Броје се жртве од ерупције вулкана на Филипинима

Двоје људи умрло је од срчаног удара док су напуштали подручје у близини ерупције вулкана поред филипинског главног града Маниле, због које је домове напустило 82.000 људи, рекли су званичници.

Свијет 15.01.2020 | 11:23
Броје се жртве од ерупције вулкана на Филипинима

Вулкан Тал у покрајини Батангас, 66 километара јужно од Маниле и у средишту језера истога имена, почео је спорадично избацивати пепео у недјељу.

Жртве су 65-годишња жена и 27-годишњи мушкарац, рекао је покрајински званичник. Жена је доживјела срчани удар у понедјељак, а мушкарац је умро јуче, рекао је он.

Полиција је раније рекла да је возач камиона умро у понедјељак покрај покрајине Лагуне кад је изгубио контролу над возилом због слабе видљивости проузроковане густим пепелом од ерупције вулкана Тал.

Становници су евакуисани из градова у Батангасу и оближњој покрајини Цавитеу, али неки су мушкарци остали да пазе на имовину и стоку.

Војници и полицајци провјеравају да ли је неко остао у зони високог ризика, с обзиром на то да су се неки људи оглушили на службена упутства и вратили из евакуацијских центара.

– Морамо убрзати евакуацију и увјерити људе да се не враћају јер је врло опасно, Пепео који се избацује ерупцијом врло је густ и нека подручја сада изгледају као пустиње или градови духова – рекао је Марк Левисте, замјеник гувернера у покрајини Батангас.

Филипински Институт за вулканологију и сеизмологију објавио је да прати “континуирану, али слабију ерупцију главнога кратера усљед магматских и хидровулканских процеса” у вулкану Тал током протекла 24 сата.

Међутим, институт примјећује да велике пукотине на цестама и деформације тла у градовима око вулкана, стотине вулканских потреса и високе емисије сумпор-диоксида означавају континуиране магматске покрете који могу водити новим ерупцијама.

У задњем билтену наводе да на снази остаје узбуна четвртог степена.

– То значи да је опасна експлозивна ерупција могућа унутар неколико сати и дана – упозоравају.

(Агенције)

Коментари / 0

Оставите коментар