СДА тражи додатне консултације у вези Божовића

Члан Комисије ПДПСБИХ за припрему избора Вијећа министара Халид Гењац изјавио је данас да су потребне додатне међустраначке консултације у вези са именовањем министра за људска права и избјеглице.

Босна и Херцеговина 03.01.2020 | 15:28
СДА тражи додатне консултације у вези Божовића

Након што Комисија на сједници у Сарајеву није дала препоруку за потврђивање именовање Млађена Божовића за министра за људска права и избјеглице, којег је на ту дужност именовао предсједавајући Вијећа министара Зоран Тегелтија, Гењац је свој суздржани глас образложио тиме да су, због Божовићевих одговора на питања чланова Комисије, потребне додатне консултације.

"Потребне су додатне консултације о низу питања у вези са овим именовањем. Ту има и неких елемената страначких договора о принципу именовања министра за људска права и избјеглице", прецизирао је Гењац, додајући да ће консултације бити завршене до наредне сједнице Представничког дома.

Према његовим ријечима,како преноси портал Вијести.ба, суздржан глас СДА у Комисији у овом тренутку не значи да ће посланици ове странке у Представничком дому приликом изјашњавања о Божовићу бити ни за, ни против, ни суздржани.

Гењац је додао да Комисија до сада није добила потребна изјашњења о кандидату за замјеника министра сигурности Владимиру Мијатовићу, али ће, чим потребни документи стигну, бити обављена расправа и достављено мишљење парламенту.

Млађен Божовић је прошао све провјере и испуњава све услове да буде министар у Савјету министара БиХ, изјавио је за Српскаинфо сада први човјек предсједника ДНС Ненад Нешић, који је и предложио Божовића за министра за људска права и избјеглице БиХ.

Став Комисије за припрему избора Савјета министара БиХ није обавезујући за председавајућег Савјета министара БиХ Зорана Тегелтију, као ни за Представнички дом ПС БиХ.

Тегелтија предлаже Божовића, а посланици га бирају.

Међутим, занимљиво је да су посланици, чланови Комисије из СДА и СББ били уздржани на данашњој сједници, иако њихове партије чине нову већину на нивоу БиХ саСНСД. 

Нешић каже да му разлози за њихову уздржаност нису познати, али додаје да није искључено да се ради о “некој поруци репрезентацији која долази из Српске и која је састављена из девет посланика”.

– Можда је то нека порука шта нас чека у наредном периоду. Најбитније је да нас девет останемо чврсти, јединствени и да нас ништа не смије поколебати у заштити интересе РС – закључује Нешић у изјави порталу Српскаинфо.

(БН)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Роки

03.01.2020 15:15

Изгледа да це опет бити како у Сарајеву зеле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Роки

03.01.2020 16:02

Роки, не како они казу, него овај пресудјени насилник не мозе заговарати људска права. Ми треба да му каземо не, јер није достојно да се о њему прица, осим као насилнику. О њему се расправља као могуцем министру и то је показатељ да смо на дну

Name

Дада

03.01.2020 16:10

О фукари нетреба расправљати зар сте дотле стигли да фукара буде министар

Name

Ненад

03.01.2020 17:19

Па сви они који не ваљају нама то ваља Сарајеву.Оцити примјер је да су прихватили Додика Тегелтију и вец су најавили да це Република Српска висе новца да издваја за власт на нивоу дрзаве.Сада се иде на јацање дрзаве БиХ и слабљење ентитета па нема ста да протестујете то сте изабрали.А сви знамо коме то највисе одговара овога пута нецемо се моци позивати на прегласавање јер све сто буде исло у корист Босњацког и Хрватског народа бит це усвојено.Срби висе немају свој витални национални интерес него витални Снсд интерес.Добро је бит це горе.

Name

Радован

03.01.2020 18:29

Треба напустити вијеце министара. Сви наси цестити Српску министри сутра требају дати ОСТАВКЕ. Они су НАСА РЕПРЕЗЕНТАЦИЈА. То је једино сто требају урадити. Да сви виде да смо јединствени!

Name

миље

03.01.2020 16:31

заврце уси и јос 'ебе на тенане. Народе сиромасни, радит це те и по 2€ да би наХранили нејац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јадна

03.01.2020 17:00

Јадна власт кад неки сељак Нешић одлучује ко ће бити министар , ово је највеће дно дна , мислио сам да не може бити горе али сад видим да може , на шта је спао Додик , Боже сачувај.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

03.01.2020 17:21

Додик је гори од ових барем 60%.само сто си ти слијеп поред оцију.

Name

Вјецити опозиционар

03.01.2020 17:10

Бакир бира министре додику, истини за вољу овај предложени није ни за мјесну заједницу. ДОБРА ВРЕМЕНА ЗА РЂАВА ЧОВЈЕКА .

ОДГОВОРИТЕ