Снијег "смијенио" саобраћајног командира у Атини

На иницијативу Владе Грчке, смијењен је командир Одељења Саобраћајне полиције, задуженог за дио ауто-пута Атина–Солун.

Вијести 02.01.2020 | 17:37
Снијег "смијенио" саобраћајног командира у Атини

Смењен је због грешака и пропуста током мећаве уочи Нове године, када је дошло до потпуног застоја саобраћаја, потом и до незабележеног званичног затварања ауто-пута.

Стотине возила су сатима биле заглављене у снегу на најсавременијем путу у Грчкој, због чега је позвана на одговорност и компанија за ауто-путеве "Неа одос" (Нови пут) која је по закону обавезна да предузме све мере да би обезбедила несметан саобраћај.

По наредби премијера Киријакоса Мицотакиса, министар инфраструктуре и саобрац́аја Костас Караманлис и министар за заштиту грађана (унутрашњих послова) Михалис Хрисохоидис су покренули истрагу блокаде пута до које је дошло у понедељак, 30. децембра.

Руководство концесионог конзорцијума предузећа "Нови пут" је позвано у Министарство за инфраструктуру и саобрац́ај ради истраге кршења уговорних обавеза с државом за управљање ауто-путем у ванредним ситуацијама, а Министарство је већ најавило да ће истрагу окончати за недељу дана и предузети све процедуре предвидјене законом за случај кршења обавеза путара.

Министарство за заштиту градјана је поводом смењивања командира Одељења Саобраћајне полиције саопштило да "свако мора да испуни своје дужности" и да "пребацивање одговорности на друге на крају резултира тиме да нико не буде одговоран што ова влада нец́е толерисати".

"Обавеза државе је да осигура несметан саобраћај што такодје захтева да се возачи строго придржавају упутстава која добијају", саопштило је Министарство.

Предузеће "Нови пут" се извинило градјанима због застоја саобрац́аја на ауто-путу Атина-Ламија-Солун.

"Нови пут" је у саопштењу описао све радње које је предузео због снега, укључујуц́и забрану кретања тешких возила и аутобуса и обавезну употребу ланаца, али та забрана и та обавеза нису спроведене, за шта је одговорна

команда Саобраћајне полиције.

Путарско предузеће је навело да је прошлог викенда, уочи прогнозиране мећаве, на делу ауто-пута где је ипак потом дошло до блокаде, радило се 80 камиона за чишћење снега, доставило четири тоне соли за посипање коловоза, непрекидно ангажовало више од 100 радника.

Предузеће "Нови пут" је тада сазвало координационо тело власти за управљање саобрац́ајем у ванредним приликама и информисало возаче преко медија, интернета и поделом летака о упозорењу на обилан снег још у петак на свим наплатним станицама, а непрекидан ток информација је био на аутоматској мрежи мобилне телефоније и на дигиталним информационим таблама дуж ауто-пута.

Два дана касније, у понедељак 30. децембра ујутро, објављена је забрана кретања тешких возила и аутобуса ауто-путем и проглашена обавезна употреба ланаца на погонским точковима.

Предузеће "Нови пут" је указало да је коришћење ланаца наложено због тога што, за разлику од сусједних земаља Балкана и других земаља Европе, у Грчкој није обавезна употреба зимских гума на возилима.

Међутим, упркос забрани, тешка возила и аутобуси су и даље саобрац́али ауто-путем и заглавили у снијегу, а затим су заглавили и аутомобили који су блокирали све траке ауто-пута, било зато што нису имали ланце на погонским точковима, или јер су покушавали да прођу између већ блокираних возила.

Тек потом и док се саобраћај пред Нову годину из сата у сат знатно повец́авао, а ауто-пут Атина–Солун већ био сасвим закрчен заглављеним возилима, локална одјељења Саобрац́ајне полиције су почела да на наплатним станицама забрањују пролазак возила, те су се и тамо брзо напуниле све саобраћајне траке.

Тако је 150 километара ауто-пута било потпуно блокирано с краја на крај, те нису могла да продју ни возила за чишћење пута и пружање помоћи возачима и путницима у заглављеним аутомобилима, аутобусима и камионима.

Саобраћајна полиција је покушала да усмјери саобраћај на заобилазне путеве, али знатан број возача је то одбио, те се закрчење погоршало што је потрајало до понедељка увече, када је снијег престао да пада, те се и саобраћај постепено нормализовао.

(Бета)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Реалитиц

02.01.2020 18:23

Почетник! Нек додје код нас да се учи код најбољих како се цува позиција...

ОДГОВОРИТЕ