Трагедија код Зворника се могла избјећи?

Трагедија код Зворника, у којој је једна особа погинула а више њих повријеђено, највјероватније је могла бити избјегнута да је на вријеме пријављено ватрогасцима и полицији да је дошло до оштећења цјевовода и да цури плин, тврде стручњаци са којима смо разговарали.

Република Српска 25.12.2019 | 19:29
Трагедија код Зворника се могла избјећи?

Стручњаци за Српскаинфо кажу да је изостала и реакција радника бензинској пумпи, који су морали бити обучени за реаговање у оваквим ситуацијама.

Два дана смо покушавали да из компаније „Нешковић“, власника пумпе, добијемо коментар да ли је цијев за плин била обезбијеђена на прописан начин и да ли су њихови радници реаговали у складу са прописима.

Међутим, нисмо успјели добити одговор од њих. Јуче нам се кратко јавио директор ове компаније Миле Јовановић, који је рекао да је на састанку и да ће нас позвати касније, али се више није јављао.

Подсјетимо, у понедјељак је након цурења плина на бензинској пумпи „Нешковић“, у близини граничног прелаза Шепак, дошло до експлозије у којој је погинуо Зоран Аврамовић из Лознице, а осам особа је повријеђено.

Наши саговорници истичу да је свима чудно зашто се чекало 40 и више минута да се несрећа пријави полицији.

– Према изјави очевидаца, цијев са плином пробијена је око 10 часова, а  полицији је овај случај пријављен тек у 10.40. Да буде још горе, ватрогасцу су обавијештени тек у 10.59. Да је неко присебније реаговао и одмах када је кренуо цурити плин позвао полицију, трагедија би сигурно била мања – тврди наш саговорник.

Он истиче да су ватрогасци морали бити одмах обавијештени и да би они на све начине покушали да зауставе цурење плина.

– Према првим изјавама, из цистерне је исцурило око 25.000 литара плина, па је очигледно да је она недавно напуњена. Да су успјели у било ком тренутку зауставити његово цурење, за мање од пола сата тај плин би се распршио и не би дошло до експлозије – каже један од стручњака.

Додаје да је овде кључно на којем мјесту је оштећена цијев и да ли је вентил био у функцији.

– У случају да се цурење плина није могло зауставити, морала је бити обавијештена полиција. У том случају полиција би евакуисала раднике и обезбиједила лице мјеста. На тај начин би се можда спасао људски живот – каже наш саговорник.

У Инспекторату Републике Српске су нам појаснили да су недавно контролисали пословање ове пословнице „Нешковића“ и да том приликом нису уочили никакве пропусте.

 

Они су навели да је инспектору на увид предочено “Упутство и мјере заштите од пожара на станици д.о.о. ‘Нешковић’ – Шепак”, дата су на увид увјерења о положеном испиту провјере стручног знања лица за руковање запаљивим течностима и гасовима за раднике, као и Записник о обуци и провјери знања радника из области заштите од пожара.

– Када је ријеч о мјерама заштите средстава и опреме за гашење, нису утврђене неправилности. Предочен је на увид Извјештај о прегледу ватрогасних апарата, као и Записник о испитивању хидрантске мреже – објаснили су у Инспекторату.

У дијелу прегледа и испитивања стабилних посуда под притиском у експлоатацији, редовну годишњу контролу на бензинској станици “Нешковић”, Пословна јединица Шепак, извршила је и републичка техничка инспекција.

– Увидом у документацију утврђено је да је овлаштена фирма извршила сервисирање вентила сигурности на резервоару и претакалачком мосту, са роком важности до 11.2.2020. На основу предочене атестно-техничке документације, резултата вањског прегледа, инсталације и опреме уграђене на резервоар, констатовано је да наведени резервоар задовољава одредбе – истакли су у Инспекторату.

Тешке повреде

Александар Карач, који је повријеђен у експлозији на бензинској пумпи у Шепку код Зворника, налази се у веома тешком стању у Универзитетском клиничком центру Тузла.

Портпарол Универзитетског клиничког центра Тузла Ерсија Ашчерић Мујединовић навела је да је пацијент примљен са повредама главе и грудног коша, те да има тешке опекотине.

– Пацијент је прикључен на апарат за механичку вентилацију и његово здравствено стање се интензивно прати – рекла је Мујединовићева.

