Шта се крије у табелама које је Додик изоставио?

Већ почетком Нове године НАТО планира почети активности и сарадњу са бх. властима на основу Програма реформи који је стигао у Брисел, потврђено је за Н1 из НАТО штаба у Бриселу. Које су то активности, званично није познато, с обзиром на то да документ није објавила нити једна институција БиХ.

Босна и Херцеговина 24.12.2019 | 20:22
Шта се крије у табелама које је Додик изоставио?

Потврда из Брисела. Мисија БиХ при НАТО завршила је посао. На реду је примјена предатог Плана реформи.

"Радујемо се што ћемо се ангажовати са Владом БиХ на темељу овог документа почетком Нове Године. НАТО је подржао реформе и помогао у изградњи способности које служе грађанима БиХ дуги низ година, а ми ћемо то радити на добробит свих грађана земље", одговорио је НАТО након примљеног документа.

Но, шта је то послато Институције БиХ нису званично објавиле. Народној скупштини РС достављен је један примјер, док је магазин Журнал објавио други, и то на енглеском.

У самом уводу на енглеској верзији, у другом пасусу кратко "БиХ доставља НАТО овај документ "Програм реформи БиХ" у циљу примјене Прегледа одбране из 2016. године."

Но, ова реченица за посланике преведена је другачије. Између осталог пише да је БиХ предана побољшању односа са НАТО-ом без прејудицирања коначне одлуке о чланству.

"Поглавље 1.1.1. Односи са НАТО. Избачен је потпуно један пасус који говори о АНП, да је НАТО прошле године у децембру затражио да им достави први Годишњи национални програм - то је АНП. Када након ове реченице доставите овај документ, онда је то АНП", рекао је Авдо Авдић, Журналов новинар у јутарњем програму Н1.

Уз документ посланицима нису достављене табеле. Ништа спорно нема у табелама поручивао је члан Предсједништва. Но, као прва акција наведена управо у тим табелама стоји - Наставак књижења перспективне војне имовине. То је у супротности са оним што се од Додика могло јуче чути.

"У Републици Српској нити једна локација није пренесена на БиХ и тиме смо остали дослиједни нашем опредјељењу да се сачува имовина РС", казао је Милорад Додик, члан Предсједништва из БиХ.

Споран је и начин на који је документ послат. Из СНСД-а казали су договор је био да се пошаље данас, а не јуче.

"Мислим да је то прије свега политика другог члана Предсједништва да се то пошаље прије договореног рока. То је урађено на начин како је урађено, мислим да није уреду, али десило се тако како се десило", мишљења је нови министар саобраћаја и веза БиХ Војин Митровић.

Тако је План реформи у други план ставио коначно формирање Савјета министара. Дојучерашњи допредсједавајући Мирко Шаровић, министрима из СНСД-а поручио да сада учине оно што су предлагали претходницима:

"Могу на прву сједницу Савјета министара да изваде, ископају тај АНП, и гласају против, и ево они га заувијек елиминишу. Имају сјајну прилику, имају довољан број руку да то учине."

Данас је први радни дан, након избора новог Сазива министара. Остало је да се именује министар за људска права и избјеглице. Предложени, ДНС-ов Млађен Божовић прошао је провјере.

(Агенције)

 

 

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Плагијат

24.12.2019 19:49

Ово су озбиљне ствари, немогу да вјерујем да је злоупотребљена народна скупштина.... Страшно

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕЕ

24.12.2019 20:15

Уцини ми се да је рец о додиковим ТАБЛЕТАМА ?

Name

Дзоо

25.12.2019 06:39

Ало јесили ти јос један од оних који не верује ни сам себи?Која скупстина ма ниста се не пита нити једна скупстина од кантона до федералног па до насег у БЛ.Ало цовеце па то је циркус ста ти мислис да це ентитет или Кантон одлуцивати о судбини дрзаве!!

Name

СТРАШНО

25.12.2019 13:17

ДОБРО ЈЕ ДА СЕ ЈЕДНОМ ПРОБУДИСТЕ.

