Цијена хране знатно повећане у децембру

Цијене хране повећане су у децембру 2019. на међународним тржиштима на највишем нивоу у пет година, одражавајући осјетно поскупљење биљних уља, шећера, млијека и млијечних производа, објавила је агенција Уједињених нација за храну ФАО.

Свијет 10.01.2020 | 09:20
Цијена хране знатно повећане у децембру

ФАО-ов индекс цијена корпе основних прехрамбених производа порастао је у децембру за 2,5 одсто у односу на претходни мјесец, на просјечних 181,7 бодова, на највишен нивоу од децембра 2014.

У цијелој прошлој години цијене су биле око 1,8 одсто више него у години раније, уз просјечну вриједност ФАО-овог индекса од 171,5 бодова.

Највише су у децембру порасле цијене биљних уља, за 9,4 посто у односу на новембар, подупрте снажном потражњом за палминим уљем, посебно  за потребе производње биодизела. Додатно им је подршку пружила и забринутости због смањене понуде.

Знатно је поскупио и шећер, за 4,8 посто у односу на новембар, због раста цијена сирове нафте који је потакнуо бразилске фабрике шећера да преусмјере шећерну трску у производњу етанола. Тиме је смањена понуда шећера на глобалном тржишту.

ФАО-ов индекс цијена млијека и млијечних производа порастао је 3,3 посто на мјесечном нивоу, предвођен поскупљењем сира, за готово осам одсто, због смањеног извоза из Европске уније и Океаније.

Цијене житарица порасле су скромнијих 1,4 одсто, одражавајући поскупљење пшенице због појачане увозне потражње из Кине и логистичких проблема у Француској, повезаних с протестима.

Индекс који исказује кретање цијена меса био је у децембру готово непромијењен у односу на ревидирану вриједност за новембар, поџан солидном увозном потражњом за свињетином у Азији и појачаном предблагданском домаћом потражњом у Европској унији и Бразилу.

(Фена)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Мане

10.01.2020 09:50

Свеје то нормално.Цијена рада је скоцила 100% ста мислите одакле дасе намири у пољопривреди пензионери зарадују 70.км. дневно.Ста мислите кад уведу повецање ПДВ-а какав це онда настати хаос.Али јуцер смосе јунацили и колико је то костало.Колико се без икакве потребе троси толики новац и привреда има нерадан дан.Ову земљу воде нај обицнији трубадури.

ОДГОВОРИТЕ
Name

То је цијена

10.01.2020 10:09

Нерада у неорганизованој, неспособној власти у дрзави скоцила....и јос це с обзиром на политику која се води по том питању....

Name

ХЉЕБА И ИГАРА

10.01.2020 10:47

То нема у свијету да нека земља или кантон ентитет не функционисе мјесец дана Од силних игара нема хљеба поскупио Градзанима српске остале само игре и безглава политицка неман

Name

РС

10.01.2020 10:51

Срећан Дан Републике Српске, на вијеке вјекова амен... и уз пензију од 180 КМ.

ОДГОВОРИТЕ