Сана Марин предлаже, радиће се четири дана седмично

Сана Марин има 34 године, а позната је по томе што је најмлађа премијерка на свијету. Ових дана привлачи пажњу идејом за скраћеним радним временом у Финској који подразумијева да се ради четири дана седмично по шест сати.

Свијет 06.01.2020 | 16:28
Сана Марин предлаже, радиће се четири дана седмично

Финска премијерка је истакла како људи заслужују проводити више времена са својом породицом и вољенима, а да ће уз овакво флексибилно вријеме успијевати у томе.

– Осим тога, могу се посветити више својим хобијима и другим аспектима свог живота попут културе – навела је Марин.

Ова млада премијерка мајка је једног дјетета и тренутно предводи коалицију лијевог центра састављену од пет странака, а које предводе жене. Три од њих су млађе од 35 година.

Нова финска премијерка је бивша министрица саобраћаја и комуникација у овој држави, а док је била на тој функцији такође се залагала за краће радне седмице како би се побољшао однос радника, али и повећала продуктивност.

Док све више компанија настоји повећати продуктивност уз задржавање нагласка на равнотежи између радног и приватног живота, идеја о краћој радној седмици постаје све више уобичајена.

Тренутно у Финској нормално радно вријеме подразумијева осам сати дневно и пет дана у седмици, међутим, идеја о скраћеном радном времену наишла је на одобравање министрице образвања Ли Андерсон.

– Од велике је важности допустити грађанима Финске да имају скраћено радно вријеме. То питање није повезано са тим што га предлажу жене, већ се односи на пружање помоћи и испуњавања датог обећања бирачима – рекла је Андерсон.

У сусједној Шведској у којој је шестосатно радно вријеме успостављено 2015. године резултати су показали како су радници сретнији, продуктивнији и богатији. Такође, поједине компаније попут Мајкрософта у Јапану, су увеле краће радне дане с четверодневном радном седмицом и петосатним радним даном.

Државе у Европској унији посебно су познате по културама рада прилагођеним породици и породичном животу, а Финска се нимало не разликује.

(Клиx)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Саса

06.01.2020 16:36

Веома коректно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ех

06.01.2020 19:01

Ех да нам је зељка била оваква..

Name

Питање:

06.01.2020 16:41

Колико сати у приватном сектору у БиХ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Продуктивност

06.01.2020 17:01

Људи су данас далеко продуктивнији него прије пар деценија. Некад је један канцеларијски слузбеник радио пар докумената пола дана... данас уз помоц технологије то заврси за сат времена. Вецина озбиљних фирми одавно користи 2-3 монитора по раднику... истоварало се руцно данас су ту утоварно/истоварне рампе, виљускари, масине за цисцење снијега, тримери за траву, брзе су цесте, економицнија возила... дакле све се брзе ради и боље и продуктивност је далеко веца. Само су ови паметни људи то схватили и имплементирали у зивот. Ми смо пак јос увијек робље овде без обзира сто радимо на истом технослоском нивоу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

06.01.2020 17:54

Са тим крацим радним временом би се повецала потросња људи би имали висе времена да проведу са фамилијом као и за неке спортске активности.Висе би народ имао времена да троси тако би суботу и недељу имали времена за одмор.Било би боље и за економију

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

07.01.2020 07:04

То може да функционише у уредјеним земљама код нас никако

Name

Аман заман

07.01.2020 10:14

Далеко је Финска. Предалеко..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мајевица

07.01.2020 12:57

Све похвале

Name

Да

07.01.2020 12:56

Тако и треба. Кад се ради ефикасно сасвим је довољно, а 6х мозе и без паузе.

ОДГОВОРИТЕ