Необични празнични обичаји широм света!

Свака држава у овом нашем шареном свету има своју јединствену празничну божићну традицију и новогодишње обичаје .Тако долазимо до неких бизарних али и занимљивих божићних и новогодишњих обичаја у неким земљама света који су баш "блесави"...

Занимљивости 31.12.2019 | 16:27
Необични празнични обичаји широм света!

У наставку текста преносимо вам неке од чудних можемо рећи и блесавих новогодишњих, божићних обичаја широм света...

Деда мраз са сунчаним наочарима

Деда Мраз са црвеним огртачем и белом брадом је неизоставан призор током новогодишњих и божићних празника широм света. Малишани му се радују, али и они старији који се радо сећају како је то бити дете.

Ништа другачије није и на Обали Слоноваче у Западној Африци. С једном малом разликом: тамо је он тамнопут и носи сунчане наочаре. С обзиром на температуре од око 30 степени које тамо владају у децембру, савршена илузија божићне атмосфере могућа је само уз помоћ вештачког снега.

Јаношки бог међу Лужичким србима

Иако делује помало сабласно, Јаншојског бога који малим Лужичким Србима поклања слаткише и божићне посластице нико не мора да се боји. Његов бич доноси само срећу. Јаншојски бог ослања се на традицију детета које је поклањало другој децу слаткише, а који је у ствари био девојка која је идуће године требало да се венча, преноси ДW.

Црни Петар

Сваке године када холандски Деда Мраз кога они зову Синтерклас, крене да деци дели поклоне, у земљи узавру духови. Разлог за вечиту свађу је његов традиционални пратилац - Црни Петар. Многи сматрају да је то што је он тамнопут дискриминација. И Одбор УН за људска права тражи да Холанђани тај лик избаце из своје божићне традиције.

Сечење божићног дрвета

Један држи, други сече: отац и син у саксонском Фишбаху секу божићно дрво. Оно је неодвојиви део немачке божићне традиције. Неки га доносе у домове већ почетком децембра, а неки непосредно уочи Божића. Али увек је окићено – некада шарено и кичасто, некада једнобојно и елегантно, а понекад само с накитом из дечије радиности. Они опрезнији праве свеће замењују електричним сијалицама.



Аукција меса на пијаци

За многе Британце аукција меса на лондонском Смитфилд Маркету представља прави божићни доживљај. У јутро 24. децембра ту се не продају само кобасице, већ пре свега ћурке. Оне у Енглеској традиционално завршавају на божићној трпези. Непосредно уочи краја године, месари желе да испразне своје магацине и продају и последњи одрезак.

Поклони за животиње

У зоолошком врту Таронги у Сиднеју поклоне за Божић добијају и животиње. Они споља делују као да су у њима запаковане чарапе или кравате. На срећу ових шимпанзи, у њима, међутим, нису текстилни предмети већ јестиве посластице.

Музиком и плесом кроз ноћ

У време Божића, становници Порторика учествују у специфичном музичком фестивалу званом Парандас. Током ноћи, групе људи иду од врата до врата и певајући песме буде укућане. Након кратког славља у свакој кући, породица се прикључује групи певача која наставља свој пут.

Становници Кубе, прецизније, најстаријег шпанског града на овом острву - Ремедиоса, славе своју верзију парандаса током којег се два суседна дела града, Сан Салвадор и Ел Кармен, такмиче у прављењу костима, расвета, ускрашавања улица и наравно - ватромету. Ово такмичење траје целу ноћ, а на крају сам ривалитет пада у други план, док се становници овог градића спајају у заједничком слављу, преноси Национална географија.

Рудолф Дашер Данцер Пранцер и Виксен

Рудолф, Дашер, Данцер, Пранцер и Виксен - то су најпознатији Деда Мразови ирваси. Они у америчкој божићној декорацији не могу да се изоставе. У "земљи неограничених могућности" воле мало више кича и шљокица. Божићне декорације су у њујоршкој четврти Бруклину данас својеврсна туристичка атракција, преноси ДW.

Дарежљиви паук

Украјински фолкор приповеда причу о дарежљивом пауку који је помогао сиромашној породици да окити јелку. Наиме, паук је украсио дрво плетући сјајну мрежу по њему. Данас, Украјинци украшавају домове светлуцавим мрежама како би призвали срећу у идућој години.

