"Мама ми је рекла да сам Кенедијева ћерка"

Ћерка српске принцезе Јелисавете Карађорђевић ексклузивно за Телеграф.рс открива шта јој је мајка рекла о наводној афери са Џоном Кенедијом и да ли верује да је његова ћерка

Србија 13.01.2020 | 21:42
"Мама ми је рекла да сам Кенедијева ћерка"

Крајем прошле године Кристина Оксенберг, ћерка принцезе Јелисавете Карађорђевић, рођака британске краљевске породице и сестра холивудске глумице Катарине Оксенберг, шокирала је све објављивањем пикантних детаља из живота својих родитеља и породице.

Говорила је, између осталог, о афери коју је њена мајка наводно имала са убијеним председником САД Џоном Ф. Кенедијем, о томе да је он погинуо мислећи да је Кристина његова ћерка, али и о томе како је њен отац Хауард Оксенберг са пиштољем отишао у Вашингтон када је сазнао да га супруга вара.

Која је права истина у свему овоме, какав је утицај афера имала на њену породицу и у каквом је односу са мајком, Кристина Оксенберг говори у ексклузивном интервјуу за Телеграф.рс.

Рекли сте да сте имали 14 година када Вам је мајка рекла да сте Кенедијева ћерка. Како је почео тај разговор, шта Вам је мајка тачно рекла и која је била ваша реакција?

Разговор је почео тако што је моја мајка рекла: "Постоји једна стара изрека, увек знаш ко је твоја мајка, али никада не можеш да будеш сигурна ко ти је отац".

Све што ми је мајка рекла и моја реакција су дуга прича, зато што памтим сваку реч. У стању шока могуће је да меморија функционише као уређај за снимање. Рекла ми је да сам ћерка Џона Кенедија и "да не кажем никоме јер ће ме убити; људи воле да убијају Кенедијеве".

Била сам ужаснута, али сам осећања сачувала за себе. Знала сам да ће да престане да говори ако покажем било који знак узнемирености. Зато сам саслушала све што је имала да каже и натерала сам је да поверује да сам срећна због тих вести. Слагала сам је и рекла сам јој да је то добра вест јер објашњава зашто се Хауард Оксенберг понашао садистички према мени.

Истина је да сам била ужаснута. Била сам уплашена и срце ми се сломило.

Споменули сте да је Ваш отац Хауард Оксенберг узео пиштољ и отишао у Вашингтон, Када се то тачно десило и да ли је успео да дође до Кенедија? Како је то све утицало на Вашу породицу, а посебно на Ваш однос са оцем?

Отац ми је испричао како је одлетео из Њујорка за Вашингтон са пиштољем. Рекао ми је да му је намера била да се супротстави Кенедију због јавне афере коју је имао са Јелисаветом. Рекао ми је да је знао за аферу, што на неки начин потврђује верзију моје мајке коју је испричала неколико година раније, и веровао је да је нова трудноц́а моје мајке била последица афере са Кенедијем. Рекао ми је да још пре мог рођења није желео да има ишта са мном.

Имала сам 20 или 21 годину када смо водили овај разговор, инсистирао је да разговарамо о томе. Саслушала сам га...

Изгледало ми је као да тражи разумевање за то што се понашао лоше према мени цео мој живот. Објашњавао је разлоге због којих је увек био груб према мени, нервирао се због тога како се моја мајка односила према њему. Рекао ми је то зато што личим на мајку, када би ме видео сетио би се тога и поново би се разбеснео. Свој бес усмерио је на мене.

Рекао ми је да је одлетео у Вашингтон, пријавио се у хотелску соби и напио се. А онда се онесвестио. Ујутру се осећао другачије и вратио се у Њујорк. Не знам да ли је мајци икада испричао ову причу. Али рекао је мени и ја сам била шокирана. Изгледа да је тражио моје разумевање.

Није ме питао како сам се осећала. Никада ми се није извинио што се понашао ужасно према мени. Говорио ми је разлоге због којих је било у реду да се понаша садистички према мени цео мој живот. Само је оправдавао своје поступке.

