Одгођено суђење за убиство Ивановић

Саслушање пред Специјалним судом у Приштини шесторо Срба оптужених за учешће у убиству предсједника Грађанске иницијативе "Слобода, демократија, правда" (СДП) Оливера Ивановића данас је одгођено за 11. фебруар наредне године.

Вијести 30.12.2019 | 12:09
Одгођено суђење за убиство Ивановић

Предсједавајући судског вијећа Ваљон Куртај уважио је примједбе адвоката одбране оптужених да поступак треба да буде одгођен јер је у петак, 27. децембра, одбрани стигла измијењена оптужница која није преведена на српски језик.

Добрица Лазић, адвокат секретарице СДП-а Силване Арсовић, рекао је Срни да је тужилац наложио да превод буде урађен у што краћем року и да је тужилаштво обавезно да свим адвокатима списе предмета достави на српском језику.

"Предлог за одлагање припремног првог рочишта дао је адвокат Фарук Кореница, наводећи да ни прва, као ни допуњена, измијењена оптужница није преведена на српски језик", додао је Лазић.

Један од оптужених Недељеко Спасојевић рекао је пред судским вијећем да је поднио захтјев за премјештај у затвор у Косовској Митровици, али да је добио образложење да због његове безбједности "није добро да буде пребачен".

Специјално тужилаштво Косова прву оптужницу против шест особа за умијешаност у убиство Ивановића подигло је 2. децембра, а она је адвокатима одбране уручена средином мјесеца.

Оптужени су Марко Рошић, полицајци Недељко Спасојевић, Драгиша Марковић, Раде Басара и Жарко Јовановић, те Силвана Арсовић.

Тужилаштво им ставља на терет учешће у организовању организоване криминалне групе, тешко убиство, злоупотребу службеног положаја, подршку у извршењу кривичног дјела, неовлашћено посједовање и употребу оружја, одавање службене тајне, злоупотребу званичне дужности у саизвршилаштву и манипулацију доказима.

На списку осумњичених налазе се и потпредсједник Српске листе Милан Радојичић, бизнисмен Звонко Веселиновић и командир Косовске полицијске службе за регион сјевер Косова Жаљко Бојић.

За њима је расписана међународна потјерница, а тужилаштво их терети да су почев од 2011. године формирали криминалну групу.

Оливер Ивановић убијен је 16. јануара 2018. године испред сједишта СДП у сјеверној Косовској Митровици.

(Независне)

Коментари / 0

Оставите коментар