Посланици данас одлучују о Закону о "Брегзиту"

Британски посланици би данас требало да одобре закон који ће омогућити излазак земље из Европске уније 31. јануара, чиме би се ставила тачка на више од три године натезања око услова "развода".

Свијет 09.01.2020 | 16:27
Посланици данас одлучују о Закону о "Брегзиту"

У каснијим поподневним сатима, британски премијер Борис Џонсон ће окренути страницу једне од најдубљих политичких криза које су последњих деценија погодиле земљу, пошто посланици доњег дома парламента буду одобрили закон о спроводјењу споразума о изласку из ЕУ који је прошле године постигнут с Унијом, констатује Ројтерс.

Портпарол британског премијера је изјавио да ће усвајање закона бити "значајан позитиван корак". О закону ће се потом изјаснити и горњи дом, тако да остаје довољно времена до 31. јануара.

Када је прошле године у јулу започео мандат у Даунинг Стриту низом пораза у парламенту, многи су сматрали да ће Џонсон вероватно имати најкраћи мандат.

Уместо тога, он је освојио петогодишњи мандат и оставио главну опозициону лабуристичку странку у готово потпуном расулу.

Очекује се да ће 31. јануара Џонсон одвојити Британију од 27 других земаља чланица ЕУ и тиме постати прва нација која је икада напустила тај блок.

Тада започиње тежак период трговинских преговора који ће дефинисати нови однос Британије према Европи, њеном кључном трговинском партнеру.

(Тањуг)

Коментари / 0

Оставите коментар