Да ли сте икада покушали да потврдите изјаву Ваше мајке? Шта се десило наредних година након што Вам је рекла за аферу и како то да деценијама никада ништа нисте рекли о томе? Зашто сте баш сада одлучили да говорите?

Прошло је више од 30 година, и јесам и нисам покушала, на различите начине. Када ми је рекла да сам његова ћерка, додала је да ћу бити убијена. Рекла је, цитирам: "људи убијају Кенедијеве".

Разлог због којег сам сада одлучила да причам о овоме јесте због тога што сам толико стара и умрећу у сваком случају, па ме више није брига да чувам тајне других људи за њихово добро. Није ме брига за претње смрћу у овом тренутку, стара сам и у боловима, можда је то милостив начин за одлазак.

Детаље моје ружне животне приче користим у новој књижи "Тајне" (Сецретс), која може да се нађе на интернету. Мој ужасан живот је сјајан материјал и то ће продати књигу. Зарадићу новац, баш као и сви други. Ја немам наследство, ни од ваше принцезе Јелисавете, ни од Оксенбергових или Кенедијевих.

Да ли је мајка покушала да ступи у контакт са Вама откако сте објавили причу о Кенедију и друге чланке о њој (укључујући причу о трећем мужу и томе да је покушала да га убије)?

Не, мајка ме није директно контактирала у вези са било чим што сам писала, осим у једној прилици. У питању је прича коју сам објавила о њој и њеном трећем супругу, перуанском политичару. У тој причи објашњавам како је моја мајка ишла код видовњака, којег је питала да ли има моћи да сруши авион којим је њен супруг требало да путује. Тврдим да је моја мајка покушавала да изазове несрец́у помоц́у враџбина. Јелисавета је "лајковала" ту причу. Имам скриншот.

Иначе ме је блокирала на друштвеним мрежама.

Рекли сте да сте се са мајком сусрели само неколико пута у претходним деценијама. Да ли сте у контакту на било који други начин? Шта Вам је рекла када сте се последњи пут виделе?

Моја мајка и ја имамо минималну интеракцију већ 30 година. Периодично јој шаљем имејлове, али никада не одговори. Наша последња комуникација била је када ми је послала уговор. У њему је прописано да, ако желим да будем у њеном животу, морам да потпишем уговор и придржавам се свих њених правила. Правила су толико смешна да се нисам ни трудила да одговорим на њен глуп захтев.

Оно што осећам је комбинација олакшања, срамоте, туге и прихватања. Да имам избора, радије бих имала вољену породицу и наследство. Али то не зависи од мене. Зато сам сама и пазим на себе. Одговорна сам за себе и радим најбоље што могу.
 
Да ли сте поверовали својој мајци да сте потомак Кенедија?

Нико ме то никада није питао, али ја лично не верујем да је Кенеди мој отац. Мислим да је то заблуда моје мајке, која је спавала са њим. Џон Кенеди је имао секс са стотинама жена. Моја мајка је веровала да му је посебна. А онда је затруднела и рекла му је да носи његово дете. Тако је сазнао ту вест. И тако су вести доспеле унутар Кенедијеве породице. Нису је чули од мене.

(Телеграф.рс)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

оо7

14.01.2020 07:44

И ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРАВИ ОТАЦ

14.01.2020 09:46

БОГАМИ ИМАЛА СИ ПРАВОГ ОЦА. ЛЕГЕНДА.

Name

небих се цудио

15.01.2020 05:46

Кенедијеви су били познати као зенскароси.

Name

ТЕШКО НАМА

14.01.2020 20:32

Мени су рекли да сам син Рок Фелера. Ал узалуд ништа ми није оставио. Како ни једна не каже да је имала авантуру са неким сиромахом. Све их нешто силовао Тајсон, Роналдо, Кенеди, Кеба, Мирослав Илић, Шабан Шаулић итд итд и никад краја. Све гола спонзоруша и лов у мутном.

ОДГОВОРИТЕ