ПДП тражи посебну сједницу градске скупштине БЛ

Чланови Градског одбора ПДП-а Бањалука Смиљана Бабић-Моравац, Иван Бегић и Крсто Голијанин на пружном прелазу у бањалучком насељу Дервиши данас су поручили да је неприхватљива небрига надлежних за безбједност грађана.

Република Српска 13.01.2020 | 16:03
ПДП тражи посебну сједницу градске скупштине БЛ

Они су најавили да ће у сриједу поднијети захтјев за одржавање посебне сједнице Скупштине града да се расправи о безбједности саобраћаја, као и да ће у недјељу подржати мјештане Дервиша на протесту на овом пружном прелазу.

Бегић је подсјетио како су грађани у протеклој 2019. години дали 60 000 КМ за "једну јелку и једну балерину која свјетлуца у центру град", као и милион и 200 000 КМ како би предсједница РС могла "шетати испред Палате предсједника".

"За тај износ су се могли ријешити скоро сви критични прелази у Бањалуци. Као грађевинац могу рећи да се то може рјешити у року од три мјесеца. Направи се анализа који су то прелази, гдје су се дешавале саобраћајне несреће. То се мапира, идентификује и узму се средства од једног хеликоптера. Умјесто новца за хеликоптер, можете ријешити све пружне пролазе у РС."

Бегић је додао како је данас стигло и саопштење Савјета мјесне заједнице у којем се наводи како је ово некаква политизација. Међутим, подсјетио је да је прије 8 година управо градоначелник био онај који је рекао да ће ријешити проблем.

"Је ли политика одређује да је приоритет хеликоптер или авион Владе РС у односу на пружни прелаз у Рамићима, Драгочају? Дакле овдје се не ради о политизацији, већ о захтјеву за правилно распоређивање средстава и приоритету над приоритетима, а то је људски живот."

Моравац Бабић из ПДП-а подсјетила је на несрећу у којој је смртно страдала 24-годишња дјевојка, док се мушкарац из возила још увијек бори за живот. Нагласила је да су они тек дио низа жртава због небриге надлежних.

"Нас не занима је ли то град или Жељезнице РС. Ми у сриједу подносимо захтјев Скупштини града Бањалука да се одржи посебна сједница и да се једном расправи безбједност саобраћаја у овом граду, да нам људи више не гину. Небројено пута смо досад тражили да се проблем ријеши, није рјешен. Имали смо случај и 2012. када су тадашњи градоначелник Гаврановић и министар саобраћаја Чубриловић обећали да ће проблем ријешити. Прошло је осам година, ништа нису направили. Прије тога је погинуо један младић који се возио са сестром у ауту, а прије тога човјек, чија је супруга гледала његову смрт."

Додала је да је ситуација апсурдна и немогуће је схватити шта власти раде, сем што пребацују одговорности.

"То не води ничему, људи гину. У сриједу подносимо захтјев. У недјељу долазимо овдје као подршка мјештанима Дервиша. Неће нас нико спријечити да будемо подршка онима који страхују и који прелазе овај пружни прелаз. Доста је те осионости, бахатости. Много средстава се издваја за небитне ствари, а оно што је битно то више никога на власти у овом граду не брине."

Подсјетимо Бањалучанка Јелена Миловац (24) погинула је у суботу, а њен суграђанин Жељко Станић (49) тешко је провријеђен када је брзи воз ударио у аутомобил на пружном прелазу у насељу Дервиши.

(БН/Анадолија)

Коментари / 0

Оставите коментар