Нова опасност: Дрога “крокодил” на улицама Србије

Центар за безбједност, истраге и одбрану ДБА упозорио је данас да се дрога позната као “крокодил” налази на улицама Србије и истакао да је већа едукација не само дјеце већ и родитеља и наставног особља најбољи вид превенције у борби против наркоманије.

Србија 12.01.2020 | 18:11
Нова опасност: Дрога “крокодил” на улицама Србије

У саопштењу, Центар ДБА подсјећа да је недавно шеснаестогодишњакиња која се предозирала “крокодилом” спасена од смрти захваљујући брзој реакцији љекара из Сурдулице и Врања, док у Оџацима доктори нису могли ништа да учине да спасу дјевојчицу (17) која се предозирала том врстом опијата.

Упозоравају да је “крокодил” или, медицински, десоморфин, веома опасна дрога, која је неколико пута јефтинији од кокаина, а долази из “домаће радиности“ мјешањем кодеина, бензина, разрједјивача и хлороводоничне киселине”.

– Уношењем у организам, долази до распадања ткива. Животни вијек оних који се навуку на овај супститут кокаина није дужи од двије године. Уколико неко и успије да се скине са ‘крокодила’, често остаје са посљедицама унакажености због дејства ове дроге – наводи Центар ДБА.

Истичу да млади све чешће имају контакт с дрогама иако је већи дио њих упућен у њихову штетност, а на то се одлучују, како наводе, из два разлога – занима их дејство или их притиска друштво.

Центар ДБА наводи и да се неријетко дешава да се “навуку на одређену дрогу, а да родитељи то не примијете на вријеме”.

Сматрају да полиција свој посао посљедњих неколико година ради одлично, а да о томе говоре и резултати које постижу чиме показују да је држава одлучна да се обрачуна са нарко дилерима и картелима.

– Само у прошлој години заплијењено је скоро 7,5 тона наркотика. Склањањем дрога са улице, задаје се јак удар нарко-картелима јер им се на тај начин ускраћује и могућност даљег регрутовања нових дилера – наводи се у саопштењу.

Међутим, сматрају да оно што додатно недостаје у борби против наркоманије јесте превенција, додајући да се мало ради на превенцији иако је МУП прије неколико година увео и едукације по школама.

– Центар ДБА сматра да осим дјеце, треба да едукујемо и родитеље и наставно особље. Што више едукација, трибина, активније укључивање средњошколаца, родитеља и наставног особља, најбољи је вид борбе против наркоманије које ми као друштво можемо да изнесемо и помогнемо омладини, али и полицији у њиховом раду – закључак је Центра.

(Тањуг)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Нострадамус

12.01.2020 18:10

Свака нова власт доноси нови успјех тако и ова Снс доводи крокодила.

ОДГОВОРИТЕ