Усвојили извјештај стар двије године

Уставноправна комисија Представничког дома парламента БиХ претпосљедњег дана 2019. године усвојила је Извјештај о раду Савјета министара БиХ за 2017. и 2018. годину, што је према оцјени многих бесмислено и што би се законски требало ријешити како се у будућности не би дешавало да посланици разматрају извјештаје старе по двије године.

Босна и Херцеговина 03.01.2020 | 08:26
Усвојили извјештај стар двије године

Такође, Уставноправна комисија Представничког дома к знању је примила и Информацију о раду Тужилаштва БиХ за 2017. годину, као и годишње извјештаје Високог судског и тужилачког савјета БиХ који се односе на 2017. и 2018. годину.

"Бесмислено је тако старе извјештаје разматрати и поставља се питање шта то уопште значи сем трошења времена, енергије и папира. Ако извјештај није актуелан, ако се не односи на протеклу годину, логично се запитати шта сви добијамо разматрањем бајатих извјештаја које је прекрио заборав. Такви извјештаји се штампају на три језика, а о еколошкој освијештености да не говоримо", рекла је за "Независне" Тања Топић, политичка аналитичарка, додајући да би нештампањем тих извјештаја барем нешто учинили за животну средину.

Када је ријеч о самом извјештају који је усвојен, а који се односи на 2017. годину, у њему се у суштини наводи да је Савјет министара, на чијем је челу био Денис Звиздић, те године утврдио 28 приједлога закона, усвојио 10 стратегија, 168 извјештаја и одговорио на 299 посланичких питања и иницијатива.

Када је ријеч о раду Тужилаштва БиХ у 2017. години, у извјештају се наводи да је у односу на 2016. рјешавање пријава повећано и у односу на предмете и у односу на лица. У току 2017. године Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу у 187 предмета, које се односе на 366 лица. Оно што је посебно занимљиво јесте да је Савјет министара БиХ у парламентарну процедуру извјештај о раду за 2017. годину упутио тек 3. децембра 2018. године, а на својој сједници га усвојио тек неколико дана прије тога, односно у новембру 2018. године.

"Савјет министара БиХ би извјештај о претходној години требало да усвоји у првом кварталу, али они су знали какво је стање и нису се баш потрудили. Они не само да не воде рачуна о року, него не поклањају никакву пажњу његовој изради, тако да се раније дешавало да се обори извјештај Савјета министара БиХ, и у нормалној земљи би то значила оставка, међутим то код нас нема везе", рекла је за "Независне" Душанка Мајкић, делегат у Дому народа БиХ.

Појашњава да се извјештај, без обзира на све, мора направити и мора проћи кроз руке посланика, јер су све институције дужне да достављају извјештаје о свом раду, било парламенту БиХ, било Савјету министара БиХ, те да се када је изборна година увијек деси да се мало касни са њиховим усвајањем, али да у оволикој мјери тог кашњења никад није било, што је посљедица и нерада парламента БиХ.

"Као што су привредници дужни да финансијске извјештаје доставе до 31. марта за претходну годину, тако би и Савјет министара БиХ требало да буде обавезан да свој извјештај о раду достави парламенту БиХ", закључила је Мајкићева.

Јуче смо покушали контактирати и некога из трочланог руководства Уставноправне комисије Представничког дома БиХ, али се нико није јављао на мобилни телефон.

Оно што је занимљиво јесте да је Законом о парламентарном надзору дефинисано да се извјештај о раду Савјета министара БиХ у правилу разматра и усваја једном годишње, али да се нигдје не наводи који су рокови за доставу тих извјештаја. Тачније, у члану 61. Закона о парламентарном надзору БиХ наводи се да "Парламентарна скупштина БиХ може утврдити методологију подношења извјештаја, као и рокове за подношење извјештаја".

(Независне)

Коментари / 0

Оставите коментар