Вучић: Компромис не смије да буде мимо СПЦ

Предсједник Србије Александар Вучић није данас желио да процјењује могућност за компромис СПЦ и државе Црне Горе по питању имовине цркве у тој земљи, али је изразио наду да компромис, ако га и буде, неће бити на штету Српске православне цркве и српског народа.

Свијет 08.01.2020 | 16:37
Вучић: Компромис не смије да буде мимо СПЦ

Вучић је, наиме, примјетио да многи иду на то да се у овом питању говори о “православној цркви” уопштено и Митрополији црногорско-приморској, а да се не помене Српска православна црква.

– Желим да вјерујем и надам се да ће у том компромису учестовати наше цркве и манастири, али под окриљем српске цркве, као што је то увијек било – рекао је српски предсједник, на питање новинара да прокоментарише данашње ступање на снагу спорног закона у Црној Гори, те да ли постоји шанса да се постигне некакав компромис.

Увијек, додао је, жели да вјерује у могући договор, али да ли је оптимиста по том питању – не може, истиче, баш ништа да каже.

– Све што сам имао да кажем по том питању већ сам рекао и мислим да су сви људи то разумјели – додао је Вучић.

Упитан како види то што Митрополија црногорско-приморска СПЦ “смањује притисак” по питању спорног закона, Вучић је узвратио да се он у то није мијешао, али да им свакако жели успјех.

– Они све организују, ми у томе не учествујемо. Нисам желио да им сметам на било који начин. Желим им много успјеха – рекао је Вучић.

На питање како утврдити “матични број оснивача СПЦ”, што је по закону сада потребно да би се црква регистровала, а будући да је ријеч о Светом Сави, Вучић је рекао да не жели да прикупља лаке политичке поене говорећи о томе на тај начин.

– Предсједник сам Србије и боље да то оставим таблоидима и људима који се на такав начин тиме баве. Сувише је озбиљна ситуација да бих тако одговарао – подвукао је предсједник.

 

Он је додао да се нада да ће се све завршити мирно и да ће се наћи рјешење за СПЦ.

Србија и Хрватска морају да имају суштински боље односе

Вучић је поручио данас и да је Србија отворена за сарадњу са Хрватском и да ће двије земље морати да имају суштински боље односе, мада је, како је примјетио, “мало који свјетски државник” назвао Србију и Србе “шаком јада”, како је то својевремено учинио новоизабрани хрватски предсједник Зоран Милановић.

Вучић је, упитан шта очекује у односима Србије и Хрватске, рекао да ће Србија са одушевљењем да поздрави свако побољшање односа према Србима у Хрватској.

– Поздравићемо сваки километар асфалта или далековод који Хрватска изгради у српским срединама – рекао је Вучић за Пинк, у Истанбулу.

Он је истакао да је Србија врло отворена за сарадњу са Хрватском и да је она неопходна уколико обје земље желе да опстану на овим просторима и да зауставе велики одлив људи који је, наводи, пропорционално већи у Хрватској.

– Сарадња је кључна ријеч, а да ли ћемо успјети – рекао је Вучић и додао да је мало који свјетски државник назвао Србију и српски народ “шаком јада”, али да је и без озбира на то честитао Милановићу побједу на изборима.

– Желим да вјерујем да је то речено у неком тренутку у којем, не знам шта се догодило. У сваком случају, ми ћемо морати суштински да имамо боље односе са Хрватском и Хрватима – рекао је Вучић.

(Тањуг)

Коментари / 0

Оставите коментар