Од Божића литије биће недјељом и четвртком

Изразили су и наду да ако већ Влада није до сада показала разумијевање, да ће више емпатије показати Уставни суд.

Регион 06.01.2020 | 16:05
Од Божића литије биће недјељом и четвртком

Након Божића, Митрополија црногорско приморска ће организовати окупљања два пута седмично, и то четвртком и недјељом, саопштено је из Епископског савјета Српске православне цркве у Црној Гори.

''Четвртком и недјељом увече, у термину у ком су се и до сада одвијали, послије вечерње службе и молебана, у мјесним храмовима. Садржај протестних порука, и путању молитвених литија – одредиће народ и мјесно свештенство уз благослов епархијских архијереја.

Оно што је сада јасно – док год трају поменута сабрања, њихове поруке морају остати растерећене било какве политизације, странчарења, па и било ког облика национализма, или какве год земаљске идеологије, која нема везе са јеванђелском благом вијести. А све у складу са препорукама Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве, од 4. јануара 2020. године", наводи се у саопштењу.

Они су позвали народ на стрпљење и упорност као и на љубав и вјеру.

"У свијетлу радосног божићног празника и бројних народних окупљања пред црногорским светињама, позивамо вјерни народ са свештенством Цркве Божије, да истраје у својим мирним и молитвеним протестима, у борби за слободу и права православних вјерника у Црној Гори. Молимо се Богомладенцу Христу, да овдашње власти, колико сјутра, нађу начина да ван снаге ставе антиуставни Закон који су недавно, у глуво и мркло доба ноћи, усвојили у црногорској скупштини, или да изгласају нови, који ће поправити и унаприједити овај поменути. Али ако све буде као до сад – као протекле године, и као претходне четири године – када представници Владе нијесу хтјели да чују ни за какав договор са нама, апелујемо на сваку хришћанску душу, да истраје у протестима за своја грађанска и вјерска права, која су им загарантована Уставом ове земље и њеним, раније донијетим, законима, као и међународним, универзалним људским прописима. У случају да црногорске власти наставе са досадашњом једностраношћу, ми се морамо наоружати стрпљењем и упорношћу, пуним љубави и вјере", наводи се у саопштењу.

Изразили су и наду да ако већ Влада није до сада показала разумијевање, да ће више емпатије показати Уставни суд.

''У случају да црногорске власти наставе са досадашњом једностраношћу, ми се морамо наоружати стрпљењем и упорношћу, пуним љубави и вјере. Лако може бити, да ће нам за чекање ове земаљске правде, требати више времена него што можемо и замислити.

А опет, молимо се Господу, да просвијетли разум судијама Уставног суда, да измјере по Божијој и људској правди, нашу скору иницијативу и да обзнане оно што већ сви виде – како овај и овакав законски текст није у складу са Уставом ове земље, да не помињемо међународно право и правду. То би отворило врата здравом и цивилизованом договору, на добро свих грађана ове земље.

Зато, молимо се Богу да разлози за наше протесте нестану – колико сјутра, а да нас, опет, исти Господ укријепи да истрајемо, ако треба, у недоглед'', казали су из епископског савјета.

(Вијести.ме)

 

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Скептик

06.01.2020 15:13

Тако је! Не дајте им Острог! Не дајте им да они узимају паре!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е мој скептик

06.01.2020 16:07

Око Острога се најмање о парама ради

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

06.01.2020 17:53

Ма не, није око пара, а није ни око бијесних аута, а није ни до огромних куца и станова, ма не није. Има сви срби да изгину да поповима напуне дзепове. А бога ти?