Ромић.

Овисност о коцкању није проблем, који је рјешив преко ноћи. Психолози кажу да је овисност о коцкању једна од најопаснијих, а посљедице могу бити кобне, не само за коцкаре, него и за цијелу околину, породицу и друштво.

"Ако је то алкохол, ако је то било који облик стимулативних средстава, таблета, друга и слично. Не може једна особа попити пет литара алкохола, не може ушмркнути пола килограма кокаина или било које друге супстанце, или узети сто таблета, а да преживи, али може за један клик прокоцкати што су генерације стварале", рекао је Чедо Новаковић, психотарапеут.

У свему томе, у држави не постоји ни систем који би регулисао коцкање. А зашто би и постојао, питају се стручњаци, јер како кажу - држава у овом случају ништа не губи, напротив.

"Држава и велики број институција живи од легалне коцке, то су сви облици лутрије националне или било којих других облика, гдје се уплаћају поприлично велике своте новца, а мали су издаци, јер нисте никад видјели да је нека лутрија у свијету пропала", поручио је.

Према статистици, у Босни и Херцеговини је близу 50.000 патолошких коцкара, у једином удружењу за борбу против болести овисности коцке лијечи се само њих 25. Са друге стране, у БиХ постоји нешто мање од 4.000 кладионице, што ову земљу, реферирајући се на број становника, ставља на прво мјесто у свијету по броју уплатних мјеста.

(Н1)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Кратко и јасно

15.01.2020 18:53

Ко је крив.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милија

15.01.2020 19:35

Крива је биједа. У Америци се годисње прокоцка 200 милијарди долара. Али нико то не осјети јер је дрзава богата.

Name

Мој Комсо

15.01.2020 19:23

Инаце коцкар, пита ме да му позајмим 200 км. ,обавља неке послове па це вратити прекосутра, ја сам му рекао : сацекај до прекосутра па иди обављај послове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илић

15.01.2020 20:01

Код нас су кладионичари замјеници министара на нивоу БиХ. Таква смо ми творевина, не знају ни све континенте набројати. Ужас и срамота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

оо7

16.01.2020 12:02

Клади се онај тко има.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лизи

16.01.2020 22:15

Јел неко слагао ту су највеће мућке

ОДГОВОРИТЕ