За портпарола траже филозофа, за возача конобара

Министарство привреде и предузетништва објавило је конкурс за портпарола и возача. Ништа ту не би било необично да нису услови за портпарола да буде филозоф и да је факултет завршио у Србији, а возач да буде по занимању конобар. Ипак, из министарства су демантовали информације о намјештању конкурса.

Република Српска 04.01.2020 | 20:02
За портпарола траже филозофа, за возача конобара

Измјенама правилника о систематизацији радних мјеста, Министарство привреде и предузетништва прилагођава услове за запошљавање подобних кадрова.

Тако на примјер Виши стручни сарадник за политике унапређења конкурентости привреде мора да има завршен и Филозофски факултет, што је неспојиво са наведним радним мјестом, осим ако постоји особа којој је та позиција и намијењена.

Такође,  тражи се и возач који треба да има завршену средњу угоститељску школу.

Из министарства су демантовали наводе да се конкурси за радна мјеста намјештају.

"Радна мјеста на позицији Виши стручни сарадник за политике унапређења и конкурентност привреде нису поупњена јер у овом моменту није у току процедура за попуну тих радних мјеста. Радно мјесто на позицији возача је попуњено даном формирања тог министарства и исто лице је на то мјесто дошло прерасподјелом из другог републичког органа што значи да није било нити је планирано ново запошљавање на поменуту позицију“, пише у одговору Министарства.

На појединим радним мјестима фаворизују се смјерови и звања која се могу стећи само у одређеној институцији. На примјер, за позицију Вишег стручног сарадника за односе са јавношћу тражи се завршен Факултет за европски бизнис и маркетинг, а који се налази у склопу Европског универзитета у Београду.

Међутим, ресорно министарство је и ту информацију демантовало.

"Позиција вишег стучног сарадника за односе са јавношћу није намијењена никоме него се на ту, као и на друге позиције, долази путем јавних огласа и конкурса у складу са процесима. Виши стручни сарадник за односе са јавношћу засновао је радни однос у прописаној процедури и има завршен Комуниколошки факултет“, стоји у одговору Минситарства привреде.

Ово је само једна од многих нерегуларности које се дешавају код запошљавања у јавне институције, истичу у опозицији.

Сматрају да овакво понашање јавних институција спорно јер се угожавају права свих грађана на фер запошљавање.

 „Влада и институције које су у надлежности владе су постали смјештај за страначки подобне или на неки други вид изабраних људи изабраних представника власти. Најважнији ресурс сваке земље јесу људи и ако ви постављате људе само по критеријуму страначке припадности, рођачко-кумовско родбинских веза онда ћете имати земљу какву имате а знамо сви каква је ситуација у нашој земљи“, сматра посланик ПДП-а у НС РС Јелена Тривић.

Могућности измјена посебних услова, као и висок значај интервјуа код бодовања кандидата на јавним конкурсима, отворили су у домаћим институцијама праксу да се конкурси прилагођавају онима који су подобни по разним основама, умјесто да се прилика да најспособнијим кадровима.

БН ТВ

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Кочијаши

04.01.2020 19:22

А за пре'сједника кочијаша

ОДГОВОРИТЕ
Name

КЛЕПТОМАНА

04.01.2020 22:57

За предсједника клептомана.

Name

ха ха

05.01.2020 04:51

Па у тој влади сви несто филозофирају и продају маглу за фине плате

Name

Дића

04.01.2020 19:26

Од мог драгог ,ове конобаре нећете узети...!па шта хоћете они су му нај оданији савјетници!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

05.01.2020 09:43

Зато сам ја као конобар сколовао своје цетверо дјеце ,обезбиједио им да заврсе занате и да прицају по два и три светска језика и послао у свет да раде и себи зараде а не да их овде за неки кусур искориставају и праве будалама.Нека господа своју дјецу запосле на та радна мјеста и купе им дипломе које тразе.

Name

Ђорђе

04.01.2020 19:39

Мислим да не би лоше било, да ставе у конкурс, напримјер. Особа да има отисак прстију и ставе отисак из ЦИПС-а. Наука каже на свијету иамју двојица људи са истим отиском прста, па сигурности ради, не би било лоше додати да говори српски језик. Може да се "Фрљака" с падежима и другим елементима граматике и правописа. Такви су полусвјетови, олоши, шљамови и фукаре. Поздрав добрим људима, без обзира на вјеру, нацију и мишљење.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Б Лука

04.01.2020 21:03

Ста је промлем дјете је заврсло Филозофски факултет? Који је један од нај тези факултета. Сигурно висе зна од некога ко је заврсијо Зурналистику. Боље је висе него мање!

Name

XX

04.01.2020 19:41

Ево ја сам завршио све то али ми не пада на памет да радим у тој дилетани са таквим људима и дипломама. Срећа па знам три језика и то су знали да цијене у Словенији гдје су ми осим стана дали и врхунску плату. Могу мислити како би ми било у влади РС гдје већина ради са купљеним дипломама неких фалш факултета....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Незапослени

04.01.2020 20:40

Па расписали су конкурс а услови немају везе са описом посла који це радити и мораце неко и за њих радити,а а они це примати плату.Тако и у Инспекторату примају дрзавне слузбенике без конкурса и све родбински повезано.Јасно је да сви примају по странацкој линији али треба изабрати најбоље и из странака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Комсија

04.01.2020 21:04

Стаце најбољи па неце нити имају сто да раде.

Name

Комсија

04.01.2020 21:01

Код нас има и једи и других и свакој фамилији. Како су подесени услови? СРЕТАН БОЗИЦ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ак

04.01.2020 22:37

Ајде питање - Да ли лик који је потписао овакав идиотлук чита ово и ако да, да ли га је срамота?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Народ

05.01.2020 06:16

Па докад це мо их трпити, и слати дјецу у иностранство, питам се ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Систематизација

05.01.2020 06:18

Па " ко их води", министри це бити само они са вецерњим сколама и дипломама из Цазина.

ОДГОВОРИТЕ