Њемачка: Стоје пројекти због мањка радника

Предсједник Њемачке обртничке коморе Ханс Петер Wоллсеифер изразио је у сриједу страх да би недостатак стручних радника могао нашкодити њемачком приватном сектору.

Свијет 25.12.2019 | 18:46
Њемачка: Стоје пројекти због мањка радника

"У међувремену нам у готово свим занатским секторима недостаје стручних радника: високо и нискоградња, техничко одржавање грађевина, водоинсталатерски, сектор гријања али и прехрамбени сектор", рекао је Wоллсеифер у разговору за Њемачку новинску агенцију дпа.

Он је објаснио да због недостатка стручних радника у занатском сектору већ сад трпе многи важни пројекти као примјер у изградњи мостова или полагању оптичких каблова.

"Нама је потребно циљано усељавање стручних кадрова, у то су сви увјерени", рекао је Wоллсеифер.

Почетком седмице одржан је самит представника политике, подузетника и синдиката на којем су разматране могућности што боље примјене новог закона о усељавању стручних радника из земаља изван Еуропске уније који би требао ступити на снагу почетком марта сљедеће године.

Wоллсеифер је том приликом затражио уклањање бирократских препрека како би у Њемачку што прије стигли пријеко потребни стручни радници. У то спада брзо признавање стручних диплома али и реформа поступка издавања виза за усељавање у конзуларним представништвима.

"Нама је јасно да 1. марта неће одмах пред вратима стајати 30.000 радника. Ми морамо почети с малим бројкама. Ако нам пође за руком годишње привући неколико хиљада стручњака с изученим занатом, то би већ био успјех", закључио је Wоллсеифер.

Он је закључио како ни усељавање неће покрити акутне потребе њемачког тржишта него да се треба појачано радити на оспособљавању домаћих потенцијала.

"Ми се морамо побринути за то да дуготрајно незапослени напокон пронађу пут до тржишта рада", рекао је Wоллсеифер који се заложио и за програме који би повећали број жена у техничким занимањима.

Он је нагласио и да Њемачка мора постати земља која странцима жели добродошлицу како би они управо Њемачку одабрали за земљу у коју ће се иселити.

"Они који посједују квалификацију врло добро гледају јесу ли негдје добродошли или не. У то спада и могућност усељавања за њихове фамилије", рекао је Wоллсеифер и нагласио како се требају избјећи грешке из периода масовног увоза радне снаге у шездесетим и седамдесетим годинама прошлог вијека када се, како је рекао, није размишљало о будућности.

(Агенције)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Ре: Доситеј

26.12.2019 00:20

Хвала вам, висе бринете о насим потребама од нас самих. Видимо се за 6 мједеци!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нормално

26.12.2019 03:33

Да недостаје, кад су све Швабе побјегле из Швабије! Немачка је држава емиграната и ауслендера, и није ми јасно, куд су се они толико стицали да граде и граде, и граде; па чему молим вас, и коме??? Међутим, биће, највјероватније, да се њих уопште не пита шта се и како ради у њиховој држави, ко зна ко о томе одлучује!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјони

26.12.2019 08:38

Лупетас,вјероватно ниси никад ни био у Њемацкој ,па као и сваки демагог без озбиљне анализе слуцаја доносис поврсне оцјене.

Name

Луцкy

26.12.2019 10:18

Добро си ти одлијепио ?.

Name

Деwац

26.12.2019 07:48

Додзите изградујте насе царство.Васе земље нека остану на дну.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кум

26.12.2019 09:00

А засто те послове не раде васи градјани? Њемци и десетине хиљада исламских миграната? Градови су препуни,врве улице од умотаних зена које возе колица са дјететом а за њим јос иду 2-3 дјеце,све једно другом од ува до ува? Зато сто за те послове плацате бедно и залосно. Зато сто те фирме не дрзите ви,Свабе, него сте их дали странцима. Па сад кад ми додјемо тамо,ми ПОНОВО радимо код насих лопова Срба,Муслимана Бошњака,Хрвата,Турака.. Људи раде за бедан новац. Нико нас неби звао да то иста вриједи..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

27.12.2019 00:52

Тачно у центар!

Name

израелац

26.12.2019 12:12

па коме њемци праве толке зграде и инфраструктуру ако немају људи и радника у земљи? ко ће то да користи, плаћа, купује кад нема дјеце и бијела куга... који је то идиотлук и глупост, само паре гледају а бијела куга хара европом... ништа фамилијарни живот, само рад и стрес за кога, коме за чију будућност? арапа хаха

ОДГОВОРИТЕ