Хрватска не жели да Србија приступи ЕУ

За улазак Србије у ЕУ само 23% Хрвата, а улазак БиХ њих 41 одсто.

Регион 22.12.2019 | 21:53
Хрватска не жели да Србија приступи ЕУ

Грађани Хрватске подржавају проширење Европске уније на западни Балкан, али не и на Србију, показује истраживање ставова и информисаности јавности проведено поводом хрватског преузимања предсједавања ЕУ од 1. јануара 2020. године.

Велико истраживање које је спроведено на иницијативу Платформе за међународну грађанску солидарност Хрватске (ЦРОСОЛ) показало је да Хрвати генерално подржавају улазак земаља западног Балкана у ЕУ, али је велики изузетак у томе Србија, чије чланство подржава само 23 одсто грађана.

Са друге стране, улазак Сјеверне Македоније у ЕУ подржава 45 одсто испитаника, док је на другом мјесту Босна и Херцеговина са 41 одсто, пише Еурацтив.јутарњи.хр.

Испитивање је спроведено од 27. новембра до 3. децембра на репрезентативном узорку од 1.005 грађана Хрватске са правом гласа.

Око 43 процента испитаника ЕУ доживљава као позитивну, а међу њима је највише младих од 18 до 30 година. Са друге стране, трећина градхана има неутралан став, а петина негативан.

ЕУ је најнепопуларнија у Славонији, док највећи проценат грађана Лике, Бановине и Кордуна има позитиван став према Унији.

Готово половина испитаника, тацније 47 одсто, сматра да је Хрватска имала више користи него штете уласком у ЕУ.

У том су контексту Истра, Приморје и Горски Котар најевроскептичније области Хрватске, зато што се са том тврдњом слаже свега 34 одсто грађана тог подручја, преноси Блиц.

Европљанима се сматра двије петине испитаника, а тај је осјећај најраспрострањенији медју најмлађим и најстаријим грађанима.

Готово половина испитаника очекује да ће председавање Хрватске ЕУ имати позитиван утицај на економију и стандард.

Само 16 посто испитаника оцекује да ће предсједавање ЕУ Хрватској донијети више штете него користи, а грађани су највише забринути због самог финансијског трошка и могућности нарушавања угледа земље због евентуално лоше одрађеног посла.

Независност правосуђа, рад јавних институција и слободу изражавања грађани Хрватске сматрају највећим разликама између ЕУ и њихове земље.

(Тањуг)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Деда

22.12.2019 21:36

Па нормално када је готово пола херцеговине хрвати. И накин уласка не добија се ниста осим новог задузења јер немају висе ста попљацкат. Све је вец пусто осим ако неко не открије какав рудник дијаманата онда цемо у трк бити примљени

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

23.12.2019 01:30

ХРВАТСКА БИ УЈУТРО НАПУСТИЛА ЕУ И НАТО УЈУТРО. КАДА ВАМ СМЕТА ТОЛИКО СРБИЈА ШТА ЋЕ ТЕ СВАКИ ВИКЕНД СВИ У БЕОГРАДУ НА ЋИРИЛИЦИ. ПОЗДРАВ ИЗ БОГОЈЕВА

Name

Милос

23.12.2019 05:35

Е зато це европска унија да пукне! Зиви били па вигели‘ Хрвати ималу само срецу да никад нису имали правог противника! Ал нена везе све це то германи позлатит‘ниста нема за дјабе?

Name

Милан

22.12.2019 22:36

Ааааа, неееее!! Нас пресЈеееедник Додик каЈе ЈОК!!! ПЕЉЕСКИ мост је национални интерес Српске, а ви овце БЛЕЕЕЕЕЕЕЕ, БЕЕЕЕЕЕЕЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЕУ Брисел

23.12.2019 06:50

Од Хрватскеје то реално и очекивати па вековима кољу и мрзе Србе Европа би морала да реагује на шовинизма у Хрватској ако дијели ЕУ баштину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Празна прица

23.12.2019 08:23

Хрватска нема бас никакав утицај у ЕУ. Људи обицни имају право на своје мисљење али оно у овом слуцају нема бас никакву вриједност.Хрвати не одлуцују ни о себи а камоли о другима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гаги

23.12.2019 08:50

Једини прави коментар

Name

мими53

23.12.2019 10:08

Непријатељ и није непријатељ ако је препознат и безнацајан ,опасан је ако је у властитим редовима као у нас .Овај издаје и продаје ,задузује,и кад се једном освјестимо нецемо имати Р.С.

ОДГОВОРИТЕ