Четири теорије о узроку пада авиона у Ирану

Украјински безбедносни званичник изнео је четири главне теорије о узроку пада украјинског авиона у Ирану у којем је 176 људи погинуло.

Свијет 09.01.2020 | 14:23
Четири теорије о узроку пада авиона у Ирану

Секретар украјинског Савета за националну безбедност и одбрану Олексиј Данилов је ово саопштио након што су ирански истражитељи објавили прелиминарни извештај о авионској несрећи у којем се наводи да се "боинг 737-800" запалио непосредно пре пада.

Украјина испитује више могућих узрока пада авиона, укључујући ракетни напад, судар, експлозију мотора или тероризам, написао је Данилов на Фејсбуку.

Авион се срушио само неколико сати након иранског ракетног напада на две базе у Ираку које користе и америчке снаге, што је покренуло спекулације да постоји могућност да је летелица погођена.

Према прелиминарним проценама западних обавештајних служби, авион је имао техничнких проблема и није га оборила ракета.

Данилов је навео да су украјински истражитељи у Ирану желели да претраже место несреће како би проверили непотврђене наводе, који су кружили интернетом, да се на месту рушења авиона налазе остаци ракете руске производње земља-ваздух "тор-М1" коју користи иранска војска.

Претходно је иранска Организација за цивилно ваздухопловство објавила да прелиминарни резултати истраге показују да чланови посаде авиона нису упутили позив у помоћ путем радија и да су покушали да се врате на аеродром.

Како се наводи, авион се запалио и пре него што је пао, а сам пад је узроковао велику експлозију када је авион додирнуо земљу, јер је био пун горива.

У извештају се наводи и да су обе црне кутије пронађене, мада су поједини делови оштећени и неки делови меморије су уништени.

У авиону, који се срушио убрзо по полетању са аеродрома у Техерану, налазило се 167 путника и девет чланова посаде, а полетео је за Кијев, главни град Украјине.

(Тањуг)

Погинула су 82 држављанина Ирана и 63 Канађанина, као и држављани Украјине, Шведске, Авганистана, Немачке и Британије.

Коментари / 0

Оставите коментар