Смрт је била бржа од Бироа за запошљавање

На Заводу за запошљавање Републике Српске тренутно је преко 85 хиљада незапослених. Међу њима је преко 400 особа које су прошле године умрле чекају на посао. Просјек година старости особа брисаних због смрти у 2019. години је 55.

Република Српска 14.01.2020 | 19:59
Смрт је била бржа од Бироа за запошљавање

Смрт је била бржа од позива за посао. Чекајући запослење на бироу рада у Српској за 10 мјесеци прошле године умрле су 432 особе. Три лица која су због смрти брисана са евиденције, на запослење су чеклали 27,32 и 34 године.

Негативан тренд могао би се наставити узме ли се у обзир чињеница да је крајем октобра било скоро 20 хиљада оних који на посао чекају дуже од 10 година.

''16.903 особе чекају запослење од десет до 20 година, 3.044 незапослена лица чекају од 20 до 30 година , а 505 особа чека 30 година и више на запослење'' – подаци су Завода.

Љубо Каралић већ 40 година овјерава картон. Два пута су га каже звали са Бироа за посао, али није испуњавао њихове услове.

''Дражава је реална и праведна. Борац сам и све што је држава тражила од мене дао сам, а ја ево 40 година чекам посао'', каже Љубо Каралић из Бањалуке.

Посао чека и Мирко Малушић. На евиденцији незапослених особа је 24 године. Посао је тражио, али каже да због година старости нигдје није добродошао.

''Од 96-е сам на Бироу и никада ме нису позвали да ми дају да нешто радим. Борац сам прве категорије, а немам никаква примања. Гдје се год обратим ништа'', испричао је за нашу телевизију Мирко Малушић који живи у Мишином Хану.

Међу онима који запослење чекају десет година и више највише је бравара, аутомеханичара и металостругара. Мира Шакотић сада је незапослена, а радила је готово три деценије. И Милан Тркуља тражи посао и очекује да ће услиједити позив са Завода за запошљавање.

''15 година сам на бироу. Завршила сам трговачку, радила сам 27 година и никад ме нису ни звали. Уствари јесу прије мјесец дана, рекли су да ће ми наћи посао, али нема од тога ништа'',  каже Мира Шакотић која је прије давања изјаве за нашу телевизију ишла да овјери картон.

За разлику од ње, Милан Тркуља је имао више среће када је у питању позив са Завода за запошљавње.

''Имао сам већ једном приликуд а преко њих идем на разговор за посао, тако да они када се укаже прилика позову да се оде на разговор'', каже Тркуља.

Радом и улогом Завода за запошљавње у Удружењу незапослних нису задовољни. Имају, кажу, план и идеју како смањити незапосленост, аи нико их не доживљава озбиљно.

''Та институција нема никакав разлог постојања. Незапосленост до 15 одсто доприноси смртности незапослености '' – каже предсједник Удружења незапослених лица Славко Чамбер.

С друге стране власт РС тврди да је евидентан напредак када је у питању  повећање запослености

''Имамо највећи број запослених икада у РС од када се броји и имамо повећан број број запослених и повећане плате. То је добар трнд и добро кретање'' – каже предсједник СНСД и члна Предсједништва БИХ Милорад Додик.

Мђутим, економисти кажу да је највећи разлог за пад незапослености одлазак становништва из земље. Тренутно је на Заводу за запошљавање преко 85 хиљада незапослених.

БН ТВ

Коментари / 26

Оставите коментар
Name

Руки

14.01.2020 19:56

Боже ти сачувај шта овај шљам на власти уради од народа, да те прије може смрт задесити него позив с Бироа да ти предложе посао. И каже, слави 9.јануар, избаци заставу РС на балкон... па шта да славиш, кад ти је сопствена република највећи душманин.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Источно Сарајево

14.01.2020 20:34

Битно је да се каже и похвали да је на Бироу најмање људи у задњих 10 година-(Петар Ђокић).Што они нису више на Бироу то није битно за стоку ситног зуба.У задњх 10 година 1000 бораца је умро чекајући посао у Републици коју су стварали.

