Сусрет Амфилохија и Марковића у Подгорици

Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић и митрополит Српске православне цркве (СПЦ) у Црној Гори Амфилохије састали су се у четвртак (26. децембар) у кабинету премијера, саопштио је предсједник црногорске Скупштине Иван Брајовић у наставку сједнице на којој се расправља о Закону о слободи вјероисповијести и правном статусу вјерских заједница.

Вијести 26.12.2019 | 14:28
Сусрет Амфилохија и Марковића у Подгорици

Претходно је лидер опозициног Демократског фронта (ДФ) саопштио премијеру Марковићу да је митрополит Амфилохије спреман да још једном разговара о проблему овог закона.

Док траје расправа у Скупштини о Закону, неколико стотина грађана на челу са свештеницима СПЦ се упутила из храма Христовог Васкрсења ка згради парламента, али их је полиција зауставила на мосту Блажа Јовановића у Подгорици.

Представници Митрополије су тражили од полиције да их пусти, али су полицијски службеници то одбили.

Дио црногорских медија је објавио да је група грађана блокирала улаз у Беране након позива лидера ДФ Андрије Мандића са својим присталицама да блокирају улице својих градова.

Влада Црне Горе је почетком децембра утврдила нови Приједлог Закона о слободи вјероисповијести и правном статусу вјерских заједница, који није прихватљив за СПЦ у Црној Гори.

За Митрополију СПЦ спорна је одредба Владиног приједлога која се односи на имовину вјерских заједница по којој ће вјерски објекти и земљиште, које користе вјерске заједнице на територији Црне Горе, изграђени или прибављени из јавних прихода државе или су били у државној својини до 1. децембра 1918. године, постати државна својина ако не постоје докази о праву својине вјерских заједница над тим објектима.

Марковић полицији: Не смијете да примијените силу према народу

Предсједник Владе Душко Марковић је саопштио да полицајци који су на улици нису против цркве ни вјерника ни свештеника већ због заштите институција на основу безбједносне процјене. Премијер Марковић је позвао руководство полиције да не примјењује силу.

"Могуће је да је безбједносна процјена несолидна и да је овакав степен присуства безбједносних снага на терену неадекватан. Али то је надлежност овлашћеног органа. Као предсједник Владе сада и у овом тренутку позивам руководство полиције – не смијете да примјените силу према народу, ни према свештенику ни према и једном грађанину. Обезбједите мир и сигурност за Црну Гору и за свакога у Црној Гори. Трпељивост треба бити данас ваша врлина", рекао је премијер Марковић у Скупштини Црне Горе.

Премијер Марковић је оптужио лидера ДФ Андрију Маднића да је позвао Црну Гору на крвопролиће и сукобе.

А Мандић позвао је своје присталице да у тренутку гласања о Закону о слободи вјероисповијести, блокирају улице у свим градовима Црне Горе. На другој страни предсједник Скупштине и посланици владајуће Демократске партије социјалиста су упозорили ДФ да не износи пријетње.

"Ако не повуку овај Закон, блокирајте све градове. Ко не може да дође у Подгорицу може да изађе у своју улицу", поручио је Мандић, а затим се обратио директно премијеру Душку Марковићу и позвао га да повуче Закон о слободи вјероисповијести и упозорио на посљедице:

"И доћи ће вам људи из Српске православне цркве и вјерујући народ закуцати на врата. Доћи ће вам на врата и посланицима и министрима да вас питају откуд вам право да крадете цркву. То ће да вам се деси и треба да вам се деси", поручио је.

Предсједник Скупштине Иван Брајовић је упозорио посланике ДФ да буду свјесни какве поруке шаљу:

"И ви господине Мандићу, оно што сте саопштавали, покушај је пријетњи, узбуњивање грађана, покушај клетви и тако даље. Нико се у Црној Гори никога не плаши“.

И посланик Демократске партије социјалиста Никола Ракочевић је тражио да посланици ДФ буду упозорени да воде рачуна о дигнитету, да не пријете и не позивају народ да се обрачунава са било ким:

"Колеге из ДФ немојте да правите од људи које представљате непријатеље Црне Горе, јер то нису. Нити од нас да правите непријатеље за људе које представљате, јер то нисмо“, рекао је Ракочевић.

Расправа о Закону о слободи вјероисповијести почела је у Скупштини Црне Горе послије 11 часова обраћањем потпредсједника Владе за политички систем Зорана Пажина који је позвао посланике да се поведе дијалог о том и свим осталим питањима. Пажин је оцијенио да је неопходно да се поведе дијалог и о темељним друштвеним вриједностима које Закон о слободи вјероисповијести штити.

Сједници присуствују министри у Влади Црне Горе на челу са премијером Душком Марковићем и сви посланици укључујући и опозициони ДФ који се оштро противи усвајању Закона и који је позвао вјернике СПЦ и присталице на протест испред парламента.

(РСЕ)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Туга

26.12.2019 13:59

Додик иде миловим путем.Тешко нама ако му пут не пресјечемо Биће нам горе него у ЦГ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Туга

26.12.2019 14:23

А што туга, па од цркве је све и почело и код њих ће се све и завршити. На крају ће од свега остати само београдска патријаршија.

Name

Марко

26.12.2019 15:57

Ти што се радујеш пропасти нећеш је дочекати јадо, биће велика Србија и то много већа него што је икад била и то ускоро ! Па ви нас покатоличени и потурице јбт. већ 100 год. ваља вам вратити за све ! Тако мора бити и то је правда једина, пуно сте се уску..... !

Name

Ре Марко

26.12.2019 16:18

Е мој Марко, добро це бити ако за 5 година буде и Републике Српске. Миле и црвени кмери је пљацкају даноноцно. Народ се исељава масовно а ти прицас о Великој Србији.

Name

ДА

27.12.2019 09:19

И ГОРЕ ДОДИК ЈЕ ДОБАР КАКВИ СУ МУ ТАЈКУНИ СТРАВА!