Америчка војска убила иранског генерала

Услед драматичне ескалације крваве борбе Вашингтона и Техерана, Бела куц́а је саопштила да је амерички председник Доналд Трамп наредио ваздушни напад у ком је данас у раним јурарњим часовима у Багдаду убијен високорангирани ирански генерал Касем Сулејмани.

Свијет 03.01.2020 | 07:33
Америчка војска убила иранског генерала

"Америчка војска је на председникову заповест донела одлучне обрамбене мере како би заштитила америчко особље у иностранству ликвидирајући Касема Сулејманија", саопштило је америчко министарство обране.

Сулејмани, који је водио иранске војне операције у Ираку и Сирији, погинуо је док су га локални савезници возили са аеродрома у Багдаду. У нападу је такође убијен и заменик шефа ПМУ-а, Абу Махди ал-Мухандес, блиски Сулејманијев сарадник.

"Генерал Сулејмани је активно развијао планове за напад на америчке дипломате и припаднике служби у Ираку и широм региона. Овај удар имао је за циљ да одврати иранске планове напада. Сједињене Америчке Државе наставиц́е да предузимају све неопходне мере како би заштитиле наш народ и наше интересе, где год да се налазе широм света", наводи се у саопштењу Пентагона.

Иначе, неколико минута пре саопштења званичних институција САД, Трамп је на свом Твитер налогу објавио слику америчке заставе, без коментара.

Нешто касније се огласила Бела куц́а са изјавом да је ваздушни удар "одлучујуц́а одбрамбена акција" која је спроводена "по налогу председника".

Иран је потврдио Сулејманијеву смрт, рекавши да ц́е САД бити одговорне за последице.

Пентагон је рекао да је атентат био одговор на "нападе на коалициону базу у Ираку", оптуживши Сулејманија да је био главни покретач наводних ракетних напада на заједничке америчке и ирачке војне трупе.

Пентагон је посебно окривио Сулејманија за оркестрирање ракетног напада 27. децембра у америчкој бази у Киркуку. Такође су га оптужили да је одобрио опсаду америчке амбасаде у Багдаду.

У међувремену, Техеран је оштро демантовао оптужбе да је на неки начин саучесник у нападу америчке дипломатске институције у добро обезбеђеној Зеленој зони.

Погибију генерала Сулејманија прва је потврдила ирачка државна телевизија. Иранска агенција Фарс пренеле је ову вест, наводећи да не може да потврди ваљаност информације.

(Курир)

Коментари / 0

Оставите коментар