Ово је животна прича диве српске кинематографије

Неда Арнерић преминула је синоћ, а тужна вест погодила је њене обожаваоце широм Србије.

Забава 11.01.2020 | 07:38
Ово је животна прича диве српске кинематографије

Неда Арнерић је завршила је два разреда Девете београдске гимназије и са 16 година је уписала Академију за позориште, филм, радио и телевизију у класи професора Миленка Маричића.

Међутим, није завршила Академију јер је закон бранио да студенти прве и друге године снимају филмове и представе, а Неди су стизале бројне понуде које није могла да одбије.

Њени родитељи су инсистирали да буде факултетски образована јер су се плашили да неће имати од чега да живи када популарност прође. Зато је глумица загрејала столицу и 1980. године је дипломирала историју уметности на Филозофском факултету у Београду. Говорила је италијански, француски, енглески и руски језик.

Неда се од малих ногу интересовала за разне видове уметности. Балет је учила код Данице Шетине која је била наставница и Локици Стефановић. Са 10 година је почела да похађа часове глуме у групи покојног глумца и редитеља, Бате Миладиновића.

Била је члан Дечје драмске групе Радио Београда и са 13 година је снимила свој први филм под називом “Сан” и постала је прва дечја филмска звезда у Југославији. Филм говори о девојкама и младићима који су маштали о лепшој будућности, али Други светски рат је уништио њихове снове. Њен таленат је први увидео редитељ Пуриша Ђорђевић са ким је наставила да сарађује.

У периоду од 1969. до 1974. године живела је и радила у иностранству и у Југославији, када је снимила чак 15 филмова. Од 1974. године живела је у Београду, а радила у Србији и бившим југословенским републикама.

За улогу Делфине, у филму "Исправи се, Делфина", редитеља Александра Ђорђевића, 1977. године добила је "Сребрну арену" на Филмском фестивалу у Пули, као и награду "Царица Теодора" на Фестивалу глумачких остварења у Нишу.

Године 1980. дипломирала је историју уметности на Филозофском факултету у Београду. Од 1985. до 1999. године водила је сопствену галерију "Атријум" у Београду. Добитница је "Златне арене" на Филмском фестивалу у Пули (1988) за улогу у филму "Алоа - Празник курви", редитеља Лордана Зафрановића. Од 1998. године предаје "Јавни наступ" у Центру модерних вештина у Београду. Била је народна посланица у првом сазиву Народне скупштине Републике Србије (2000—2004). Године 2005. постала је уметничка директорка Ниш арт фондације у Нишу. За своја остварења на филму, 2009. године, добила је Платеку Југословенске кинотеке. Године 2010. додељена јој је Награда "Павле Вуисић", која се додељује глумцу за животно дело. У каријери, Неда Арнерић је снимила преко 110 филмова и одиграла преко 40 улога у позоришту.

Неда Арнерић провела је 37 година у браку са доктором Милорадом Мештеровићем који је преминуо у децембру 2018. године. Глумица иза себе, такође, има још 2 брака и то са ТВ режисером Дејаном Караклајићем са којим је снимила хит комедију "Љубавни живот Будимира Трајковића", и са легендарним глумцем Радетом Марковићем који је од ње старији 32 године. Деце није имала, а једном приликом за Глорију је изјавила “Ма колико сам желела да имам своје дете, малтене сам срећна што га немам. Подизати здраво дете у овако нездравим условима заиста је невероватна одговорност. Ништа ми се не свиђа овај 21. век, и боље је што сам ушла у њега без деце .”

Пре три године, глумица је пала са лименог крова и том приликом поломила три пршљена. И тада се спекулисало да је глумица желела да науди себи. Тада је хитно оперисана. Почетком прошле године позната глумица Неда Арнерић примљена је на Војномедицинску академију у тешком стању и на интензивном лечењу. Према писању медија, глумицу је на поду њеног стана нашао брат, који је тамо отишао пошто му она претходно није одговарала телефонске позиве.

Средином децембра 2018. године глумица је доживела породичну трагедију пошто јој је преминуо супруг, шездесетпетогодишњи доктор Милорад Мештеровић, познати максилофацијални хирург, који је изгубио битку са тешком болешћу.

Једном приликом о животним искуствима ,дива Неда Арнерић, је изјавила: “Искрено, немам много тешких, ружних и лоших искустава у животу. Иако сам склона депресији, али и она прође. Затворим се у кућу, и са ни ким не комуницирам и ишчупам се, уз помоћ супруга с којим сам 35 година.

Он је мени све, син, брат, муж, тата, љубавник и пријатељ. Толико сам сретна што смо изгурали заједно. Било је ту разних чудеса, нисмо били свеци, али смо данас највећи пријатељи“, испричала је Неда за ’’Глорију’’ и присетила се и првог сусрета с Милорадом – “Било је то 1981. године. Мој муж дошао је да погледа представу ‘Мушица’ у позоришу ‘Двориште’. Након представе отишли смо на вечеру, после вечере смо се зближили и почели да живимо заједно после само неколико дана. Имала сам срећу.“

После пола века каријере, Неда Арнерић је 8. новембра 2019. године заиграла пред најмлађом публиком на сцени "Пужа". Била је зла дворска дама у представи "Алекса у земљи чуда". Говорила је да има трему, јер деца реагују спонтано, без икаквих зазора показују узбуђење, али и досаду.

“У позоришту сам, као дете, први пут стала у "Бухи" на сцену. Била је то кинеска бајка "Црвено и плаво", замењивала сам Ољу Грастић. Имала сам петнаест година и трему, највећу у животу. И ето, сад се затворио круг, после 50 година. Премијерно сам у бајци, у дечјем позоришту. Пошто не верујем у случајности, мора да то нешто значи“ рекла је Неда за Вечерње новости.

Прослављена глумица Неда Арнерић преминула је у 67. години. Према првим информацијама, пронађена је у свом стану на Врачару.Дива глумишта важила је за лепотицу и секс симбол југословенске кинематографије.

(Б92)

 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

бијељина

11.01.2020 07:57

некајој слава и хвала некајој господ буде праведан

ОДГОВОРИТЕ