Повријеђени Гојко Крстић пребачен је на УКЦ РС и његова стање је стабилно.

Начелник Клинике за ортопедију и трауматологију Никола Бојић рекао је да је пацијент задобио фрактуру лобање и отворени прелом лијеве руке и да остаје на даљем лијечењу.

(Српскаинфо)

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

0001

25.12.2019 18:43

Шта би било кад би било. Пустите те приче сад кад се десила трагедија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

25.12.2019 20:08

ЕТО КОЛИКО ИМАС ПАМЕТИ. ОВО ЈЕ ЈАКО ПОУЦНА ПРИЦА ЗА УБУДУЦЕ АКО БИ СЕ НЕСТО СЛИЦНО ДОГОДИЛО. СТВАРНО СВАКАКВИ ПРАЗНОГЛАВЦИ ТИПКАЈУ И ПИСУ ГЛУПОСТИ. ТИ СИ ЉУСТУРА ОД ЦОВЈЕКА БЕЗ ДУСЕ, БЕЗ ДУХА И БЕЗ МОЗГА.

Name

Комсија

25.12.2019 21:02

Откуд ту резервоар од 30 тона ту трба ставити од 6 тона неби било мртвих

Name

Ја

25.12.2019 21:33

Проблем је што радници на пумпи нису обучеми за ове ситуације. То су приучени људи који из нужде раде на пумпи, углавном млади људи који су тек завршили средњу школу. Приме људе да раде за минималац, који гледају да отаљигају посао и иду кући. Ко је луд да за 400км ризикује живот и трчи да тражи вентил да га заврне? На жалост то је човјека из Лознице коштало живота.

Name

Поскок

25.12.2019 23:17

Па оцито је крив газда Драган Несковиц,збох хиљаду пропуста,најлаксе је сад кривицу свалит на радника.ово треба он лицно да одговара и да му се суди,ал њему не могу прици,назалост и вец поциње са реновирањем и сад це остету да трази.залосно

Name

Ма немој

27.12.2019 07:02

Трагедија се не би ни десила да се о овоме мислило раније! Ајд у 100 марака да су сертификати и уверења купљена и да нико није ни прошао обуку. Вентили или не постоје или нису исправни, а сам приступ цевима није ничим обезбеђен. Поврх свега, резервоари су постављени тик поред магистралног пута. Цела пумпа је саграђена системом "подмазивања" инспекција!

Name

ГРАДАНИН

25.12.2019 21:17

ДА СУ ЗАПОСЛЕНИ РАДНИЦИ БИЛИ ОБУЦЕНИ КАКО ДА ПОСТУПАЈУ У ТИМ СИТУАЦИЈАМА НЕ БИ СЕ ДЕСИЛА НЕСРЕЦА.МЕДУТУМ ПОЈЕДИНИ ИНСИТУТИ ИЗДАЈУ УВЈЕРЕЊА О ОБУЦЕНОСТИ ЗА РАДНИКЕ У СВОМ СЈЕДИСТУ И КАДА ИМ ДИРЕКТОР УПЛАТИ ОБУКУ ОНДА ТЕК ДАЈУ УВЈЕРЕЊА.НЕМА ТУ НИКАКВЕ НИ ТЕОРИЈСКЕ НИ ПРАКТИЦНЕ ОБУКЕ РАДНИКА А ТО СЕ МОЗЕ И ПРОВЈЕРИТИ ИЗЈАВАМА РАДНИКА.ПОЈЕДИНЕ ИНСПЕКТОРЕ ПЛАЦАЈУ ИНСТИТУТИ ГОДИНАМА И ТО ЈЕ ПОЗНАТО А ОНДА СЕ ЗАПИТАС КОГА ИНСПЕКТОР У КОНТРОЛИ ЗАСТУПА ИНСТИТУТ ИЛИ ДРЗАВУ?ПРОВЈЕРИТИ СТА ЈЕ ИНСПЕКТОР НАПИСАО У ЗАПИСНИКУ КАДА ЈЕ БИО У КОНТРОЛИ И КО ЈЕ ИЗВРСИО ОБУКЕ РАДНИКА И ОСТАЛЕ ПРЕГЛЕДЕ И МЈЕРЕЊА .

