"Одговорно тврдим да је НАТО добио оно што је тражио"

"Одговорно тврдим да је у сједиште НАТО-а у Бриселу прослијеђено оно што је од Босне и Херцеговине тражено, а то је Годишњи национални програм (АНП), с тим што је он добио другачији назив – Програм реформи", изјавио је за Радио Слободна Европа (РСЕ) бивши војни представник БиХ при НАТО-у, Алија Кожљак.

Босна и Херцеговина 24.12.2019 | 20:55
"Одговорно тврдим да је НАТО добио оно што је тражио"

Ову своју констатацију Кожљак темељи на структури документа која се, како каже апсолутно подудара са структуром Годишњег националног програма који су у НАТО слале многе државе прије БиХ а које је имао прилику видјети.

"У случају БиХ се може десити да су два поглавља сажета у једно, политички и економски аспекти, али је све обухваћено, што се тиче садржаја. Пошто су министри спољних послова земаља чланица НАТО-а у децембру 2018. године понудили Босни и Херцеговини да достави АНП, одговор из ове државе је могао једино бити Годишњи национални програм, јер се зна који су механизми сарадње", каже Кожљак.

"Што се тиче расправе у понедјељак у Народној скупштини Републике Српске", додаје Кожљак, "посланици су на клупама имали превод између којег и оригинала нема велике суштинске разлике. Истина је да се у тексту на енглеском језику на пар мјеста помиње АНП и то заиста није преведено".

"Морам рећи да помињање АНП-а у документу има значајну повезницу између оног што је НАТО тражио и што је као одговор прослијеђено из Сарајева. Такође, недостајале су табеле које говоре о специфицираним задацима и обавезама подијељеним на носиоце или актере који ће реализовати програмске циљеве из Програма реформи", каже Кожљак. 

Хаџовић: БиХ као посебан случај

Документ упућен у Брисел има све карактеристике АНП-а, сматра и Денис Хаџовић, из Центра за безбједносне студије.

"Сада је до челника НАТО-а да оцијене јесу ли  испуњени услови за активирање Акционог плана за чланство (МАП). Документ јесте модификован у односу на оно што су друге земље упућивале, а као што знамо, БиХ је на низу примјера показала да је посебан случај", наводи Хаџовић.

"Надамо се да ће челници НАТО савеза", ријечи су Хаџовића, "имати разумијевања и омогућити БиХ активацију односно дубљу реформу одбрамбених структура што је већ одобрено након анализе документа 'Преглед одбране', који третира реформу у Оружаним снагама БиХ".

"За БиХ је важно да се одобри активирање МАП-а како би се ушло у другу фазу имплементације 'Прегледа одбране', односно како би ступио на снагу план модернизације опреме, како би Оружане снаге (ОС) БиХ могле бити оперативне и како би задовољиле постојеће стандарде", наводи Хаџовић. 

Козар: Прогледано кроз прсте

Војно-политички аналитичар Ђуро Козар, поводом расправе о томе ради ли се о Годишњем националном програму (АНП), каже да су битне реформе које ће БиХ провести а не назив документа.

"Босни и Херцеговини је најбитније да се проведу реформе које су у правилу саставни дио Годишњег националног програма. То су политичка и правна питања, реформа војске, реформа полиције, ресурси и правна питања, комплекс безбједносних питања.

Дакле, то је оно што Босна и Херцеговина свакако треба да реализира и у оквиру њеног приближавања Европској унији. Мислим да се превише политизовало то како се зове тај програм. Очито је да је у сједишту НАТО-а у Бриселу прогледано кроз прсте Босни и Херцеговини, па не траже стриктно АНП, него траже Програм реформи", наводи Козар.

"Најважније је", истиче Козар, "да се програмски принципи остварују на исти начин као што су реформисане Оружане снаге БиХ, да се ради по НАТО стандардима".

"А кад ће се реформе провести, то је неизвјесно. Хрватска је девет година била у чекаоници НАТО-а док није све завршила и била примљена. Хоћемо ли БиХ бити примљена за пет, десет или шеснаест година, колико су највише чекале неке државе да буду примљене, то зависи од темпа провођења реформи", истиче Козар. 