Name

ре

14.01.2020 21:04

Сви ћемо се ми сахрањивати са бироа, ако приватлук настави да хара и пљачка, ако му се не стане на пут. Зато што је сваки најситнији приватник опљчкао милионе, милиони су остали на улици. Смрт приватницима - фабрике радницима.

Name

вебер

14.01.2020 21:07

Лажу народ да се смањује незапосленост, лажне статистике праве, чак толико људи ни не напушта ову земљу, колико људи умире на биру. Нема никаквог озбијног запошљавање, нити изградње привреде, зна се странке само своје запошљаваљу у државна предузеће, државне службе и у администрацију, странка трпају своје на буџет а народ ће да врећа кредите којим се они исплаћују, ова власт је гора од било ког окупатор, па то што они раде са овог народа нико ни животуњи најгорој не би радио.

Name

За

14.01.2020 22:16

Њима то и одговара, људи или бјеже или чекајући умиру. Они се лицемјерно хвале и кревеље, како је привреда у успону, па се зато смањује број незапослених. Јадно је и погано ово друштво.

Name

одг

15.01.2020 17:47

Власт у пљачкашкој приватизацији сруши привреду, и она каже народу ето вам сада па тражите посао, а привреде нема, идите и конкуришите по тим намештеним конкурисма, узалдно и играјте се тиме. А са својом лопвском фирмом пљачкашницом електропривреде која запошљава свега 150 радника по целој БиХ договори да на бироу објаве лажни конкурс у пријему 130 радника, и то пред зиму кад приватне сезонске фирме отпуштају раднике јер затварају градилишта. И онда људе са бироа шаљу у ту фирму које основали људи из владе у спрези са спољним људима на терену шаљу те незапослене на узалдуне преговоре о послу, пошаљу 500 људи кандидата за браваре и завариваче, и ти људи иду темо и фирму да би слушали ловачке приче тог кадровског олоша што ради у тој приваној фирми пљачкашници, они тако праве лажни марктетинг фирми. А од радника само неки појединци преко везе буду запослени, а исто тако неки стално запослени радници из фирме буду отпуштени, исти број. Тако се то ради са лажним конкурсима објављеним на бироу да би зајебавали народ. Срам да буде те приватнике у Брчком.

Name

Ме

14.01.2020 20:04

Таке нам И треба, Каy Само славимо, пијемо, србујемо, а нико не брине сто народ одлази , И или умире у биједи.. залосно..

ОДГОВОРИТЕ
Name

масински техницар

14.01.2020 20:25

Преко 30 година на бироу у бијељини борац прве категорије од просле године немам ни здравствену заститу а никад ме нису позвали. Овјери картон и цути, ако дан продј скидају.Сто су радили кад сам се пријавио сви у пензији.

Name

ре

14.01.2020 21:21

Ови са слике који гледају те огласе су љдуи поштени који се не запошљавају преко везе и преко странака, а ти који иду преко странака су затрпали државна предузећа, буџет, нигде никаквих конкурса, нема, поготово у државним предузећима, ту се само доводи. Да нема тих државних предузећа не би смо знали колико има тог страначког олоша који се запошљава преко партијске књижице. Сада поуздано знамо има неколико десетина хиљада тих партијских војника, остали су препуштени улицеи да се сналаза како да преживе док не умру на бироу. Ти страначки ликови одмах добијају посао само купе дипломе, они ни не иду на бори, биро је за поште народ. Такви су и уништили приведу и спречили било какав развој.

