Девет жртава олуја "Елса" и "Фабијен"

Број жртава олује, која је захватила Шпанију, Португалију и Француску, повећан је данас на девет након што су регион поново погодили јак вјетар и обилне кише.

Свијет 22.12.2019 | 20:52
Девет жртава олуја "Елса" и "Фабијен"

Олује "Елса" и "Фабијен" довеле су до изливања ријека, обарале далеководе, чупале дрвеће из коријена и пореметиле жељезнички и авионски саобраћај у цијелом региону, пише "Гардијан"

Више од 118.000 домаћинстава је без струје.

Двије особе погинуле су у Португалији, а седам у Шпанији, земљи најгоре погођеној невременом. Девета жртва је рибар кога су вјетар и вода оборили у море у Каталонији.

Локална Влада саопштила је да је била покренута акција спасавања три полицајца и рибара, који су покушавали да извуку рибара у несрећи која се догодила у љетовалишту Сан Фелију де Гишолс, 100 километара сјевероисточно од Барселоне.

Међу погинулима у Шпанији је жена из Јужне Кореје, која је настрадала када је на њу пао дио крова са зграде у Мадриду, и један Холанђанин који се утопио код обала Андалузије.

Олује "Фабијен" донијела је вјетар који је у Галицији, на сјеверозападу Шпаније, дувао брзином од 170 километара на сат, што је довело до отказивања 14 летова.

У Галицији 8.000 домаћинстава је без струје због штете на далеководима, рекли су званичници.

Осам градских паркова у Мадриду је затворено због јаког вјетра, али метеоролози кажу да се олуја данас почела удаљавати.

Паркови и гробља затворени су у Бордоу, на југозападу Француске, а познати циркус Арле Гру, који је поставио шатру на главном градском тргу, отказао је три представе.

Вјетар је у мјесту Сокоа, на југозападу Француске недалеко од границе са Шпанијом, дувао брзином од 148 километара на сат. На сјеверозападној обали Бретање вјетар је дувао брзином од 120 километара на сат.

Широм југозападне Француске 110.000 домаћинстава је без струје, рекли су данас званичници.

Француски жељезнички оператер отказао је возове између Бордоа, Тулуза и мјеста Андеј, на југозападу земље.

Сви аеродроми на Корзици су затворени због невремена, а суспендован је и трајектни саобраћај.

(Тањуг)

Коментари / 0

Оставите коментар