Name

Ацо

26.12.2019 09:30

Бозе драги како је нас народ неписмен и неинформисан.Тај документ без обзира како се звао није само ици у рат за некога и против некога.Људи то су реформе које се тицу свега од владавина права па до најмањих детаља које су пријеко потребне свима за један нормалан зивот градјана да зиве као људи а не као робови .

Name

Рајко

24.12.2019 19:51

Није ми јасно засто нас лазе , ако је потписо нека је !!!!! Ја као градјанин зелим да знам истину и само истину и ниста висе од истине ......

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

24.12.2019 21:31

Е мој Рајко , није ваљда да не знас истину.

Name

вук

24.12.2019 19:54

значи ово је план реформи а не акциони план или АНП ,ОК !? А зашто онда сваки овај задатак којег БиХ треба испунити почиње са : ацтион 1, ацтион 2, ацтион 3 итд. мени то некако вуче на АКЦИОНИ план

ОДГОВОРИТЕ
Name

истина

24.12.2019 20:05

добро си сконто Вуце

Name

Том

24.12.2019 20:50

То знаци да це Бајини унуци уцествовати у АКЦИЈАМА и мисијама по свијету,гдје год амери закухају.

Name

Зрацење термално

25.12.2019 04:28

Ја незнам сто је трагедија,тај Нато вама ,па Ако ниста рата висе бити,неце,цитав свијет нормалан је у савезу,прица како су Бомбардовали Србе је прица ,за малу дјецу,Свабе нас сравниле са земљом 41 ,изгинуло нам предака,мали милион,Па данас се сви у Њемацку огледају,Ми само из једног разлога зелимо Нато да осигурамо земљу за сљедеце генерације,Одбијање Српске стране,Само је један разлог ,Није се одустало,од Велике Србије,И Цјепање Босне,само се другим срествима то ради,аулазак у Нато је крај ВеликоСрпске Хегемоније,Па онда Реците Истину,Пустите супљу,Они су нас бомбардовали,То је за малу дјецу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

25.12.2019 08:31

Ја сам за НАТО

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВИЛИ

25.12.2019 09:18

Паметном довољно, додик је потписао АНП и издао грађане РС-а.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗА ВИЛИЈА

25.12.2019 13:15

СВАКА ЧАСТ НА КОМЕНТАРУ. КАКО ИХ НИЈЕ САМО СРАМОТА ПА СЕ СМИЈУ УОПШТЕ ЈАВЉАТИ НА СКУПШТИНИ СВЕ ЦРЊИ ОД ЦРЊЕГ ( СНСД). СА ЊИМА СЕ НЕМА ШТА САРАЂИВАТИ ИЗДАЈНИЦИ И ЈОШ ИЗАЗИВАЈУ И УДАРАЈУ НА СКУПШТИНИ. БРУКА И СРАМОТА. ПРОПАЛИ СУ У СВАКОМ ПОГЛЕДУ. БАР НОРМАЛНИ НАРОД ВИШЕ ЈЕДНОМ ЋЕ ПРОГЛЕДАТИ СВОЈИМ ОЧИМА ДА ОНИ ВИШЕ НЕ МАНИПУЛИШУ СА СВИМА. ИЗДАЈНИЦИ И КАБАДАХИЈЕ.

Name

нико никановиц

27.12.2019 10:58

Пуно је ствари о којима рс или бих могу саме распављати, ради се углавном о забави за народ, одлуцивање је несто сасвим друго. Врло мало ствари се мозе одлуцити а јос мање које це се након усвајања и постовати. Неко је написао, какав народ таква и дрзава, дразе нам је тудје зло него насе добро, и јос пуно тога сто говори о том неком босанском менталитету. У дрзаву на овим просторима се не вјерује пуно, не вјерује се у правду, практицно ни у ста сто дрзава дрзи у својим рукама и то нема везе са тим ко је тренутно на власти. Јебига, такви су босанци, да нису такви не би било толико вицева на нас рацун

ОДГОВОРИТЕ