Русија и Кина блокирале су саопштење СБ

Русија и Кина блокирале су саопштење Савета безбедности Уједињених нација у којем се осуђује напад на америчку амбасаду у Багдаду.

Свијет 07.01.2020 | 00:13
Русија и Кина блокирале су саопштење СБ

Блокирале су јер у њему није узет у обзир амерички ваздушни напад у близини багдадског аеродрома који је уследио и у којем је убијен ирански генерал Касем Сулејмани, изјавио је амбасадор Русије при УН Василиј Небензја.

"Пре свега, ми генерално снажно осуђујемо било који напад на амбасаде, па тако снажно осуђујемо и напад на америчку амбасаду у Багдаду", рекао је руски дипломата, преноси Тасс.

Он је објаснио да је саопштење Савета безбедности практично било спремно када је уследио амерички напад, 3. јануара и није било могуће да се он не узме у обзир.

Оштра критика

САД су оштро критиковале Русију и Кину због тога што су спречиле доношење декларације Савета безбедности УН о прошломесечном нападу на Амбасаду САД у Ираку и оцениле да је тиме доведен у питање кредибилитет тог тела.

Мисија САД при УН саопштила је да не би требало да буде "спорно нити да захтева храброст" да укаже на обавезу земље домаћина, у конкретном случају Ирака, да заштите страну амбаасаду по Бечкој конвенцији о дипломатским односима из 1961. године.

"САД неће толерисати нападе на америчко особље и објекте и одлучно ће одговорити како би заштитиле своје интересе, грађане и савезнике", наводи се у саопштењу.

Десетине припадника легалних ирачких паравојних формација и њихове присталице упале су 31. децембра у комплекс Амбасаде САД у Багдаду. Неколико дана касније, САД су беспилотном летелицом убиле иранског генерала Касема Солејманија, по многима другог најмоћнијег човека у Ирану, на багдадском аеродрому. Убиство Солејманија довело је до знатног подизања тензија широм Блиског истока.

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Роцкy

07.01.2020 06:48

Браво за Русију и Кину

ОДГОВОРИТЕ
Name

гуз

07.01.2020 08:38

Разједињене нације,треба то укинут.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хвала господине

07.01.2020 08:55

Хвала ти господине Путине сто постојис. Да тебе нема овај свијет би до сада био унистен од људи који су изгубили сваку мјеру за реалност.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лав

07.01.2020 11:48

Америка мисли да може да убија кога жели и да буде некажњена то одма Иран мора да казни

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неђо.7.1.2020

07.01.2020 17:41

Направиће Иран АМЕРИМА штету даће АМЕРИ запамтити заувек Иран.

ОДГОВОРИТЕ