Посланици одобрили закон о "Брегзиту"

Посланици Доњег дома британског парламента одобрили су закон који ће омогућити излазак земље из Европске уније 31. јануара.

Свијет 09.01.2020 | 19:46
Посланици одобрили закон о "Брегзиту"

Овим законом ће се окончати више од три године натезања око услова "развода".

За предлог закона гласало је 330 посланика доњег дома парламента, док је 231 био против. Тим предлогом закона спровешће се споразум о изласку из ЕУ који је прошле године постигнут са Унијом, констатује Ројтерс.

Ово омогућава британском премијеру Борису Џонсону да окрене страницу једне од најдубљих политичких криза које су последњих деценија погодиле земљу.

"Време је да се Брегзит заврши. Овај предлог закона то чини", рекао је посланицима министар за Брегзит Стивен Баркли, резимирајући сате расправе у парламенту.

Закон се сада упућује Горњем дому и очекује се да ће бити усвојен на време да Британија изађе из ЕУ до планираног рока 31. јануара и минимизира економске поремећаје.

Портпарол британског премијера претходно је изјавио да ће усвајање закона бити "значајан позитиван корак".

Када је лане у јулу започео мандат у Даунинг стриту низом пораза у парламенту, многи су сматрали да ће Џонсон вероватно имати најкраћи мандат.

Уместо тога, он је освојио петогодишњи мандат и оставио главну опозициону Лабуристичку странку у готово потпуном расулу.

Очекује се да ће 31. јануара Џонсон одвојити Британију од 27 других земаља чланица ЕУ и да ће Британија постати прва земља која је напустила тај блок.

Тада започиње тежак период трговинских преговора који ће дефинисати нови однос Британије према Европи, њеном кључном трговинском партнеру.

(Тањуг)

Коментари / 0

Оставите коментар