"Прошла година је година коју су појели скакавци"

Година 2019. је година коју су појели скакавци. Ништа значајно се није десило што би измијенило општу летаргију коју имамо у протеклих неколико година. Доминантна тема била је криза око формирања власти на нивоу БиХ, истакнуто је у емисији “Глобално” БН телевизије.

Република Српска 25.12.2019 | 22:25
"Прошла година је година коју су појели скакавци"

Свједоци смо једне опште стагнације, ако не и назадовања на свим пољима, и та стагнација се манифестује кроз повећану летаргичност становништва које све више одлази са ових простора. Нажалост,  нико до сада није дао одговор на то најзначајније питање.

„Једна свеопшта репресија је у друштву, која је наступила злоупотребом органа који треба да штите стабилност и мир у Републици Српској у политичке сврхе. Владајућа већина, тј. СНСД, апсолутно злоупотребљава полуге те моћи, а тиме јасно и показује и чега се највише плаши - јавног окупљања грађана“, каже политиколог Стеван Салатић.

„Мој је став - кад ми будемо бољи, биће боља и власт, али сама по себи критика власти без личне критике  мислим да неће донијети резултате. За сто година кад бисмо достигли неке вриједности које друштво треба да има, ја бих био задовољан, а не за 60 година, колико је у теорији потребно за дубљу промјену политичке културе“, каже социолог Станислав Томић.

То вријеме ми немамо, тврди Салатић. Ако се нешто драстично не промијени у нашем друштву у наредне три године, доћи ће до рапидног опадања броја становника у Републици Српској. Проблем је,  каже, што код нас постоји отпор власти демократизацији друштва.

„Шта се дешава када се власт препадне сопственог народа, у коју крајност то иде? У блаћење, јавно понижавање, представљање издајницима. Нажалост, сматрам да немамо тих 60 или 100 година. Имамо врло мало времена док сав овај свијет не одлучи да спакује кофере и продужи даље“, истиче Салатић.

„Ми морамо подијелити одговорност ако хоћемо да поправимо друштво. Демократско друштво неки доживљавају тако што сваке четири године изађе на изборе и ту се завршава учешће грађана. Не! Демократски систем је сарадња између грађана и власти. Друга ствар је да ли власт дозвољава учешће грађана у креирању јавних политика“, сматра Томић.



Посебан проблем је и тај што је Изборни закон у БиХ тако постављен да грађани не могу да искажу своју изборну вољу, каже економиста Миленко Станић:

„50 одсто људи изађе на изборе. Од тога 42 одсто је учешће јавног сектора који контролише власт.  Других 50 одсто вјероватно је одговорно што не излази на изборе и не покуша да промијени такво стање. Политика је постављена тако да носиоцима власти одговара сиромаштво. Што је народ сиромашнији, то ће глас бити јефтинији“.

Какав је животни стандард - показују статистички подаци. Потрошачка корпа за четворочлану породицу је око 1.900 КМ, док је просјечна плата око 900 КМ. То значи да су потребне двије просјечне плате да би се покрили трошкови живота. Због тога се становништво у великој мјери задужује и запада у дужничко ропство, каже Станић.

 

БН ТВ

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Рв

25.12.2019 21:45

Шта прошла? 25 година су појели скакавци. Живот ми прође а не знам ђе. Да сам сам ни по јада али нажалост нисам

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

25.12.2019 22:13

Бас тако,не знам да ли постоји ико старији од 40 година ко није бар једном рекао-"Која сам ја будала сто нисам отисао одавде".Унистили су зивот генерацијама младих људи а пласим се да це то урадити и онима који тек долазе.

Name

Пб

25.12.2019 22:21

Све године од рата су појели скакавци,односно похлепни и бахати политицари који су опљацкали сав народ у БиХ а они се екстремно обогатили.Вријеме је да народ тим криминалцима казе доста и да изабере нове људе,ако зелимо да опстанемо на овом простору.

Name

Ре......

26.12.2019 05:39

А ко је владао у тим годинама тих 25.. Умјесто да се одмах после рата покренула привреда све је каснило ..Сдс уништавао све што се могло уништити...Лицни интереси превладали који су довели да се девастира СДС Странка која је некада окупљала Српски народ и патриоте....Некада су желели сви да буду у тој странци СДС а данас сви бјеже од ње и из ње..

Name

МАФИЈА

26.12.2019 07:28

Па нису баш скакавци. Појела је мафија која у различим видовима влада од 1992. године. Све го лопов, хохштамплер, дилер и мафијаш, сви би лажних диплома и фотеља, пара без рада, на превару, на отети, да се не устаје на посао у 7, ал да се има. Потпуна лудница. Још кад власт заволи такав систем, е онда је то све за фуј. Нема ту ни леба, ни развоја, нема ту ничега осим лажи и пљачке и тако је од врха до дна.

Name

Јаффа

26.12.2019 07:52

Ја сам близу 50-те и са породицом сам се покупио и отишао. Може се!

Name

рех

26.12.2019 08:13

Жива истина на квадрат или куб или н-ти степен. Нажалост тако нам је од крвавог распада СФРЈ до дана данашњег...

Name

Никола Л

25.12.2019 22:45

Свака цаст за Салатица. Образован, смирен, прецизан... Надам се да це бити висе прилике за њега и у СДС и у ТВ емисијама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

26.12.2019 15:01

Момак за 10. Студент генерације на ФПН. Отјеран са факултета јер га Кецмановиц није волио.

Name

Бн

26.12.2019 06:41

60 година сам на овим просторима чекао боље сутра. И нисам дочекао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

26.12.2019 07:46

Године које су појели Додици.

Name

Милан

26.12.2019 07:54

Ови скакавци сједе у Скупстини РС и око ње.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ах

26.12.2019 08:18

Та половина која не излази на изборе не зна за ког ће гласати. Кад је СДС био на власти високи представници су смјењивали ко год неће да слуша међународну заједницу. Милорад Додик више зна са странцима али је признао да приватизација државних предузећа код нас јесте била криминална и пљачашка али нас је међународна заједница натјерала да сами себи упропастимо државну имовину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бијељина

26.12.2019 08:42

просла година ознацена убиством бањалуцког бизнисмена лазима о давидовом убиству и кабадахијском понасању сотоне у парламенту србске и издајом срба и србске од великог бате који трасира пут нато

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мила

26.12.2019 09:01

Ја имам 50 година и чекам боље сутра, до сад нисам то имала, а бојим се да ни моја дјеца то неће дочекати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миллие

18.03.2020 04:33

Миллие хитта етт омфаттанде утбуд ав барцелона фотболлстрöјор хäрви хар ден сенасте сäсонгенс барцелона хемматрöја/бортатрöја/тредје трöја/лåнга äрмар Фотболлстрöјор Мед Трyцк. НатеМ

ОДГОВОРИТЕ