СДА, СНСД и ХДЗ сутра о подршци Млађену Божовићу

 Састанак представника СДА, СНСД-а и ХДЗ-а, на којем би требало да буду отклоњене недоумице у вези са именовањем Млађена Божовића за министра за људска права и избјеглице БиХ, требало би да буде одржан у уторак.

Босна и Херцеговина 13.01.2020 | 20:11
СДА, СНСД и ХДЗ сутра о подршци Млађену Божовићу

Овај састанак услиједиће, између осталог, јер је Колегиј СДА најавио да ће озбиљно  разматрати питање потврђивања именовања Божовића. Подсјетимо, опозиција је већ раније најавила да неће подржати Божовића, а сада је упитно хоће ли бити именован уколико СДА и  странке окупљење око њих не подрже његово именовање.

Адил Османовић, предсједавајући Клуба СДА у Представничком дому БиХ, говорећи о Божовићу рекао је да ће се Клуб понашати у складу с препорукама Колегија странке, због чега није могао рећи како ће се изјаснити на сједници.

За СДА највише је спорна, каже Османовић, чињеница што није испоштован договор коалиционих партнера који ова странка има са СНСД-ом, подсјећајући да је договорено да би на ту позицију требало да дође нестраначки кадар будући да је у питању осјетљив ресор.

С друге стране, Сњежана Новаковић Бурсаћ, предсједавајућа Клуба СНСД-а у Представничком дому БиХ, рекла је "Независним" да је договор био да свака од странака предложи свог кандидата и да се за њега гласа уколико прође потребне провјере, те да је вјероватно по сриједи неки покушај освајања одређених политичких бенефита у кадровском смислу.

"СДА има континуитет у некој врсти одуговлачења, јер су најавили потребу за међустраначким договорима. До међустраначких разговора још није дошло. Ми их очекујемо данас на одређеном нивоу, тако да ћемо тада имати нешто чистију ситуацију. Што се нас тиче, ситуација је чиста", рекла је она у понедјељак.

И Ненад Нешић, посланик ДНС-а у Представничком дому БиХ, који је и предложио Божовића за министра, каже за "Независне" да нема коментар на став СДА, али да је оно што је њему познато, договор је био да нико никоме неће одређивати састав Савјета министара и да је сваки кандидат који прође безбједносне провјере и провјере ЦИК-а прихватљив за све стране.

"Не бих прејудицирао. Колико знам, сутра ће бити сједница проширеног Колегијума Представничког дома БиХ, којој ћу присуствовати, и вјерујем да ћу тада имати више информација", казао је Нешић.

Саша Магазиновић, посланик СДП-а, у понедјељак је "Независним" рекао да ће ова странка бити против именовања Божовића, а да за остале колеге не зна како ће се изјаснити, док је Џенан Ђонлагић, предсједавајући Клуба ДФ-а, рекао "Независним" да ће одлуку о подршци донијети Клуб непосредно пред почетак сједнице Представничког дома.

(Независне)

Коментари / 0

Оставите коментар