НСРС: Може само партнерство и сарадња са НАТО

Народна скупштина Републике Српске касно вечерас са 52 гласа за и три против усвојила је закључке у вези Информације о документу Програм реформи Босне и Херцеговине. Усвојени су закључци клубова посланика Савеза независних социјалдемократа (СНСД), Демократског народног савеза (ДНС), Социјалистичке партије (СП), Демократског савеза – ДЕМОС, Народног демократског покрета (НДП) и Уједињене Српске (УС).

Република Српска 24.12.2019 | 00:46
НСРС: Може само партнерство и сарадња са НАТО

Наводећи да су размотрили и примили к знању Информацију о документу „Програм реформи БиХ“, посланици скупштинске већине, предвођеном СНСД, закључцима су прихватили опредјељење из тог документа да програм не прејудицира одлуку о чланству, односно да се не може унапријед одлучивати о чланству у НАТО-у чиме се, како наводе, прекида досадашњи континуитет опредјељености БиХ за пуноправно чланство.

Народна скупштина Републике Српске сматра да документ „Програм реформи БиХ“ ни по чему није ранији текст  „Годишњи национални програм“ такозвани АНП,  јер се тако не зове и не може послужити као основ за активирање било каквих процеса осим сарадње и партнерства са НАТО-ом.

Посланици скупштинске већине одбацили су било какво друго тумачење и третирање овог документа.

Народна скупштина сматра да је „Програм реформи БиХ“ у оквирима Резолуције о заштити уставног поретка и проглашењу војне неутралности Републике Српске.

"Програм реформи БиХ“ опредјељује сарадњу са НАТО-ом у домену реформи и као  документ не одређује чланство БиХ у том савезу.

Одлука о евентуалном  чланству  може се донијети у складу са уставним системом БиХ, у коме Република Српска има механизме да проведе своје ставове путем Предсједништва БиХ и Парламентарне скупштине, односно  коначном одлуком Народне скупштине Републике Српске.  

У сваком евентуалном одлучивању у Предсједништву БиХ и Парламентарној скупштини, представници Срба из Републике Српске, стоји у закључцима, морају да уваже ставове Народне скупштине и референдум народа у Републици Српској, те да у процесу одлучивања без оклијевања употребе механизме  заштите права и интереса Републике Српске.

Народна скупштина Републике Српске потврдила је Резолуцију о заштити уставног поретка и проглашењу војне неутралности од 18. октобра 2017. године и  подсјећа на обавезу свих органа и институција Републике Српске као и свих представника из Републике Српске у заједничким институцијама Босне и Херцеговине и међународним организацијама и форумима, на провођење те Резолуције.

У усвојеним закључцима се каже да Народна скупштина Републике Српске поново исказује опредјељење да се о евентуалном чланству у војним савезима грађани Републике Српске изјасне на референдуму, што предвиђа и Резолуција Парламентарне скупштине БиХ (Службени гласник БиХ 25/08) у којој се каже да „евентуални позив за чланство у НАТО-у захтијева свесрдну подршку грађана“.

Народна скупштина Републике Српске подржава сарадњу са земљама региона у економским областима и од значаја за европске интеграције,  као и са организацијама и савезима у борби против тероризма и других видова међународног криминала.

Народна скупштина Републике Српске сугерише органима и инситуцијама БиХ да остваре сарадњу са другим војним савезима на истим принципима на којим је остварена сарадња са НАТО савезом.

Посланици опозиције нису учествовали у гласању, јер су напустили скупштинско засједање након инцидента у НСРС, када је министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач песницом у главу ударио посланика ПДП Драшка Станивуковића.

(БН)

Коментари / 27

Оставите коментар
Name

Ниста не нозе

24.12.2019 01:01

Кад играју с лоповом Додиком сад не мозе ниста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анас

24.12.2019 07:07

ХА...ХА...ХА... Једина је "зацкољица" сто посланици НСРС са овим својим "закљуццима" могу обрисати властита д#$@та, посто се о питању уласка БиХ у НАТО не питају висе ама бас ниста, послије Додиковог потписа...куку И леле теби изгинули, опљацкани, расељени народе српски...

Name

Вук

24.12.2019 07:18

Без намјере да иког увриједим могу само једно да кажем.Народна скупштина РС-а више не постоји.То је интересна група криминалаца на власти.Овакав циркус се не виђа тако често.Потурити на скупштину-прело лажни непотпуни документ што је на крају признао и сам предлагач Милокрад Бурле Дудук је за кривично гоњење и дугогодишњу робију.На крају та циркуска екипа кловнова, пајаца, старлета доносе неке закључке везано за те лажне папире и документе,а нису надлежни ни за што нити имају право одлучивања је врхунац будалештине.Све што је та банда јуче радила је "свирање уз к....ц".Додик,Вишковић-диспечер и онај криминалац Лукач , који су презентовали насиље у јучерашњем циркусу морају отићи овако или онако

Name

Рее

24.12.2019 07:50

Теска СПРДЊА !!!!

Name

сд

24.12.2019 01:24

СДС је основао НСРС, а данас су били приморани да је напусте. Пропали смо

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

24.12.2019 09:09

Сад ми је драго сто сам цлан СДС-а. Показало се да је СДС бранио народ, а не ови тзв. Срби!