Name

Са стране

14.01.2020 20:17

На Бироу се не чека посао, на бироу се евидентирају незапослени ради остваривања права. Посао се тражи. Ово треба да зна свако ко хоће себи да помогне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

14.01.2020 20:31

Слажем се, подаци са бироа за запошљавање нису релевантни када је у питању незапосленост, велика већина је на бироу због привилегија, прије свега здравство, односно за не дај боже болнице, овим коментаром не браним никога само износим чињенице. Када би се здравствено осигурање пребацило на неку другу установи тзв. "бирои за запошљавање" би престали са радом.

Name

Јааа

14.01.2020 20:33

Дјелимично се слажем. Али, ова институција се не зове завод за евиденцију незапослених, већ се зове Завод за запошљавање??? Ако не помаźу у тражењу посла, треба да промијене име онда.

Name

за са стране

14.01.2020 22:13

А да би евидентирали незапослене, у заводу ради три пута више људи него што треба.

Name

ТЕШКО НАМА

14.01.2020 20:21

Добро дошли у Републику Србску бољи ентитет државе БиХ. Ако вам се несвиђа преселите се у ФБиХ како каже мозак Зора Видовић. Тако вам и треба кад нисте у систему власти. Гледајте и слушајте РТРС и замислите да живите Берлину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxл

14.01.2020 20:24

Свака цаст за коментар! Посао се добија само уз владајуцу партијску књизицу.

Name

сека

14.01.2020 20:53

браво

Name

Питам:

14.01.2020 20:53

Бурло, ко је убио Давид-а?

Name

Гога

14.01.2020 20:30

Има посла колико хоцес, само нема постени младих радника. Они само мисле на коцку и преваре Ја имам 55 год. И имам посла да не могу стици , радим као молер

ОДГОВОРИТЕ
Name

кмкок

14.01.2020 20:58

Браво за коментар...они који су хтјели да раде отисли су по бијелом свијету а ови сто по 30 година сједе по бироима и цекају да их неко позове и запосли нису боље ни заслузили...радника свих профила фали у свим фирмама...керамицар данас зарадјује боље од архитекте (ради и тези посао истина), конобара и кухара не мозес наци ни за лијека, аутомеханицар зарадјује боље од било ког ухљеба у влади и институцијама (али ипак мора радити за разлику од ухљеба)...

Name

Хео

14.01.2020 21:05

А кога ти фарбас Додиков папак.Одвијести се идиоте.*

Name

ТЕШКО НАМА

14.01.2020 21:23

Пустите ви оне што неће да раде. Или их неко издржава или краду. Треће нема. Шта ћемо са онима што хоће да раде а дају им биједне плате не уплаћују им доприносе малтретирају их и понижавају на послу и да даље не набрајам. Како то људи оду на запад и хоће да раде а овдје као неће.

Name

Постено

14.01.2020 20:44

Како није срамота биро не зове посао ни да пријави посао кад глух и наглувих доиста незапослени из Бијељини преко 50 особа јер заврсили сколу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сања

14.01.2020 20:45

А колико је нас који смо давно одустали од ове институције јер посао никад ни понудјен а ако закаснис са пријавом само 1 дан летис из горе наведеног у наредних 6 мјесеци.. из тог разлога никад се нисам поново пријавила, мозда је глупо бити бунтовник али бар ми остаје она мрвица поноса коју не могу погазити..инаце каснила сам због болести и боравка у Бг на клиници сто наравно насе институције и оне који одлуцују не занима..и тако док све доставис- у праву сте али процедура налазе да додјете за 6 мјесеци.. хвала лијепо пријатно...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рв

14.01.2020 21:01

30 год на бироу. Свака ти част, а још жив. Ти живиш од хаве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тако је

15.01.2020 05:13

Сад бар знамо засто се смањује број они који цекају посао Зељка је у праву само сто није рекла ста се с њима догадја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Демобилисани борци поготово

15.01.2020 20:13

Умиру у биједи. Немају ни за лијецење,ни за храну, итд.....А по сектиној статистици продузен зивотни вијек.

ОДГОВОРИТЕ