Дачић: Односи Србије и Црне Горе лоши

 - Односи Србије и Црне Горе су веома лоши, изјавио је данас министар спољних послова Ивица Дачић и додао да се се са својим црногорским колегом Срђаном Дармановићем посљедњи пут видио у децембру прошле године, али су, у међувремену, каже, разговарали.

Србија 13.01.2020 | 20:17
Дачић: Односи Србије и Црне Горе лоши

Дачић је, гостујући на РТВ, апеловао на црногорске власти да се проблеми ријеше дијалогом и у миру.

"Ми смо спремни да разговарамо на ту тему, али они не одустају од примене тог закона (о слободи вероисповести). Шта значи та примена, то ћемо да видимо, али мене само занима да ли је могуће да нико од европских институција не реагује", рекао је Дачић.

Он је навео да је Србија указивала на штетност доношења Закона о слободи вјероисповијести и проблеме које може да изазове, јер је уперен против српског народа и Српске православне цркве (СПЦ).

Додао је да комуникација постоји, али да Црна Гора не одустаје од тог закона.

"Не мислите ваљда да ће се сада једним разговором убедити Мило Ðукановић (председник Црне Горе) да одустане од тог закона", рекао је Дачић.

Каже да не жели да заоштрава ситуацију, али да је потпуно нормално да Србија треба да брани свој народ у Црној Гори гдје, подсјетио је, живи 29 одсто Срба који чак немају ни статус националне мањине.

Дачић је рекао да у Београду постоје "агентуре црногорског режима" и да ту империју треба разбити, да у Србији има Црногораца који су на високим функцијама и упитао да има неки Србин у Црној Гори да је на власти.

"Је л' га знате? Ја га не знам", рекао је Дачић и навео да онај ко њега осуђује, прво треба да осуди Мила Ðукановића.

Он је одбацио оптужбе да је Београд дестабилизовао Црну Гору и истакао да никада није речено да Србија жели да Црна Гора буде с њом у једној држави, нити је доносила акте који би имали било какве везе с унутрашњим односима у Црној Гори.

"У Црној Гори стално тврде да Србија наводно жели да поново буде у истој држави са Црном Гором. Не да не желимо, него је то завршена прича", казао је Дачић.

Додао је и да су данас на пријему који је приредио за шефове дипломатских мисија и међународних организација у Србији били сви шефови страних амбасада, укључујући амбасадора Црне Горе, али да није имао прилике да разговара с њим о актуелној ситуацији.

(Тањуг)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

приједор

13.01.2020 20:20

Ослушкујемо и пратимо вијести из ЦГ ниједна вјерска заједница се не буни осим СПЦ ??нешто није у реду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

13.01.2020 21:26

Зато што је спорни закон направљен да се одузме имовина само СПЦ. Замислите ви да вам Додик направи Исламску заједницу Републике Српске, нађе неког бившег хоџу и постави на чело и почне преписку имовине на њих? Размислите мало?

Name

Ненад

13.01.2020 22:52

Боки па Додик и прави исламски центар у Бања луци и издвојио 500 хиљада марака за тај центар а Бакир це бити власник и муслимани у Републици Српској це доносити харац Бакиру.Па Додик има своју цркву која јос увијек носи назив Српска православна црква.Али оцекивати је и од насег Миле да це се убрзо црква звати Милина Православна Црква (МПЦ)

Name

Даре

13.01.2020 21:25

Па ко то има добре односе??? Цовеце уништавати србе својом политиком у све се месај и сто горе комшијама нама боље. Само се то враца па је у ствари нама горе и горе

ОДГОВОРИТЕ
Name

милош

13.01.2020 22:39

Дајте људи нешто не ваља 100% Лоши односи са Словенијом лоши са Хрватском.лоши са БИХ лоши са Косовом лоши са ЦГ ????? лоши са С Македонијум лоши са Бугарском ......па ским сте добри у окружењу??????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

14.01.2020 06:49

Па добри су са Додиком.

Name

Неђо.14.1.2020

14.01.2020 15:25

милош-ниси прави,ти би као оне штоси навео продо све живо као Милогорац,само даје теби добро.Тиси од оних 5 држава,зато пљушеш по србима.