Шолаја: Шири оквир постојеће сарадње

Универзитетски професор из Бањалуке Милош Шолаја је сагласан с оцјеном да је документ прослијеђен у Брисел значајан због предвиђених реформи. Међутим, за разлику од аналитичара из Федерације БиХ, има другачије мишљење о његовом карактеру.

"Програм промјена, трансформација, реформи, које подразумијева Акциони план за чланство уствари се односи на области економије, финансија, политике, права, правосуђа, одбране и безбједности, нешто што свакако мора да се промијени на путу за Европску унију.

"Нажалост", додаје Шолаја, "дуго је и сам НАТО инсистирао на књижењу непокретне војне имовине, што је био исфорсиран услов на самиту НАТО-а у Талину, Естонија".

"Према томе, чињеница је да су реформе потребније да Босна и Херцеговина партиципира у безбједности, да је то много важније него статус документа. У овом тренутку не може се рећи да је то статус МАП-а и да је то пут ка НАТО-у. Једноставно, то је шири оквир партнерства и шири оквир сарадње, који постоји већ тринаест година", каже Шолаја. 

Који су наредни кораци?

Каква је судбина документа који је у понедјељак (23. децембар) однесен у Мисију БиХ при НАТО-у, а већ у уторак (24. децембар) дипломатским путем прослијеђен НАТО штабу, Брисел.

Војни стручњак Алија Кожљак сматра да због предстојећих празника неће бити оглашавања из овог штаба, осим изјаве неког службеника у смислу да је документ примљен.

"За БиХ је најважније да јој се да на знање, одговорили сте на захтјев. Послије тога ће услиједити читав низ консултација о програму бх. реформи у НАТО-у – на разним нивоима, радне групе, комитети, комисије а на крају и Сјеверноатлантски савез. Биће одржан један састанак у Бриселу и један у Сарајеву, како би се овај документ унаприједио и припремила квалитетнија верзија за наредни годишњи план БиХ", истиче Кожљак.

Ђуро Козар је, пак, увјерен да ће из Брисела стићи потврдан одговор.

"Документ не би био прослијеђен да то није прије свега договорено у сједишту НАТО-а. Из Мисије БиХ при НАТО-у Програм реформи је већ уручен, тамо је бх. амбасадор Митар Кујунџић урадио оно што је од њега тражено. Све је урађено по одлуци Предсједништва БиХ, које је не само трочлана власт него је и врховна команда Оружаних снага", наводи Козар.

Програм реформи је усвојило Предсједништво БиХ на сједници одржаној 19. новембра 2019. године.

Након што је Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ у понедјељак 23. децембра, потврдио састав новог Савјета министара, овај документ је посредством Мисије БиХ, прослијеђен у НАТО штаб у Брисел.

Више амбасада БиХ, међу њима и САД-а, поздравило је формирање Савјета министара БиХ и упућивање Програма реформи у сједиште НАТО-а.

Предсједништво Босне и Херцеговине, у јуну 2009. усвојило је закључак о упућивању захтјева у НАТО за Акциони план за чланство.

Године 2010. је стигао позитиван одговор са самита НАТО-а одржаног у Талину.

Почетком децембра 2018. министри спољних послова земаља чланица НАТО-а на састанку у Бриселу, донијели су одлуку да се Босни и Херцеговини одобри подношење првог АНП-а. 

(Вијести.ба / РСЕ)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

РЕЕ

24.12.2019 20:14

Да ли треба јос несто да се казе ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Треба

25.12.2019 01:12

Сад у име националне солидарности ми предлаземо да Несиц или Клосарац буду генерални секретари НАТО. Нема зајебанције. Кад смо пристали да се то брате и наплати. А код нас се све плаца њима двојици. Онда они намире насег Клептомана. Тако да се ради.

Name

Ре

25.12.2019 01:14

Ја инаце од поцетка не разумијем. Знаци све до просле године све ок идемо у Нато, све се усваја потписује а онда одједном цијела фрка, Нато нецемо он нас је бомбардовао ово оно.. како раније ок а сад ова фрка и драматургија..

