У Никшићу данас велики црквено-народни сабор

У цркви Светог Василија Острошког Чудотворца у Никшићу, данас ће бити одржан велики црквено-народни сабор, на коме ће бити изложене и мошти тог свеца и одакле ће бити упућена порука против усвајања Предлога закона о слободи вероисповести, који је предлозила црногорска влада.

Регион 21.12.2019 | 08:08
У Никшићу данас велики црквено-народни сабор

Сабор организују Митрополија црногорско-приморска и Епархија захумско-херцеговачка, након што је у парламентарну процедуру стављен Предлог закона о слободи вероисповести, који ће се на дневном реду наћи 24. децембра.

Упркос противљењу Српске православне цркве и ставовима Европске уније, папе Фрање, који су упозорили да то питање треба уредити на инклузиван начин, у складу с међународним и европским стандардима о људским правима, и препорукама Венецијанске комисије, премијер Душко Марковић је на последњем "премијерскм сату" рекао да се то неће догодити.

Предлогом закона је прописано да ће сви верски објекти који представљају културну баштину, а који су били имовина државе Црне Горе пре губитка њене самосталности 1918. године уласком у нову државу, Краљевину Срба, Хрвата и Словенаца, и који касније нису на одговарајући правни нацсин прешли у својину неке верске заједнице, прећи у државно власништво.

Из Митрополије пцрнгорско-приморске СПЦ поручено је да црквени сабор, на којем ће бити изражено противљење предложеном законском акту, није место ни за какве идеолошке, политичке или националне симболе или пароле, већ да је то место само за црквене барјаке и литије и молитву и речи уздања у Бога, које ће, како се истиче, најбоље показати одлучност да светиње буду одбрањене у миру и братској љубави.

Црква је раније позвала вернике да не наседају на провокације, а директор Управе полиције Веселин Вељовић је саопштио да ће црквено-народни сабор обезбеђивати све расположиве полицијске снаге.

(Тањуг)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Бозе помози нам

21.12.2019 07:54

Само да се мир медју брацом сацува!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вјерници

21.12.2019 08:49

Господе Бозе,Свети Василије Остроски И Сви Свеци спасите Православље,Цркве насе И Оцистите Дусе И Срца од сваке,,нецистоте ипроклетих дусмана,,.Спасите нас Својом Светом Свјетлосцу уВијеке Вјекова,Амин

ОДГОВОРИТЕ
Name

соад

21.12.2019 19:48

Који си ти болесник

Name

здравко

26.12.2019 10:04

Глупи вјерници.Молисе да се спасиш од цркве а не да спасиш цркву.Будете ли се молили ко и до сада у цркви и за цркву биће вам све горе игоре,молитва и гробно мјесто вам је загарантирано.

Name

Никола Црногорац

21.12.2019 17:33

Браво Црна Горо,само остро са вјерским фанатицима.

ОДГОВОРИТЕ