Александар Вучић данас са лидерима Западног Балкана

Председник Србије Александар Вучић боравиће данас и сутра у Тирани, где ће учествовати на Самиту о "малом Шенгену".

Србија 20.12.2019 | 07:49
Александар Вучић данас са лидерима Западног Балкана

Првог дана посете биће одржан трилатерални састанак председника Вучића и премијера Албаније и Северне Македоније Едија Раме и Зорана Заева.

У суботу ће учесници скупа обићи Драч, где је био епицентар разорног земљотреса који је погодио Албанију крајем новембра, а потом ће бити одржан сусрет лидера Западног Балкана. Како се наводи у саопштењу из Председништва, предвиђен је и њихов сусрет с представницима међународних организација и институција, а након тога и конференција за медије.

На састанку је, према најави албанског премијера Едија Раме, требало да учествује и шеф европске дипломатије Жозеп Борел, али је из његовог кабинета саопштено да се он неће прикључити регионалном скупу у албанској престоници.

Иницијативу за уклањање препрека за проток роба, услуга, људи и капитала покренуо је председник Вучић, који је пре два месеца у Новом Саду на тој иницијативи окупио премијере Северне Македоније и Албаније, Зорана Заева и Едија Раму.

На наредном састанку, који је одржан пре месец дана у Охриду, постигнут је договор којим се започиње реализација иницијативе, са циљем да се унапреди инвестициони амбијент у земљама које су укључене у иницијативу.

Председник Србије и премијери Албаније и Северне Македоније тада су договорили низ мера усмерених на слободан проток робе, капитала, људи и услуга између земаља чланица Иницијативе.

Иницијатива је од почетка отворена и за друге земље региона, али неке од њих имају резерве.

На састанку у Охриду био је председавајући Савета министара Денис Звиздић, који је рекао да Сарајево нема дефинисани став о њој. Министарка привреде Црне Горе Драгица Секулић тада није имала позитиван став о иницијативи јер, како је рекла, Црна Гора не би желела да „мали Шенген“ постане нека врста алтернативе за чланство у ЕУ.

Председник Вучић рекао је уочи пута да није немогуће да на састанку учествује и председник Црне Горе Мило Ђукановић.

Рама је позив да учествује састанку регионалних лидера упутио и косовском председнику Хашиму Тачију, који је одбио долазак, наводећи да неће доћи "због препрека Србије у консолидацији државности Косова".

Домаћин новог састанка, албански премијер раније је најавио да ће трећи Самит лидера региона бити одржан у Драчу, али ће, због земљотреса који је недавно погодио Албанију, а посебно Драч, састанак ипак бити одржан у Тирани.

На састанку у Охриду, између осталог је договорено 24-сатно радно време свих инспекцијских служби са акцентом на фитосанитарну и ветеринарску инспекцију, али и обједињавање и формирање заједничког пакета документације потребног за транзит роба у оквиру земаља чланица иницијативе, по узору на земље чланице ЕУ-а.

Договорено је и да се омогући путовање у ове три земље само са личним картама, те да се радне дозволе признају у све три земље, као и дипломе.

(Тањуг)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Мило

20.12.2019 07:43

Нема од мини шенгена ништа. Нелипши магареће до зелене траве.

ОДГОВОРИТЕ