Произвођачи дувана најављују протест

Седмог фебруара дуванџије Посавине и Семберије организују протест. Тврде, да Управа за индиректно опорезивање Регионални центар Тузла уводи правилнике који се косе са законима о дувану и ПДВ-у, те траже да пређу у надлежност Регионалног центра Бањалука и Министарства финансија Републике Српске који се и противе рјешењима из Тузле.

Република Српска 10.01.2020 | 17:39
Произвођачи дувана најављују протест

Произвођачи дувана најављују и кривичне пријаве против одговорних лица.

Предузећа која су организатори производње дувана у Посавини и Семберији и произвођачи тврде да им је Регионални центар Тузла Управе за индиректно опорезивање наметнуо измишљене основице за обрачун ПДВ-а која се базирају на количини издатог садног материјала, што је противно Закону о дувану.

"Они кажу, колико сте дали сјеменки произвођачу пута грама по сјеменки толико мора предати дувана. И за сав дуван, па и онај који није предат а првобитно је обрачунат мора се платити ПДВ. То је стварно ван сваког здравог разума", рекао је Бранимир Амдрић, произвођач дувана из Бијељине.

Мраз, поплаве, суше , много је ту фактора који утичу на производњу дувана и не може се давати процјена да ће бити максималан принос, што је управо урадила Управа за индиректно опорезивање, а све под изговором борбе против црног тржишта дувана.

"Управо од нас траже да ми као што је ОЗНА примјењивала своје прописе према сељацима, да ми сада идемо код пољопривредних произвођача да им уништавамо расаде који нису пријављени, да им одузимамо дуван који су скривали по магацинима. Ми немамо законска овлаштења да идемо да претресамо куће. Пошто ми то нисмо хтјели, они су нас казнили", рекао је Светозар Михајловић, представник "Дувана" а.д. Бијељина.

Тврде да се иза свега крије интерес појединаца који играју на карту великих мултинационалних дуванских  компанија које имају монопол на бх.тржишту. Чак не презају ни од драконских казни које су у милионским износима.

"Ми смо одлучили да тражимо изузеће Регионалног центра Тузла УИО БИХ у одлучивању по нашим жалбама и тражили смо да се против одређених лица покрене кривични поступак", рекао је Михајловић.

Дуванџије поручују да у знак протеста, седмог фебруара излазе тракторима на улице.

"Ако ово остане, дефинитивно води уништењу производње дувана. То је случај који није забиљежен у свијету, да се иде на уништењу једне дјелатности у држави зарад очувања интереса мулитнационалних компанија", рекао је Игњо Бабић, директор "Духана", Градачац.

Ако се овако настави са притиском, произвођачи поручују - ове године нећемо садити дуван.

"Покушао сам механизовану бербу, уложио сам огроман новац у ту производњу, али држава по том питању ништа не ради да нам помогне, да стимулише производњу. Ништа није извјесно, питање је да ли ће дуванска предузећа ове године уговарати производњу, тако да боље је отићи у коцкарницу и да  се човјек него да производи дуван", рекао је Марко Митровић, произвођач дувана из Доњег Жабара.

Осамдесетих година производња дувана у БиХ износила је 20.000 тона, у току рата 10.000 тона, а у 2019. години то је било непуних 500 тона дувана, што је још једна потврда немара државе која гаси дуванску производњу.



БН ТВ

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Ад

10.01.2020 16:52

Престаните садити дуван и немате проблема, а они нека пусе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боби

11.01.2020 00:21

А од цега да зиве и имају приходе

Name

Коњ

10.01.2020 17:13

Немојте продавати на црно дуван јавна тајна је дасе продаје по 8 км по кили

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

10.01.2020 18:33

Висе це попусити производјаци јер продају на црно.висе од пола људи пуси њихов дуван без акциза.ко их тјера да саде.ако нема добити катанац.неја саде бундаве

Name

Шамац

10.01.2020 17:18

Сто се буне када 75% духана продају на црно по улицама.пијацама 1кг сусеног резаног духана 15 до 25КМ. Сви пуни ко бродови.ттеба им тразити поријекло имовине

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мерц

10.01.2020 19:20

Једино сто зараде је продаја на црно...сиротиња мора да балира (мота) цигаре....у цијелој дрзави се зиви од криминала и на црно..људи морате схватити рад на црно је за сиротињу БИЈЕЛО јер треба презивити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рале

10.01.2020 19:48

Па нек мјењају власт, а не да предју са бјелог на црно радити.

Name

Додиг

10.01.2020 22:07

Каква црна сиротиња сви пуни пара .возе бијесна аута