Грожђе за срећу

У поноћ 31. децембра, у Шпанији, традиција је да се једе грожђе, и то тачно 12 зрна - како би осигурали 12 срећних месеци које предстоје.

Потковица за срећу

Део прославе Нове године у Финској подразумева топљење мањих коњских потковица, након чега се обавља ритуал предвиђања будућности. Отопљено гвожђе се сипа у канту ледене воде, у којој се брзо замрзне - а новонастали облици се тумаче како би се предвидела срећа, здравље, богатство и још много тога у предстојећој години

У великом броју земаља постоје и традиције које се обавезно поштују када је реч о овим празницима. Поједине су уобичајне када се помисли на крај године и размену поклона, док за неке вероватно нисте имали прилику да чујете.

За новчани добитак

На Филипинима, једу се колачи округластог облика, који асоцирају на новчиће, и тиме се призива богатство предстојеће године, преноси Национална географија.

Туча за време празника

Јужна Америка је континент који је познат по врхунским спортистима, а поготово из области борбених спортова. Перу је једна од ретких земаља која има бизарну традицију туче током божићних празника.

Код домородачких народа је карактеристично да за време празника ударају једни друге као начин славља, али и решевања спорова. Ово није традиција само за мушкарце, већ у њој учествују и жене и деца, док огроман број људи гледа овај призор. Иако делује варварски, то не значи да не постоје одређена правила.

Противника који је на земље не смете да гризете или ударате. Полиција је увек у приправности ако се ствари случајно отргну контроли,

Празничне трке

У ово доба године се широм света организују и трке које имају хуманитарни карактер, а где су учесници обучени у костим Деда Мраза

Божићни вашари

Незаобилазни део празничне атмосфере у многим земљама су и вашари. Дрвене кућице као из бајке из којих се шири мирис шећерлема, кобасица и куваног вина највећи су симбол празничног месеца на вашарима широм европских градова.

Док шљашти хиљаде сијалица и звездица, ова бајковита села око којих се скупљају одушевљени малишани, али и одрасли, увек су места добре забаве и куповине на прагу божићних и новогодишњих празника. Иако је на први поглед исто у свим градовима, сваки од њих нуди својим посетиоцима нешто посебно.



У читавој Немачкој прослава Божића је свечана и раскошна. Сваки већи град организује вашар утркујући се који ће привући више туриста. Неколико атрактивних локација у Берлину, попут Александер плаца и замка Шарлотенбург, резервисано је за божићне чаролије, а један од најнеобичнијих и најпопуларнијих свакако је Гендармен, смештен између две катедрале и концертне дворане.
новогодишњи вашар.

Уместо дрвених кућица, овде се сваког новембра разбашкаре снежно бели шатори, око којих се тискају посетиоци привучени мирисима топле чоколаде, медењака, куваног вина и чувених кобасица. Осим уобичајених занатлија, сваке године окупе се и дувачи стакла, воскари, јувелири, мајстори оригамија, а у неким шаторима можете пробати кулинарске мајсторије познатих кувара, преноси магазин "Лепа и срећна".

Незаобилазан је и Дрезден, град који још зову и "Фиренца на Елби". Његов Штрицелмаркт, најстарији је адвентски сајам у Немачкој, који је име добио по божићном колачу штрицел који личи на на наше плетенице.

Златни град, Праг, леп је у свако доба године, а поготову пред новогодишње и божићне празнике кад засија на хиљаде лампица. Сви посетиоци сјате се на трг у старом делу града, између астрономског сата и катедрале, јер зимска бајка почиње баш ту. Око грандиозне јелке скућиле су се љупке колибице препуне разних ђаконија.

Беч пред празнике огрће своје божићно рухо и на многим трговима и улицама организује разне свечаности. Узмите мапу града и крените у разгледање. На главним градским трговима постављене су мини-брвнаре у којима се продају божићни украси и остале дрангулије, шећерлеме, топли напици и незаобилазне кобасице.

Највећи базар је испред Градске скупштине, док је права зимска бајка на два велика клизалишта. Недалеко одатле, на Тргу Марије Терезије смештено је божићно село, на чијим се штандовима продају традиционалне рукотворине и поклони

Извор: Занимљивостидана.цом

 

Коментари / 0

Оставите коментар