У "Лотеxу" све за ХЕТ Требиње?

Од игле до локомотиве, рекло би се за ову требињску фирму. Задовољава све услове, има све што је Хидроелектранама на Требишњици потребно. Током ове године предузеће са милионским дуговима “Лотеxу” је дало 12 тендерских уговора вриједних 357.164 КМ. Од тога, четири уговора склопљена су директно, по принципу “рука руци”.

Република Српска 19.12.2019 | 15:17
У "Лотеxу" све за ХЕТ Требиње?

На укупно двије стране тендерске документације управа Хидроелектана на Требишњици описала је врсту коже и ђон ципеле с црвеном линијом. Нису објавили фотографију, али требињски “Лотеx” знао је да је то посао за њега. Уз осталу опрему, вриједан укупно 87.371 КМ са урачунатим ПДВ-ом!

Директор овог јавног губиташа Гордан Мишељић не може да се похвали позитивним финансијским пословањем, али му није био проблем да 25. новембра обавијести Ненада Црногорца, власника “Лотеxа” и пријатеља по чланској карти владајућег СНСД-а, да је посао и добио.

Или није имао црвену линију на ХТЗ ципелама, или љубав међу коалиционим партнерима у Републици Српској не влада када су скупи послови у питању, углавном, зворнички “6. новембар” Небојше Галића, тамошњег социјалисте, одбачена је као непотпуна.  

“ЛОТЕX” КАО ХЕТ-ОВ МАРКЕТ

Током ове године предузеће са милионским дуговима “Лотеxу” је дало 12 тендерских уговора вриједних 357.164 КМ. Од тога, четири уговора склопљена су директно, по принципу “рука руци”.

ХТЗ ципела са црвеном линијом није једино што “Лотеx” маркет нуди. Набавка намјештаја за новоизграђене канцеларије ХЕТ-а грађане је 13. јануара коштала 69.820 КМ. Потрошни материјал за машинско одржавање на погонима 29. јануара коштало је 34.924 КМ.   

За намјештај за лабораторију 4. фебруара ХЕТ поново бира “Лотеx” и то за посао вриједан 17.432 КМ. Занимљиво, испоставиће се, да је познати снабдјевач изабран као најповољнији, јер је “Интер-Цом” из Зенице био тек 13 КМ скупљи.

И личну заштитну опрему имао је, дакако, “Лотеx”, а 12. марта обзнањено је да то кошта 58.242 КМ. Десет дана касније дошао је и нови посао – опрема и материјал за потребе мријестилишта Миротињ по цијени од 7.013 КМ.

Суђе код Ненада Црногорца грађане је 2. јуна коштало 3.448 КМ, опрема и намјештај за радионице 7. јуна - 29.273 КМ, материјал за одржавање зелених површина 1. августа  –1.165, средства и опрема за заштиту од пожара 15. августа – 35.090, кухињски елементи, суђе и опрема за раднички објекат – 6.380, радни комбинезони и обућа 13. новембра – 6.960и горепоменута ХТЗ опрема 2. децембра – 87.371 КМ.

КО ГОСПОДАРИ, КО ИСПОРУЧУЈЕ

Народни посланик Небојша Вукановић, добар познавалац херцеговачких тендер-прилика, подсјећа да су Хидроелектране на Требишњици некада имале промет од 60 милиона КМ и добит од 12 милиона. Све се промијенило…

У биографији новог директора “Електропривреде РС”, СНСД-овог Луке Петровића стоји:

“Као млад и перспективан инжењер почиње да ради и у Хидроелектранама на Требишњици, гдје добија функцију руководиоца техничког сектора , па потом и руководиоца сектора инвестиција.”

Од тада, наводи Вукановић за Журнал, Петровић, заједно са актуелним директором ХЕТ-а Горданом Мишељићем, господари јавним набавкама овог предузећа и одређује ко ће добити уговор.

С друге стране, предузетник Црногорац био је кандидат СНСД-а за одборника у Требињу. Осим “Лотеxа”, власник је и популарног “Мерлот Бара”, у којем је почетком 2018. убијен Требињац Немања Шупљеглав.

У мају 2015, у сачекуши испред зграде у којој је становао у насељу Полице, убијен је кик боксер Марко Ђерић, који је радио као обезбјеђење овог Црногорчевог клуба.

Овај познавалац борилачких вјештина са ХЕТ-ом је током 2016, 2017. па до љета 2018. склопио уговоре вриједне око 460.000 КМ, при чему је већина додијељена директним споразумима.

Од укупно 21 јавне набавке, писао је требињски “Директ”, 15 уговора склопљено је директном погодбом, тек два отвореним поступком, док су четири била на конкурентски захтјев.

МИЛИОНСКЕ ГУБИТКЕ МИШЕЉИЋ ЗАЛИЈЕВА “ЦХИВАСОМ”

Хидроелектране на Требишњици прошлу годину завршиле су са губитком од 5,5 милиона КМ. Приходовале су 69,8 милиона, што је повећање за 41,6 милиона. Међутим, расходи који су годину раније износили 61,8 милиона, током 2018. повећани су за готово 12 милиона КМ.

Изненађењима мјеста нема, ако се у обзир узму сумњиве јавне набавке и растрошност менаџмента, који је само за прославу славе у августу издвојио 17.550 КМ. На столу пред око 100 званица биле су разне делиције.

Директор Мишељић и септембра прошле године у једном од тендера детаљно је побројао властите прохтјеве на рачун грађана и, без имало стида, показао нови ниво бахатости. За потребе бифеа ХЕТ-а намијенио је 117.000 КМ.

Тражио је 140 флаша шкотског вискија “Цхивас Регал”, старог минимално 12 година и чуваног у ручно рађеним бурадима.

Затим, 100 флаша “Јацк Даниелса”, 90 флаша “Јохнние Wалкер Ред Лабел” те 88 флаша “Баллантинеса”. Ријекама алкохола нигдје краја па је захтијевана и испорука 10 флаша “Јагермеистера” и 525 флаша “Виљамовке”, 90 флаша “Вранца”, “Цабернет Саувигнона”, “Мерлота”, с аромама рибизле, шљиве и вишње као и бијелог бибера.

Од бијелих вина одабрао је “Жилавку” у 120 флаша. Прецизирао је да мора да буде “интензивног комплекса мириса виноградарске брескве, херцеговачког биља, пуног окуса изразито минералног карактера са воћно-зачинском завршницом“.

Све ово пратило је и 440 кесица по 100 грама језгра бадема првог квалитета, 330 кесица печеног сланог кикирикија, и 110 кеса чипса, индијски ораси и пистације…

На крају, било би неозбиљно питати управу ХЕТ-а о оправданости оваквих јавних набавки које стотинама хиљада марака финансирају грађани.

(Журнал.инфо)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Том

19.12.2019 19:10

2015. и фамозна набавка хтз опреме у Електро Херцеговини је завршила на начин да је поменути Црногорац са пријатељима двојицу директора Рикала и Новчића у центру Требиња хватао за врат, шамарао и скидао голе јер је посао морао добити Галић. Тад су му обећани послови у ХЕТ-у и одборнички мандат али да се овамо више не појављује јер Галић и даље ведри и облачи електричаре са цијенама скупљим преко 40% од тржишне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ми

19.12.2019 21:58

Мука

Name

Песимиста са разлогом

20.12.2019 10:38

Е да је само један Лотеx. Има тих лотеxа, само извиру, као стоглаве су аждаје. Алаве. Нахранити се то не да.

ОДГОВОРИТЕ