Узрок пожара у којем је страдала жена још непознат

Ни након више од два и по мјесеца још се не зна узрок великог пожара који је избио у фирми „Швам“ у бањалучком насељу Лазареву, а у којем је погинула Мирјана Медан, јер нису обављена вјештачења, сазнаје Српскаинфо.

Република Српска 10.01.2020 | 18:36
Узрок пожара у којем је страдала жена још непознат

Подсјетимо, до пожара је дошло 21. октобра прошле године и тада је у потпуности изгорила кућа у којој је била поменута фирма. Том приликом Меданова је изгубила живот, јер није на вријеме успјела да побјегне из зграде.

У Полицијској управи Бањалука потврдили су нам да узрок пожара није утврђен.

– Са лица мјеста изузети су дијелови проводника и ормарић са електричним осигурачима, преко којих се с електричном енергијом напајала машина за сјечење спужвастог материјала, а која се налазила у жаришту пожара – рекла је портпарол ПУ Бањалука Данијела Мучибабић.

Полиција: Чекамо наредбу

Она је додала да службеници ове Управе чекају наредбу поступајућег тужиоца за вјештачење изузетих трагова са лица мјеста, те ће након обављеног вјештачења бити утврђен узрок пожара.

Покушали смо и у Окружном јавном тужилаштву Бањалука да добијемо одговор да ли су наредили да се обави вјештачање и која, али смо добили штури одговор.

– Тужилаштву је од стране ПУ Бањалука достављен извјештај у вези смрти Мирјане Медан у пожару у предузећу „Швам“. Предмет се налази у раду и у фази је истраге – рекли су у бањалучком тужилаштву.

Тужилаштво: Вјештачења су у току

Додају да су у поменутом предмету наложена потребна вјештачења, која су у току.

Пожар у поменутом предузећу избио је у поподневним часовима, а од првог дана сумњало се да је ријеч о квару на електроинсталацијама или на једној од машина.

Како се ова фирма бави производњом спужве, она је веома брзо планула и великом брзином се ширила на цијели објекат. Када су радници примјетили да кућа гори, на сва начине су покушавали спасити живу главу.

Један од очевидаца нам је раније испричао да су тада кроз прозор видјели да се појавио црни дим изнад куће, а затим се појавио и пламен, који је ишао 10-ак метара изнад куће.

– Одмах смо изашли испред фирме, а тада су на прозору куће, која је горила, појавиле двије жене које су дозивале помоћ. Сва срећа, ту су биле неке комшије или случајни пролазници, који су комбије паркирали испод прозора, а жене су затим скочиле на њих – каже наш саговорник.

Пожар се брзо ширио

Он је додао да је призор био ужасан, јер су жене дословно у задњим секундама искочиле кроз прозор.

– Да су остале још само неколико минута, питање је шта би се десило. Међутим, драма је тек тада почела, јер су оне рекле да је још једна жена била у кући на горњем спрату, али да нису сигурни да ли је успјела изаћи. Ватра је већ захватила цијелу кућу и нико није могао прићи – прича у даху овај очевидац.

Један од радника фирме „Швам“ је тада испричао да их је у тренутку избијања пожара у кући било седморо и да су успјели да се спасу у посљедњим секундама. Међутим, једна од њихових колегиница није успјела да изађе.

Према причама очевидаца, ватри је требало мање од минут времена да прогута цијелу кућу.

Неки од очевидаца су испричали да се, по њиховом мишљењу, дуго чекало на долазак ватрогасаца, али да су, када су стигли, одрадили врхунски посао и спријечили да се ватра прошири и на друге објекте.

На терену било 20 ватрогасаца

Командир Ватрогасне бригаде Бањалука Мирослав Малинић рекао да је пожар било јако тешко гасити, јер су два објекта наслоњена један на други.

– Имали смо проблема с телефонима, али су наши људи примјетили ватру и сами кренули према овој кући. На терену смо имали 12 ватрогасних возила и око 20 ватрогасаца. Успјели смо угасити пожари и спријечити да се он прошири на друге објекте – истакао је Малинић.

(Српскаинфо)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Xxx

11.01.2020 08:20

Све се зна, и узорк и све, не лупајте безвезе. У току је вјестацење па вам људи не могу реци детаље....

ОДГОВОРИТЕ