У Српску ускоро стиже електронски потпис грађана

У Српској се ускоро очекује издавање електронских цертификата грађанима, односно првих електронских потписа, те електронских печата за предузећа.

Република Српска 04.01.2020 | 07:51
У Српску ускоро стиже електронски потпис грађана

Грађанима ће у почетку бити омогућено да у 11 центара из мреже АПИФ поднесу захтјев за издавање електронског потписа за појединце, односно печата за правна лица, најављује за Српскаинфо вршилац дужности помоћника министра за информационо друштво РС Денис Туркановић.

По његовим ријечима, пуштање у рад ових електронских цертификата омогућиће да и у РС електронски потписани документи буду истовјетни и у правном смислу апсолутно ваљани као и документи потписани својеручно. То ће у првој фази бити посебно значајно, рецимо, за људе који послују са иностранством, па се очекује да ће они бити међу првим корисницима ових цертификата у РС.

– Масовна употреба тих цертификата је, свакако, условљена развојем електронске управе. Када кренемо у масовније кориштење електронских сервиса, односно ријешимо основну ИКТ инфраструктуру и дигитализујемо те услуге, по потреби ће наши грађани и привредни субјекти имати могућност да захтјеве за издавање тих сертификата поднесу на 44 локалитета, кроз мрежу АПИФ – каже Туркановић.

За сада још нема потребе да грађани журе да поднесу ове захтјеве, али ће посједовање тог цертификата бити значајно онда када дођемо у фазу да све више услуга јавне управе у РС буду у основи електронске.

Овај цертификат издаваће се на посебној паметној картици, налик личној карти, али не треба очекивати да то значи скениран својеручни потпис. Умјесто потписа, користе се подаци на паметној картици.

– Електронски потпис је пандан својеручном потпису на који смо ми навикли у овом папирнатом облику пословања и живљења. У суштини, електронски потпис и издавање електронских цертификата физичким и правним лицима ће отклонити било какву дилему у ваљаност и аутентичност нечијег потписа – објашњава Туркановић, те додаје да ће оно што је лична карта у традиционалном смислу овај цертификат бити у електронском смислу.

Конкретно, то ће значити да када се логујете на систем, односно на платформу е-сандуче, која треба да буде успостављена, неупутно ће се знати да сте то баш ви, да сте се логовали, те да користите тај сервис.

– Исто тако, када добијете приједлог неког рјешења или одлуке од надлежне институције, моћи ћете да потпишете то. Служиће у комуникацији са јавном управом и између правних лица – каже он.

Тренутно се, каже, чека завршетак правне процедуре и операционализација цјелокупног процеса издавања електронских цертификата.

– С аспекта наших надлежности, битно је да већ имамо успостављену инфраструктуру, а АПИФ ће у том процесу имати и улогу регистрационог тијела. Истовремено, Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво РС представља национално цертификационо тијело, и јединствено је у региону по томе што иза њега стоји једна Влада, као и по свим оним механизмима које смо уградили у будући поступак издавања електронског потписа или печата.

На примјер, у самом поступку издавање е-потписа грађанима имаћемо обезбијеђен систем размјене података са нашим МУП-ом, што је битно када говоримо о крађи идентитета и сличним изазовима.

За правна лица обезбјеђена је размјена података са АПИФ-ом – истиче помоћник министра, додајући да је комплетна инфраструктура урађена са високим степеном заштите, тако да ће се ови цертификати издавати на безбједан начин.

Већ сада се, каже, припрема и друга фаза у развоју цертификационог тијела, која значи потпуну аутоматизацију у размјени података.

(Српскаинфо)

 

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Аполо 11

04.01.2020 07:20

Аха супер,а избори и листиће власт воли ретро фазон, пола милиона гласача броје по 2 месеца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Форд Префект

04.01.2020 07:50

Дајте, људи, бар 90% људи је технички неписмено. Дјеца имају телефоне и знају свашта наћи на интернету, а родитељи одмах сматрају да су им дјеца програмери. Дајте тој дјеци да откуцају нешто у wорду, па да видите колико ће их знати то да уради. Оно што хоћу рећи је- боље је да се сви науче тим основним стварима него што насилно покушава к'о фол ићи у корак са свијетом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

04.01.2020 08:04

Боље да су увели електронско гласање на изборима...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никада...

04.01.2020 08:39

се оваква техника неће етаблирати. Већ многе, пуно развијене земље, нису успјеле увести овај систем. Проблем су читаћи картица који се сваки пут морају користит. Ја већину ствари обављам мобителом, па не знам гдје картицу да угурам ?. Идеја је наравно за фирме одлична, али за обичног грађанина, неупотребљива. Постоје боље технике доказивања идентитета, које нису везане за картицу или сл., па бих господи препоручио да се прије масовног губитка новца информише.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тајкунска Дигитализација

04.01.2020 08:48

ПРОИНТЕРистична информација!

ОДГОВОРИТЕ