Хиљаде људи на сахрани Касима Сулејманија

- Више хиљада Ирачана придружило се данас погребној поворци у Багдаду у знак жалост за убијеним иранским генералом Касимом Сулејманијем, лидером ирачке шиитске милиције (ПМФ) Абу Махдијем ал Мухандисом и осталима који су у петак убијени у америчком ватдушном нападу у Ираку.

Свијет 04.01.2020 | 14:06
Хиљаде људи на сахрани Касима Сулејманија

У поворци се налази и ирачки премијер Адел Абдул Махди Хади ал-Амири, који ће вјероватно замијенити убијеног Мухандиса на челу ПМФ.

Погребна поворка у Багдаду означава почетак вишедневне жалости за Сулејманијем чије тијело ће касније бити пребачено у Иран и у уторак сахрањено у његовом родном граду Керман.

Ожалошћени грађани окупили су се у Багдаду од раних јутарњих сати, а поворка пролази улицама града. Неки људи носе заставе Ирака, други портрете Сулејманија и иранског врховног вође ајатолаха Алија Хамнеија, а неки узвикују пароле "Смрт Америци".

Испраћај, који је организовала милиција ПМФ, из Багдада биће колима настављен до светог шиитског града Кербале и завршиће се у Наџафу гдје ће бити сахрањени Мухандис и други Ирачани, пише Ројтерс.

С друге стране, ковчег с телом Сулејманија биће вечерас допремљен у Иран. Сутра ће бити организована погребна поворка у Масаду, одатле у престоницу Техеран, да би затим он био сахрањен у Керману у уторак, јавили су ирански државни медији.

Командант Револуционарне гарде Ирана:Казнићемо Американце

Иран ће казнити Американце свуда гдје се налазе у домашају Исламске Републике како би се осветио за убиство војног команданта Касима Сулејманија, изјавио је данас један од команданата Револуционарне гарде, генерал Голамали Абухамзех, како га је цитирала иранска новинска агенција Тасним.

Генерал Абухамзех, командант Гарде у јужној иранској провинцији Керман, отворио је могућност евентуалних напада на бродове у Заливу, пренио је Ројтерс.

Иран себи резервише право да се освети САД за смрт Сулејманија, додао је генерал.

"Ормуски мореуз је витална тачка за Запад и велики број америчких разарача и ратних бродова пролазе туда", рекао је ирански генерал.

Абухамзех је додао да је Иран одавно одредио виталне америчке циљеве у региону... око 35 њих су у нашем домашају, као и Тел Авив", закључио је званичник Револуционарне гарде.

Ирански високи војни командант Касем Сулејмани убијен је јуче у америчком нападу.  

(Тањуг)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Сиктер море

04.01.2020 15:24

Америка свугдје сије сјеме зла. Навукли су гнијев људи на себе на сваком дијелу планете. Стићи ће их казна кад тад

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рале

04.01.2020 18:10

Да ли боле било да је иран мјесто амера.

Name

Перо

05.01.2020 22:20

У Босни су за Америку док је Скоро цитав свијет,против оно сто цини Америка. Демострирају Силу нан малим Народима.Либију,Ирак Сирију, србију Мексико,кубу Вијетнам Кореју Сад оце пробају икину русију Иран они Хоце Да Буду господари Планете!!