У Представничком дому Божовић на "поправном"

Кандидат ДНС-а за министра за људска права и избјеглице БиХ Млађен Божовић није добио препоруку већине чланова Комисије за припрему избора Савјета министара БиХ да га Представнички дом Парламента БиХ потврди за ту министарску позицију.

Босна и Херцеговина 04.01.2020 | 07:19
У Представничком дому Божовић на "поправном"

Од присутних 10 чланова Комисије, четири су била за (ДНС, СП, ХДЗ и ПДА)  четири против (ПДП, СДП, НС и А-СДА), док су два члана комисије била суздржана (СДА и СББ).

Ова одлука није обавезујућа за Представнички дом, који ће се независно од става комисије изјашњавати о избору Божовића. Уједно Божовић је једини кандидат за позицију министра који није добио препоруку комисије. Очекује се да ће сједница Представничког дома бити одржана 16. јануара.

Посланик СДП-а Саша Магазиновић и члан комисије, прије него што је поставио питање Божовићу, казао је да се о будућем министру много писало у посљедње вријеме у медијима, али да је он у изјави комисији навео да је имао неколико оптужница против њега, укључујући и оне које је за мобинг поднијела Ирина Ловрић, али да су све одбачене. Потврдио је да је “жива” још једна оптужница против њега.

- Ваш избор прате одређене контроверзе. Ако је тачно 30 одсто онога што су писали медији, а тиче се корупције, злоупотребе положаја, оптужби за мобинг, намјештање тендера, овдје би умјесто нас требало да сједе људи из Интервентне јединице СИПА и ухапсити вас - казао је Магазиновић Божовићу.

Божовић је рекао да је у његовом случају дошло до “замјене теза” и да је у ствари “право питање чија су овдје права угрожена”.

Члан Комисије Мирсад Кукић (ПДА) рекао је да комисија има селективан приступ према Божовићу у односу на друге кандидате

- Неки су заштићени као медвједи. Нити их ко шта пита, нити о њима прича, нити их позива на одговорност - казао је Кукић.

Први замјеник предсједавајућег Комисије Халид Гењац из СДА који је приликом гласања био суздржан рекао је да су “потребне додатне консултације”. Члан Комисије Ненад Нешић из ДНС-а рекао је да није ничији адвокат како су га назвали поједини чланови комисије.

- Не очекујем никакве проблеме на нивоу коалиције, јер сви званичници странака су рекли да кандидат који прође све безбједносне провјере, а Божовић их је све прошао, а прошао је и провјере ЦИК-а, испуњава све услове - рекао је Нешић. 

Гласање

Да ли је ријеч о трговини или су посриједи неке друге ствари када је ријеч о именовању Божовића за министра за људска права и избјеглице могла би показати прва сједница Представничког дома. Ако СДА и СББ на сједници буду суздржани а заједно броје 11 посланика, Млађен Божовић неће добити подршку за избор на позицију министра.

С обзиром на чињеницу да су Сташа Кошарац и Војин Мијатовић већ именовани на министарске позиције тренутно Клубу СНСД-а има четири посланика, па пет посланичких гласова из  Клуба ХДЗ БиХ, три из Српског клуба, четири из ДФ-а и Кукић из ПДА који га је подржао на Комисији сигурно неће бити довољно.

Неће бити довољно ни уколико СНСД до наредне сједнице попуни свој Клуб посланицима који долазе умјесто Кошарца и Митровића, јер то значи да Божовић може рачунати на подршку 19 од 42 посланика, што не представља ни општу ни ентитетску већину.

С обзиром на чињеницу да СДА, СББ и ДФ у парламенту гласају истовјетно као бошњачка коалиција, није искључено да сви буду суздржани.

(Глас Српске)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

дудук

04.01.2020 06:35

све родбина и пријатељи по функцијама и "заслужни" политичари, а стање сваки дан све горе. Кад би родбине престала слати цркавицу из вана, пола би нас поцркало од болести и глади. Африм ДоДиче на РС која је политички стабилна и економски јака (да је можеш још пљачкати)!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Друг

04.01.2020 06:50

Па људи зар мора Божовић? Предложите некога без "флеке" и све ок.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Овцица

04.01.2020 07:49

Мора. На тај нацин се верификује претходни "рад" кандидата и обезбједјује сигурност/лојалност по питању именовања на функције у наредном периоду. Тако се мозе оцекивати да убудуце министар породуце буде педофил и да то буде опсте прихвацено од свих.

Name

Скептик

04.01.2020 08:01

Чему онда служи та комисија када се њене препоруке не уважавају? Комусију треба укинути.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пале

04.01.2020 08:09

Треба РЕПРЕЗЕНТАЦИЈА Српске да напусти вијеце министара. Нема висе Бакирових срба И издајника или ИМА. ТО ЈЕ БИЦЕ ОНА СТАРА ДРЗТЕ ЛОПОВА! ТАКО ДА СУ ОВО ДАНАС У ВИЈЕЦУ МИНИСТАРА БАКИРОВИ СРБИ! ВИДИ СЕ ДА ЈЕ БАКИР ТАТА ИГРИЦЕ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Спасоје

04.01.2020 16:32

Не знам какав је као интелектуалац ал изразито лијеп цовјек

ОДГОВОРИТЕ