"Америка први пут признала свој неуспјех"

Иранска штампа прогласила је напад на америчке снаге у Ираку "мрачном ноћи за Американце", наводећи да је Вашингтон "први пут у историји признао неуспјех".

Свијет 10.01.2020 | 13:18
"Америка први пут признала свој неуспјех"

Истовремено, на улицама Техерана је владало олакшање зато што ниједна страна није била спремна за рат, преносе медији.

"Рат није нешто попут видео-игре. То није игра у којој има побједника", рекла је студенткиња архитектуре Дара Шоџаи (23).

Ипак, како наводи агенција АП, са олакшањем због завршетка напада, појавила су се помешана осјећања око тога колико би Иран далеко требало да иде у освети за убиство генерала Револуционарне гарде Касима Сулејманија у америчком ваздушном удару у Багдаду прошле седмице.

Иран је испалио бараж балистичких ракета на две ирачке војне базе у којима су смјештене америчке трупе, а званичници САД и њихових савезника сматрају да је иранска противавионска ракета тада вроватно оборила украјински путнички авион близу Техерана.

Из иранске Организације цивилног ваздухопловства још немају објашњење за ту несрећу, мада у прелиминарном иранском истражном извјештају стоји да пилоти нису затражили помоћ преко радио-везе, као и да је авион покушао да се врати на аеродром прије него што се срушио.

Иако су амерички и ирачки званичници рекли да у нападу на базе није било жртава, иранска државна ТВ тврдила је да је око 80 америчких војника убијено тако да је влада у Техерану тај "осветнички напад" представио као побједу.

Лист "Кајан" навео је да су иранске ракете оштетиле "америчко достојанство", док дневни лист "Џаван" сматра да је то прво признање америчког неуспјеха у историји.

Реформистички дневник "Афтаб јазд" на насловној страни је облавио да "ирански шамар тера Трампа да се повуче и прогласи мир", док је "Арман мели" ноћ напада назвао "Мрачном ноћи за Американце".

Упркос тврдњама Техерана да су у нападима убијени Американци, Иранци и поред блокираног Твитера имају приступ тој друштвеној мрежи и другим изворима информација путем виртуелних приватних мрежа.

Инжењер Али Азими (41) сматра да освета Ирана била "претјерана".

"Није требало да то да радимо јер су могли да ударе на нас и да нас униште", рекао је за АП.

Генерал Амир Али Хаџизадех, који води ирански свемирски програм, рекао је за полузваничну агенцију Тасним да циљ "Операције мученика Сулејманија", како је названа осветничка кампања, није био да се неко убије већ да "удари у непријатељску војну машину".

Широм Ирана обични грађани се спремају за још тежа времена, пошто је Трамп обећао да ће одржати кампању максималног притиска на Техеран.

(Тањуг)

Коментари / 0

Оставите коментар