Дан Републике Српске је празник свих Срба

- Министар одбране Србије Александар Вулин рекао је данас да 9. јануар - Дан Републике Српске није само празник Српске већ свих Срба без обзира на то гдје живе, а посебно тамо гдје им је тешко и гдје пате.

Србија 09.01.2020 | 12:17
Дан Републике Српске је празник свих Срба

"Нигде се не воли Република Српска и њоме се не поноси као тамо где је Србима тешко и где пате. Зато знамо колико се Срби на Косову и Метохији и у Црној Гори радују својој Републици Српској и избореном праву српског народа да сам одлучује о својој будућности и својој деци", истакао је Вулин.

Он је, у обраћању на свечаној додјели одликовања на којој му је предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић уручила Орден заставе Републике Српске са златним вијенцем, поручио да то одличје није само признање њему.

"То је признање Србији која не оклева да својој Републици Српској помогне увек и на сваком месту, то је признање свим Србима, без обзира на то где живе. То је нада да ће сви Срби бити уједињени и сложни, те да их никада више други политички интереси, страни господари, лажне вође и погрешне идеологије неће свађати и усмеравати једне на друге", нагласио је Вулин.

Према његовим ријечима, Српска није настала вољом странаца и политичким договором, већ због потребе српског народа да се сачува од јасеновачког геноцида који је пријетио да се понови.

"Синови који су гледали своје очеве, дедове, мајке и баке како их одводе, бацају у јаме, убијају и кољу у Јасеновцу и Пребиловцима и како пуне јаме безданице одлучили су да не дозволе да виде своје синове и унуке како их одводе у јаме. Зато је настала Република Српска. Сви Срби знају да тамо где немају свог судију, полицајца, председника и учитеља за њих нема ни правде, сигурности и знања", рекао је Вулин.

Он је додао да се нико не поноси више Републиком Српском него њена Србија која је под вођством Александра Вучића одлучила да Српску стави у своја највиша документа.

"Никада до сада у Стратегији одбране, наше законе, реч наше Скупштине и председника нису чешће стављани Република Српска и сви Срби где год да живе као наш врховни приоритет и нешто што је непроменљиво, сигурно и недељиво. У политици све и свашта може да се промени, али одлучност Србије да чува Србе и сачува и унапреди Републику Српску не може да се промени никада и нигде. Све што немају Срби ван Србије и Република Српска има њихова Србија", поручио је Вулин.

Срби могу да буду поражени, додао је он, само када поразе сами себе.

"Српску су створили Срби и могу је изгубити само Срби - расправама, неслогом и служењем странцима. Само Срби могу да изгубе Српску и зато знам да је никада и нипошто неће изгубити", каже Вулин.

Он је истакао да Република Српска нема војску, али српски народ има своју војску.

"О Српској има ко да брине, да је чува, да уложи у њену фабрику и помогне њену Владу. Република Српска има своју Србију и Србија има своју Републику Српску и где год Срби живе имају ову планину слободе да се о њу ослоне, да је воле и да буду поносни", рекао је Вулин.

Он је поручио да Србија поштује БиХ и гарантује за Дејтонски мировни споразум, али да изнад свега воли своју Републику Српску. 

(Срна)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Сале словенац

09.01.2020 11:23

ТО ТИ ЈЕ НАЈПАМЕТНИЈЕ СТО СИ РЕКАО

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

09.01.2020 12:08

Бла бла . Све сто је рекао је на терену другачије . Празна прича за глупе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Могул

09.01.2020 12:13

Како све то објаснити пензионеру који скапава на 180 КМ мјесечно? Или бившем војнику ВРС који ради за надницу у Федерацији?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

09.01.2020 21:57

Неразумије се он у то ста знаци бити војник,тај није слузио војску.

Name

Скептик

09.01.2020 12:32

Сподобо, иш! Иш!

ОДГОВОРИТЕ