Name

Ре Ре

25.12.2019 07:40

Па знас. Зора казе да је ово бољи ентитет. Цудо да није рекла да смо бољи од Ирске. Наравно и паметнији. Али...јес мало морген. Република Српска је економски пропала. И све је дословце покрадено. И ајд сад да пристанемо, даце тај НАТО несто пара. Није ствар у НАТО-у ствар је у потпуно лудој власти. Ово је стварно горе од Бокаса система ови це поцети ко он и људе да једу. Људоздери бре да буду. Не слусас а они тебе на разањ. Лудаци су то. Убило би то.

Name

Ма јој

24.12.2019 20:31

Руди казе да су Руси браца :),

ОДГОВОРИТЕ
Name

Каљаво позориште

24.12.2019 21:41

Па људи моји има ли ико нормалан па да је то тако у федерацији би славили на сва звона али не славе мук и тисина само се ми хватамо за изјаве неких СДАових официрцица јер су то као неки струцњаци и експерти. Нема пута у НАТО јер да има прекосутра би у Бањалуци било 200000 људи међу којима бих био и ја. Опозиција ако се то уопсте мозе назвати тако би позвала народ на протесте против уласка у НАТО али не ЗОВЕ јер су свјесни да од тога поред све буке коју праве нема ниста него зову на протесте због Лукаца. Паметном стварно доста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

24.12.2019 21:59

Шта да славе??! Нато!? Они су отприлике измедју средњег вијека ислама и модерне европе, али измедју..... Они јадни не знају ни гдје припадају.

Name

Касните

24.12.2019 22:59

Док сте ви закљуцили о цему је ријец Федерација вец одавно прославила.Нека нам Додика?

Name

Дзоо

25.12.2019 06:27

Друзе мој то федерација давних дана прославила.Они су свесни да је НАТО у Босни од 91 а ти цекај пиву и сендвиц на следецем скупу Додика и његових.Друзе мој Нато ти спарта по РС а ви као невиди те .Јели бесе везба пре месец у БЛ на аедруму или се варам а ција је да нису браца Руси ајде молим те олади са глупостима.Иако нисам присталица орузја али морамо признати Нато је ту.

Name

Ре А

25.12.2019 06:27

Битно је да ви знате гдје припадате! Митоманији и слављењу сваког пораза као побједе, као и увјек! Е сада замислите гдје сте ви, ако ви нама долазите радити, куповати, "подмиривати обавезе". Са друге стране, нема се ту шта славити, већ се одмах ради на слиједећим потезима! Фер противник никада не слави претјерано над изгубљеним, не жели га додатно повриједити!

Name

нада

25.12.2019 06:59

Боже али је НАТО љепота, лаж и неправда још више. Народе уживај са својим Вождом.

Name

Ре,јадном А

25.12.2019 07:12

Јадо јадни,знас ти добро ко смо и ста смо и у ком времену и са ким зивимо.Ниста не брини НАТО наДрини.

Name

Ре Каљаво

25.12.2019 07:46

Каљави. Јес се ти по глави окаљо. Има уласка стари. Слацемо ми фино насу дјецу у Афганистан. Да буду месо за америцку милитарy индустрy. А тих 200 хиљада. Ко фол протест. Немој да сањас. Ма нико неце изаци. Нема од нас народа. Мој каљави. Какав је то народ кад му пијацни пајац поруцује с говорнице која висе ниста не знаци платицу ја вас с прасици и јагњици. И на крају и ја сам Србин. За НАТО сам. А гдје цемо ици. Цуј ми као несврстани. Па ми гаца немамо ста ми прдимо висе свјетским силама. Ста је ово.

Name

Каљаво позориште

25.12.2019 10:39

Добро сам ја написао нема нико нормалан а ови босњацици сто се јављају и несто паламуде је доказ да сам у праву. Ви сте сила и ви сте неки фактор ма има да нас трпите хиљаду година као ексер у ципели и ни једну одлуку нецете донијети без нас Срба. Никад у НАТО!!!

Name

Марко

24.12.2019 21:43

Дух или Слово АНП?

ОДГОВОРИТЕ