ОДГОВОРИТЕ
Name

СТАЊЕ ЧИЊЕНИЧНО

25.12.2019 22:57

АПСОЛУТНО СЕ СЛАЖЕМ.СВЕ СЕ РАДИ ФИТИВНО САМО ДА СЕ ДОБИЈЕ ПАПИР! ЧАК И ДИПЛОМЕ ИНЖЕЊЕРА СЕ КУПУЈУ ПРЕКО НОЋИ.СТРУКА ЈЕ СРОЗАНА НА ДНО.

Name

Тарас Буљба

26.12.2019 05:13

Требао је газда да обезбеди кацу да је не може ударити ауто некаквим потпорним зидом и где у уређено држави каца изложена удару, сунцу, минусу итд.

Name

Силе

25.12.2019 21:19

Проблем и јесте што се зову стручњаци тек кад се деси трагедија. Није било питање оће ли се десити трагедија на некој бензиској пумпи, већ када ће се десити. И десила се. Много је неправилности и пропуста на великом броју пумпи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Инспектор

25.12.2019 21:28

Колика је прописана удаљеност плинског резервоара од путног појаса?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Комсија

26.12.2019 06:50

Сигурно је Велики Газда уградио Велики Резервоар ту неби по правилу могао да буде Плин а оно 30мкубних само треба видјети Градјевинску дозволу мозда је има на 10 мкубних а укопо 30 мкубних

Name

вида

26.12.2019 01:58

И тај несковиц питање је дали он зна о опасностима јоке плин мозе проузроковати мену хе изгледа бутно да добије сто висе профитс оф пумпи безбједност радника

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прика

26.12.2019 16:32

Било је питање времена кад ће ту несто да експлодира. Дали сте видјели да бас преко те пумпе прелази огроман далековод.ко је дозволио да се пумпе праве поред кућа,на путу на пуној линији.неби ме чудило да једну направе на сред моста.

Name

Трн

26.12.2019 08:29

Пре две или три године на пумпи Несковиц код тц.Том гледао сам како гори ауто, момак из обезбеђења и још двојица радника су били присебни и гасили ауто,али нигде нема пп.апарата на пумпи,страшна је била паника.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Трн

26.12.2019 08:43

Ни један радник није едукован о руковању плином на станици, а немају ни заштитна средства на раду, рукавице, наочаре.Сам човек може да изазове својим електроцитетом варницу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пиши бриши

26.12.2019 13:26

У овом проблему прво и најбитније КО КОНТРОЛИШЕ РАД ИНСПЕКТОРА? Очито на папиру све штима и има а на терену ? Ко има право да каже радницима: ВАНРЕДНА ЈАВНА ПРОВЈЕРА ЗНАЊА. ВИ РАДИТЕ НА ОПАСНОМ МЈЕСТУ. КО НЕ ПРОДЈЕ ПРОВЈЕРУ ИДЕ КОПАТИ РЕПУ! ГАЗДА ДАЈ ДРУГОГ РАДНИКА! Друго, провјера градјенских решења локације за пумпу. Зашто се до резервоара са плином може згодно прићи?

Name

АxЛ Росе

26.12.2019 16:33

Као прво да мало похвалим границну полицију којој се све то десавало пред носом а теско да су иста уцинили. Друго, гдје је возац аута које је нацинило хаварију у старту и засто немамо његов исказ ? Према ријецима свједока сједио је у кафицу, изасао , усао у паркирано ауто , кренуо назад умјесто напријед и ударио у цијев ? Треце, кад је вец досло до хаварије, како је уопсте прављена бензинска станица да је могуце проузроковати толику стету и да није могуце нигдје заврнути никакав вентил и онемогуцити даље истицање гаса ? Казу, ауто било на главном вентилу , није било могуце доци до њега ???Казу , није се могло прици од плина??? А људи у сљедецих пола сата и даље долазили и пролазили, снимали телефоном ста се десава ? Цетврто, засто радници пумпе нису одмах обавјестили ватрогасце о хаварији кад су видјели да плин истице а они оцигледно немају појма ста да ураде ? Зар треба нека обука да окренес телефон ватрогасаца ? И ти њихови папири и цертификати су вјероватно купљени као сто је и "газда" гурнуо коју новцаницу истразитељима да испадне цист у свему.

ОДГОВОРИТЕ