Цијена нафте би могла порасти и у БиХ

- Уколико поново дође до ескалације тензија између Ирана и САД те уколико би криза потрајала дуже вријеме, врло вјероватно би могло доћи до раста цијена нафте и на бх. тришту, упозоравају стручњаци из БиХ.

Босна и Херцеговина 10.01.2020 | 08:34
Цијена нафте би могла порасти и у БиХ

Ликвидација иранског генерала је, како су објавили свјетски медији, већ проузрковала пораст цијена црног злата на свјетском тржишту за око четири одсто.

Како додају, иако се по питању снабдијевања свјетског тржишта нафтом ништа није догодило, њена цијена је у протеклих неколико дана драстично порасла, па је најквалитетнија нафта из Сјеверног мора марке брент овог понедјељка већ прешла 70 долара по барелу и веома лако ће, како се предвиђа, премашити прошлогодишњи рекорд забиљежен у другој половини априла.

Подсјетимо, у априлу је разлог раста цијене нафте била политика и однос САД и Ирана - тада је Доналд Трамп, предсједник САД, објавио како ће санкције против Техерана значити и забрану увоза иранске нафте, што је изазвало демонстрацију моћи Иранаца у водама Хормушког тјеснаца.

"Уколико се ескалација понови или дође до ширења кризе, поново ћемо видјети раст цијена нафте на свјетском тржишту, а посљедично би се онда ефекти могли очекивати и у Босни и Херцеговини - дијелом као објективна директна посљедица, а дијелом је могућа и злоупотреба односно повећање цијена изнад оправданог нивоа уз изговор дјеловања вањских фактора", казао је за "Независне" Игор Гавран, економски аналитичар.

Према његовим ријечима, тензије између Ирана и САД, односно ескалација тензија које постоје већ годинама, па и деценијама, већ су подстакле раст цијена нафте због повећаног ризика и дестабилизације регије.

Како наводи, уколико се ниво тензија врати на претходно стање у кратком року, не би требало да буде дугорочних негативних посљедица и значајнијег раста цијена нафте тим поводом.

"Оно што погађа БиХ, у ширем смислу,  је пропуштена прилика јачања економске сарадње с Ираном, на чијем тржишту би бх. привреда могла остварити много, али због вишегодишњих санкција и проблема с платним прометом та је сарадња лимитирана и практично онемогућена", истакао је Гавран.

Адмир Чавалић, економски аналитичар из Тузле, рекао је да, уколико би се криза између САД  и Ирана наставила у дугом периоду, онда бисмо могли имати благи раст цијена нафте и на тржишту у БиХ.

"Оно што је карактеристично за БиХ је да се то не дешава изненада, али свакако ако потраје на глобалном тржишту и ако дође до јачих осцилација цијена нафте, онда врло вјероватно да ће се то пребацити на домаће тржиште", казао је Чавалић.

С друге стране, сматра он, уколико дође до наглог пада цијена нафте, БиХ ће вјероватно задржати некориговане цијене.

"Ово није онај сукоб с Ираном који се дешавао крајем седамдесетих година јер су сада на снази неки нови моменти - САД имају властите резерве, постале су нето извозник нафте. С друге стране саудијска компанија "Арамко" постаје лидер, Русија такође биљежи рекорде, тако да је преговарачка моћ Ирана по питању нафте доста нижа у односу на претходне декаде", закључује Чавалић.

(Независне)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Зоран

10.01.2020 07:46

Сигурно неће да смање цену...

ОДГОВОРИТЕ
Name

тако

10.01.2020 08:06

цијена це порасти у БИХ али не у РС јер миле је рекао да ова криза нема утјецаја н’а РС...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аоп

10.01.2020 08:38

А залосна сова омигуцио И припремио терен

Name

Кики

10.01.2020 10:00

Миле је краљ

Name

Фед

10.01.2020 09:02

Не знам гдје се налази РС да није у САД

ОДГОВОРИТЕ
Name

оо7

10.01.2020 11:16

Зар је Српска изнимка???

ОДГОВОРИТЕ