Широм свијета трају припреме за Нову годину

Широм свијета припремају се у уторак да прославе уласка у Нову годину и у ново десетљеће, а први који ће рећи збогом 2019. су становници Самое након што је тамо прије осам година промијењена временска зона.

Свијет 31.12.2019 | 09:34
Широм свијета трају припреме за Нову годину

Самоа ће прва прославити долазак 2020. након што је 2011. помакнула рачунање времена и прескочила међународну границу датума како би ојачала туризам. Тамошњи становници и туристи биће први на планету који ће ући у нову годину.

Америчка Самоа која се налази само 220 километара источно од Самое на другој страници датумске границе, посљедња ће ући у 2020.

Након Самое у нову годину улазе велики градови Ауцкланд на Новом Зеланду и Сиднеј у Аустралији у којем се поновно очекује спектакуларни ватромет, једна од главних атракција дочека Нове године у свијету.

Упркос позивима да се ватромет откаже због пожара у Аустралији и петицији коју је потписало више од 280.000 људи, ватрогасци су у понедјељак дали зелено свјетло.

Стотине људи стигле су у уторак прије зоре у луку како би уграбили најбоља мјеста за гледање ватромета.

Над прославама у Аустралији виси катастрофа пожара који су погодили исток земље, али сиднејски је градоначелник рекао да је прослава с ватрометом у том граду симбол наде и среће за Аустралце и госте.

Њемачка највећа новогодишња прослава одржаће се у Берлину код Бранденбуршких врата, а у Паризу се страхује да би штрајк могао отежати прославу која обично привуче неколико миљуна људи.

Њу Јорк ће поновно привући масу људи које желе на Тимес Сqуареу свједочити одбројавању и традиционалном спуштању кристалне лопте.

За велике дочеке се припремају и Лос Ангелес и Хонолулу а у Латинској Америци Буенос Аирес и Рио де Јанеиро биће мјеста најлуђих забава.

(Агенције)

Коментари / 0

Оставите коментар