Путин: Надмашили смо друге у наоружању

Предсједник Русије Владимир Путин изјавио је данас да је његова земља, први пут у историји, надмашила друге државе по нивоу развоја напредног оружја и затражио да се широм свијета прати могуће распоређивање америчких ракета кратког и средњег домета.

Свијет 24.12.2019 | 16:33
Путин: Надмашили смо друге у наоружању

"Неопходно је пратити могуће распоређивање америчких ракета ове категорије у различитим дијеловима свијета, првенствено у Европи и азијско-пацифичком региону", рекао је Путин додајући да су САД практично уништиле споразум о нуклеарним снагама средњег домета.

Он је истакао да је удио напредног наоружања у нуклеарној тријади Русије достигао 82 одсто и нагласио да ракетне стратешке снаге добијају хиперсоничне ракетне комплексе стратешког домета са крстарећим блоком "Авангард".

Путин је на сједници одбора руског Министарства одбране указао на то да ни Совјетски Савез ни Русија никада нису покушали да створе пријетње другим државама и да је Совјетски Савез увијек покушавао да сустигне САД у развоју атомске бомбе, стратешке летјелице и првих интерконтиненталних балистичких ракета, преноси ТАС С.

"Данас имамо јединствену ситуацију у нашој новој и новијој историји: они нас сустижу", рекао је Путин .

Он је додао да Оружане снаге Русије морају да заштите земљу од било какве пријетње, без обзира на то каква је ситуација у свијету.

Путин је поручио да је Русија је спремна да ради на новим споразумима о контроли наоружања, али да ће, прије покретања тог процеса, наставити да јача своје нуклеарне снаге.

Он је истакао да Русија ради на копненој верзији хиперсоничне ракете "Циркон", која се лансира с мора.

Указао је и да употреба робота и дронова неколико пута повећава капацитете руске војске.

Путин је оцијенио и да руска војска игра кључну улогу у остваривању мира у Сирији.

(Тањуг)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

моје честитке

24.12.2019 20:01

Јеси ли покушао да их надмашиш у економији? Зашто омладина не иде у Русију да тражи посао него у земље НАТО пакта ? Коме је оружје добро донијело али лако је ратовати по тудјим земљама и са тудјом дјецом мој војсководјо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

здравко

24.12.2019 23:44

Амери за сљедећу годину издвајау 750 милијарди долара за војни будјет ,а путкова Русија ,ако успије да издвоји једва 50-60 милијарди долара и човјек хоће да води трку у наорузању.Ја да сам умјесто њега покријо се са усима и небих се уопће јављао када видим ту разлику.

Name

Сербо64

25.12.2019 10:06

Погрешни аргументи из погрешних разлога....тржиште рада ЕУ је све отвореније-недостатак радне снаге, односно људи, тј. мањак војника..... колико држава сачињава НАТО, зашто праве тако широку коалицију...... Русија своје потребе за радном снагом задовољава из бивших република и бивше СФРЈ.