Name

Рајко

24.12.2019 03:13

Докле мислис да мас Правиш нудалом? Све си одрадио и јос сад правиш нас нудалама?? Никад висе Миле за тебе никад, Узми свог ЛуДАца и идите без трага прије него сто се дигне кука и мотиука и онда це бити касно

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДАДО

24.12.2019 09:12

Замолио бих некога ко зна да ми објасни,ста знаце ови закљуцци Скупстине,ако не вазе ни за Предсједниство а ни ПС нити за Савјет министара,собзиром да Скупстина није расправљала о оргиналукоји је отисао у НАТО.

Name

цекај

24.12.2019 04:56

Како Лукац и Додик Прицају о НАТУ и пристају на сарадњу и партнрство?Мозе ли изнали то ко појаснити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пекар

24.12.2019 05:06

То је завршено

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дзоо

24.12.2019 05:30

А то ви одбацили било какво тумацење друго а де нам објасните ста је послану у сједисте Нато алијансе ??А деми објасни те ста вриједи тај вас закљуцак исто као и овај мој коментар уствари мој коментар неког це бар натјерати на размисљање јеам ли у праву или не,а вас закљуцак нигде неце стици Осим архиве у скупстинском подруму ало бре!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е

24.12.2019 08:10

Ово је врх врховаааа!!циркус владајуцих партија и представа за јавност!нормално циркуска!!нападнути се бранио самоодбрана задес или ста вец!страсно без санкција а оставка ??? Диспацер ивњегове небулозе!!!! Па мало је реци страсноооо!огавно!! Који закљуцак коме у које сврхе ??? Ко це га признати??? Народ ??: ко??? За кога је закљуцак!???? Ма дајте људи овај циркус се моравраспустити!! То је скуп партијаса!!!!и ниста висе !огавно невидјено!! .

Name

Име

24.12.2019 06:03

Умислила РС да је дрзава па да одлуцује у Име дрзаве и да је изнад дрзаве . Навикните се једном да сте ентитет и да су вам могуцности мале. И ово сто имате не заслузујете. Докле це те сами себе лагат?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина права

24.12.2019 06:07

Ћуј "народна" скупштина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РС

24.12.2019 07:19

Као да се вас нешто пита... ННВ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Резолуција

24.12.2019 07:35

Резолуција о војној неутралности НИЈЕ ПРАВНИ АКТ и као таква НЕ МОЗЕ имати никакав утицај на цланство БиХ у НАТО, односно на раније одлуле Предсједниства БиХ и Парламента БиХ, а које су потисали Радмановиц и Спириц

ОДГОВОРИТЕ
Name

Испод дна

24.12.2019 08:28

Има ли медју тим посланицима из власти, иједан правник или школован човјек да устане и каже ,,Дајте нам оригинални документ немојте нас понижавати да гласамо за фалширани и непотпуни документ". Људи па колико сте ниско пали. Хало.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ј. Лерок

24.12.2019 08:28

Опозиција је напустила Скупштину прије гласања али нису је тада напустили Вукановић (слободни стријелац), Бабаљ и Караџић-Јовићевић, номинално посланици СДС. Е сад, или СДС није комплетан напустио сједницу или су они нека посебна група, попут Обренове. Можда група Цицкова, антишаровићева или како већ?1

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

24.12.2019 10:11

Као да има везе кад су напустили,јер се не зна ни зашто Скупштина глас,а и да се зна опет ништ,јер се гласа за документ који је већ потписан и послан у сједиште Нато организације.Према томе ово је само понижење Скуођтине ,гласаша и народа комплетно.Све је јасно већ из профила народних посланика комплетно(уз пар изузетака ).И треба да нам се ово дешава ,ако немамо адекватније заступнике према свим нивоима и РС И БиХ.

Name

Ужас

24.12.2019 08:31

Разградјујете народну скупштину. Како би је оформили, направили као што је СДС направио све наше институције. Све сте срушили пропалице једне ви из власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мехмед

24.12.2019 08:34

ста радте од свог народа а ста би тек од мог радили

ОДГОВОРИТЕ
Name

циркус колаорадо

24.12.2019 08:42

нема коментара, дно дна

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрачајски прото

24.12.2019 08:56

Она слика образа у говору и покрети рукама, говоре о коме се ради. Какав Миле, такви су и они што га бирају. Таквима на крају никад добро бити неће, јер нису једини у неправди која данас влада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сдф

24.12.2019 09:00

Вала ово нити је народна, нити је скупштина... а ни република.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Збогом памети

24.12.2019 09:02

Ова комплетна 'народна' асамблеја, изузимајући њих неколико слава им и част, могла би онако хорски, громко и громогласно, а цапела, да запјева ону познату Томину '..дотак'о сам дно живота..етц етц..' Ова разбојничка дружина показала је да је без икаквог моралног или политичког интегритета и дигнитета. Групно, али и индивидуално, укјључујући и тзв извршну власт на челу и под ногом великога и прилично успаниченога српскога члана. Једино им је још преостало да Европи, ЕУ, свим тим пристојним и културним земљама, а поготово народу своме, укаже част и поштовање, како то они већ знају, оним познатим есенесдеовским поздравом АЈНЕСЕРИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зворник

24.12.2019 09:06

Ако овај Костадин и Обрен немају школу и не знају како треба, шта ти Душице радиш, имаш ли мозак па гласаш и усвајаш документ који је лакрдија и против српског народа. Шта је теби?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ајде црвене ботине

24.12.2019 11:05

Ајд нас сад убјеђујте како је због ваших фотеља добро бити члан алијансе која је бомбардовала и нас и Србију...

ОДГОВОРИТЕ