Тузлаци с маскама: Покажимо да овако више не може

Због константног загађења ваздуха неформална група грађана вечерас је на Тргу слободе у Тузли одржала протестно окупљање. Грађани су у центар града дошли с маскама јер је ваздух у вријеме њиховог боравка био нездрав.

Босна и Херцеговина 12.01.2020 | 20:51
Тузлаци с маскама: Покажимо да овако више не може

Под геслом “Хајде да покажемо да овако више не може” Тузлаци су се окупили у центру града како би надлежнима послали поруку да је под хитно потребно ријешити проблем који оставља велике посљедице на здравље људи.

– Загађење ваздуха  је наша свакодневница с којом се заправо тек сада суочавамо на начин да добијамо нека основна схватања и поимања шта то значи за нас и наше породице. Вечерас имамо позив заједнице да се отвори дијалог о овом проблему те да се о њему почне јавно дискутовати, а како бисмо видјели шта је реално сада могуће урадити – казао је Кенан Идризовић који је вечерас био на протестном окупљању.

Његов нешто старији суграђанин Мевлудин Мујкић каже да је ових дана у Тузли изузетно тешко живјети. У ранијим деценијама у Тузли је постојао далеко већи број индустријских постројења, међутим загађење ваздуха у мјери као сада није забиљежено. Он сада највеће кривце види у индивидуалним кућним ложиштима на угаљ и превеликом броју аутомобила.

– За многе ствари је вјероватно касно јер је велики број људи из Тузле отишао због загађења ваздуха, али дефинитивно под хитно треба нешто мијењати. Ми у Тузли три до четири мјесеца скоро па да и не живимо, из куће одмах улазимо у аутомобил, а идеалан је бијег на чистија подручја. Ја се не плашим за себе, већ за своју дјецу, унуке и њихове генерације – наглашава Мујкић.

Енормно загађење ваздуха нажалост није непознаница за грађане Тузле и околних мјеста. О овом проблему највише се говори у зимском периоду када се присуство загађујућих честица највише и осјети.

Директорица Центра за екологију и енергију Џемила Агић сматра да се проблем загађења коначно мора препознати, а самим тим кренути и са планирањем и реализацијом мјера које ће довести до промјене тренутног стања.

– Уколико не предуземо никакве мјере загађење ваздуха ћемо имати и идуће године. У градовима и општинама у Тузланском кантону које имају високо загађење ваздуха прво је потребно направити план забране спаљивања угља у индивидуалним стамбеним објектима, које ће бити праћене мјерама субвенција за грађане који морају прећи с угља на други енергент. Потребно је такође пратити и имплементирање мјера у индустрији и саобраћају, како би се барем зауставили извори који стварају проблем у периоду загађења – каже Агић.

Надлежни у континуитету поручују да предузимају кораке у циљу рјешавања овог проблема, међутим стање на градским улицама из године у годину све је лошије.

У вријеме окупљања Тузлака зрак у овом граду означен је као нездрав, а могућа је појава појачаних симптома и интензитета болести код особа с болестима срца и дисајних органа, попут астме.

Савјети љекара кажу да у овим тренуцима плућни и срчани болесници, труднице, дјеца и старије особе требају смањити било какве вањске физичке активности.

(Клиx)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Тако треба Тузло

12.01.2020 20:29

Најавеца трагедија Сарајлија сто демонстрирају против стања у Кини а не виде да се гусе од загадјења .Докле је Сарајево стигло ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јово

12.01.2020 20:48

Па кад имате маске и не треба вам чист ваздух.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тузлак

12.01.2020 22:30

Јово не кењај , кад влак стоји

Name

дрина

12.01.2020 21:48

док не изадју онолико људи на улице колико их је било на новогодисњим концертима.. неце се ниста промијенит.. нигдје..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Романија

13.01.2020 10:27

Воз, момчино